Szerző: Gálffy Csaba

2015. szeptember 16. 13:04

Csődbe menekült a Synergon-leány

Csődeljárási kérelmet nyújtott be a Synergon Integrator Rendszerszolgáltató a Fővárosi Törvényszékre - jelentette be az anyacég Synergon Informatika.

Likviditási problémák miatt kért csődvédelmet a Synergon Integrator, a vállalat ugyanis több, egymástól független probléma miatt komoly pénzügyi zavarba került. Mint ismeretes, a fővárosi tömegközlekedési tájékoztató rendszer, a FUTÁR kivitelezési szerződését a Synergon Integrator nyerte el. A projekt azonban a felmerült műszaki problémák miatt masszív csúszást szenvedett, a társaságot emiatt jelentős időarányos kötbér terhelte. A projekt közben a Synergon olasz és spanyol alvállalkozói szerződéseket is felmondani kényszerült, többek között ez vezetett a csúszáshoz.

Az eredeti nevén Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer hatalmas projekt, mintegy 6,7 milliárd forintos költségvetéssel az évtized egyik legjelentősebb tömegközlekedési fejlesztése. A projekt futása során a határidőt többször kitolták, végül hosszas procedúra során 2014-re állt működésbe több hullámban a rendszer. A projekt kapcsán mintegy 520 millió forintos kötbért elismert és kifizetett a Synergon, az eredeti szerződéshez képest a cég még le is tudta ezt alkudni a BKK-nál, részben arra hivatkozva, hogy a csúszást külső, előre nem ismert tényezők is befolyásolták. A BKK ezen felül további 150 milliót követel a cégen, ennek sorsáról egyelőre nincs információnk. A gigantikus bukásnak személyi vonzatai is voltak, a cég több felsővezetőt cserélt a botrányos projekt nyomán.

FUTÁR a buszon - drága kaland volt

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A FUTÁR mellett a Synergon másik gigaprojektje, az OKF Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósága bevetési rendszerének kiépítése is kudarcba fulladt, az OKF elállt ugyanis a szerződéstől, és pert indított a Synergon ellen. A per idén zárult, a bíróság a társaságot mintegy 180 millió forint megfizetésére kötelezte jogerősen. A BÉT oldalán publikált dokumentum szerint az elállás oka a projekt egyik, cseh illetőségű alvállalkozójának hibás teljesítése volt, emiatt a Synergon 200 millió forintos kárigényt jelentett be, és pert indított az alvállalkozó ellen. A követelés azonban egyelőre nem végrehajtható, emiatt a vállalat az OKF felé nem tudja kiegyenlíteni a megítélt kártérítést.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Synergon igyekszik nyugtatni a partnerek és a tőzsdei befektetők idegeit, a tájékoztatás szerint a most elindított csődeljárás nem befolyásolja az anyavállalat napi működését. Ettől függetlenül a leányvállalat nehézségeinek lehetnek pénzügyi következményei, ha a Synergon Informatika kizárólagos tulajdonában lévő Synergon Integrator értékének egy részét le kell írni, akkor az az anyavállalat pénzügyi jelentésében is veszteségként jelenik majd meg.

Azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy (a mindennapi szóhasználattól eltérően) a csődeljárásnak semmi köze a felszámoláshoz. A csőd a felszámolással ellentétben pontosan a cég túlélését célozza, ideiglenes védelmet biztosít a társaság számára a hitelezőkkel szemben és lehetőséget teremt az újjászervezésre és a tevékenység folytatására. A Synergon bejelentése szerint a csődeljárás által biztosított fizetési haladék célja egy reorganizációs terv végrehajtása, amelynek alapján stablilizálható az Synergon Integrator pénzügyi helyzete.

A Synergon Integrator korábban több támogatási szerződést kötött, amelyek keretében "úgynevezett intelligens megoldásokkal kapcsolatos termékeket" fejlesztett, ezek életciklusa most ért az értékesítés előkészítéséhez és a piaci rajthoz - az átszervezés például ezeket a fejlesztéseket mentené meg, hogy az elkészült termékek értékesítéséből realizálható profit ne vesszen el. Más projektekről viszont a cég lemondott, az adatközpont-építés és eszközbeszerzési fejlesztéseket a Synergon Integrator felmondja, a cég itt a pályázati együttműködés akadozására mutogat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról