Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 7. 16:09

Androidos és UHD tévékkel várja az ünnepeket a Philips

Android TV-t futtató csúcstévékkel és "buta" de kategóriájukban olcsónak számító UHD modellekkel készül a Philips az ünnepi szezonra. A vállalat a Full HD készülékeket sem söpörte ki teljesen, ezekből az eszközökből is készült androidos modell.

HIRDETÉS

Egy sor okostelevíziót állít csatasorba az ünnepekre a Philips: a vállalat több új 4K és Full HD modellje már hazánkban is elérhető, azok jó részén pedig a megszokott, döcögős, nehezen kezelhető gyártói felület helyett már Android TV található. A szoftver a Google mobilos operációs rendszerének 5.0-s változatára épül, felülete pedig a keresőóriás útmutatása alapján gyártótól függetlenül egységes, minimális eltérésekkel. A rendszer a Philips legtöbb új eszközén megtalálható, a cég termékeinek élmezőnye Ultra HD felbontással érkezik.

A UHD televíziók még mindig nem mondhatók elterjedtnek, azok tavaly a piac eladásainak nagyjából 1 százalékát tették ki és - eddig legalábbis - idén is csak 5 százalékig tudtak feltörni. Ennek fő oka nem meglepő módon az eszközök jellemzően magas ára. Ez nem csak magának a panelnek köszönhető, de annak is, hogy miután a 4K kijelzővel egy-egy eszköz értelemszerűen a csúcskategóriát célozza, a gyártók a szegmensre jellemző többi plusz funkcióval is felszerelik azokat, mint a fentebb említett, hosszabb távon tervezve izmos hardvert igénylő Android TV vagy az Ambilight háttérvilágítás.

Philips 4900

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A gyártó ugyanakkor most eltér ettől az irányvonaltól: új modelljei között Android TV-t vagy más hasonló rendszert nélkülöző készülékeket is találunk 4K panellel felszerelve. Ez a Philips 4900-as sorozat, amelyben 43, 49 és 55 hüvelykes modellek kaptak helyet: gyakorlatilag mezei "buta" LED tévékről van szó, extra funkciók nélkül - ez azonban az árban is megmutatkozik, a készülékek ára bruttó 170 ezer forint környékén indul. Az eszközök persze utólag különösebb nehézség nélkül okosíthatók, erre a célra évek óta kaphatók különböző androidos, sőt akár már windowsos kiegészítők is: a százdolláros Google Nexus Player például szinte ugyanazt az Andorid TV élményt biztosítja mint a drágább televíziók, ráadásul a nagyjából két év alatt elavuló hardver miatt nem kell a teljes szettet lecserélni, elég a kiegészítőből újat venni.

Drága, de látványos extra funkciók

A borsosabb árú modellek persze mást pluszt is hoznak, ilyen a fentebb már említett Ambilight is: a tévék két élein elhelyezett LED-sorok (modelltől függően csak a kétoldalt, vagy a felső élen is) a kijelző aktuális tartalmának megfelelő színt vetítenek a tévé mögé, ezzel mintegy kiterjesztve a képet - különösen igaz ez a technológia jövőre érkező, Ambilux névre hallgató következő generációjánál, amely a világító diódákat apró projektorokra cseréli. A módszer már nem csupán színben az aktuális képhez passzoló fényfoltokat, de homályosan magát a képanyagot vetíti kiterjesztve a tévé mögötti falra.

A funkciók kétségtelenül látványosak, azonban használatukhoz érdemes figyelembe venni, hogy a tévék és a fal között is legalább 10-15 centiméter helyet kell hagyni, hogy a fényeffekt érvényesüljön - ez a távolság az Ambilux esetében még nagyobb. Ez értelemszerűen a falra rögzítést is megnehezíti, ahhoz a Philips saját, speciális konzolokat ad ki.

A csúcskategóriában is találhatók tehát érdekességek, ezek azonban nem meglepő módon vaskosabb összegért érhetők el. Bár a palettán a 4K dominál, azért még a Full HD-s modelleknek is jutott rajta hely, ilyen a 6500-as széria, amelyben már 160 ezer forinttól találunk Android TV-vel és Ambilighttal szerelt modellt, igaz csak 32 hüvelyk méretben, a 40-esért már 180 ezret kell kicsengetni. Az 5500-as sorozat megválik az Ambilighttól, az Android TV-t viszont megtartja, itt a 32 hüvelykes indulóár már bruttó 130 ezerre csúszik le. Ha a Google rendszeréhez és a színes háttérvilágításhoz UHD felbontást párosítanánk, már jóval mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, a kategória indulómodellje, a 43 hüvelykes Philips 7150 bruttó 280 ezer forintért lesz elérhető - a 7600-as csúcsmodellnél pedig a kezdőár (48 hüvelykes képátló mellett) már 430 ezer forint.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 07:20

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.