:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. szeptember 9. 16:55

Lesz hosszanfriss Node.js

Elkészült és stabil verziót kapott a Node.js 4.0, amely újra egyesíti a "hivatalos" ágat és a renegát fejlesztők által forkolt io.js-t.

Közös kódbázisban egyesült újra a Node.js és az io.js, a friss kiadás a v4.0.0 verziószámot kapta és immár hivatalosan is stabilnak minősül. "Ez a kiadás megtestesíti a számtalan órányi kemény munkát, amit mind a Node.js, mind az io.js projektek tartalmaznak, és amely immár kombinált kódbázisként érhető el" - áll a hivatalos közleményben. A rendkívül népszerű és immár vállalati környezetben is terjedő szerveroldali JavaScript-framework térnyerése így újra felgyorsulhat.

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly év végére nagyon elmérgesedett a Node.js legaktívabb fejlesztői és a projektet irányító Joyent között a viszony, amelyet januárra egy teljes fork, az io.js kiadása koronázott meg. A szakítás szerencsére rövid életűnek bizonyult, a Joyent és a szakadárok is elfogadták a megoldást, miszerint a projekt vezetését a jövőben egy független testület, a Node.js Foundation viszi majd. A közös munka első eredménye a most kiadott Node 4.

A két csoport közötti egyik legnagyobb nézeteltérést a JavaScript-futtatómotor, pontosabban annak frissítése okozta. A kódot ugyanis a Google-féle V8 JS-motor hajtja, a Node.js azonban roppant óvatosan frissített, így rengeteg új funkcióról lemondott a stabilitás és kiszámíthatóság miatt. Az io.js ezzel szemben mindig a V8 legfrissebb kiadását használta, vele pedig a legújabb funkcionalitást is a fejlesztők rendelkezésére bocsátotta. Az új Node.js már ez utóbbi logikát követi, a v4.0.0 alatt már a V8 v4.5 dolgozik, amely a Chrome böngésző aktuális kiadása alatt is működik, és támogat rengeteg új ES6 képességet, benne a block scope-ot, a kollekciókat, generátorokat, ígéreteket (promises) és az új string metódusokat és a nyíl függvényeket (arrow functions) is.

Újdonság, hogy a Node.js immár teljes támogatást élvez ARM környezetben is. Ehhez a projektet támogató cégek dobták össze az erőforrásokat, így létrejöhetett egy tesztplatform, amely több Linux disztribúciót, Windows-t, OS X-et, FreeBSD-t és SmartOS-t is futtat, a hardverek között pedig ARMv6, ARMv7 és a legújabb ARMv8-as processzorok is megtalálhatóak.

Az új, három osztatú verziószámból sejthető, hogy a szoftvert a jövőben a széles körben használt SemVer logika alapján számozzák majd a fejlesztők, az első szám a főverziót, a második az alverziót, az utolsó pedig a patch számot jelenti. A számozásból gyorsan felmérhető a kompatibilitás, a főverziók ugyanis eltörik a visszafelé kompatibilitást, az alverziók új funkciót építenek be (de kompatibilisek maradnak), míg a patch verzió csupán hibajavítást jelent, funkcionális változás nélkül.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szorosan kapcsolódik, hogy a fejlesztők átveszik a "hosszanfriss" kiadások logikáját is. Mivel a Node-ot egészen eltérő helyeken használják, felmerül, hogy legyenek olyan stabil verziók, amelyek hosszú távú támogatást élveznek, így lehet rájuk kritikus(abb) alkalmazásokat is építeni. Az első ilyen Long Term Support (hosszútávon támogatott) kiadás a fejlesztők szerint október folyamán érkezik, és ekkor indul majd az új főverzió, a v5.0.0 készítése is, a kompatibilitást eltörő újdonságok már ebbe kerülnek majd bele. Az LTS 18 hónapos fejlesztésben részesül, ezalatt stabilitási és biztonsági frissítéseket kap, ezt követően pedig további 12 hónapig javítják a fejlesztők a biztonsági réseket és a kritikus hibákat.

A kiadási ciklus gyakorlatilag az Ubuntut másolja majd, a menetrend szerint hathavonta, áprilisban és októberben jönnek új stabil vonalak, alverziók illetve patchek pedig folyamatosan, hetente-kéthetente jönnek majd. Minden második ilyen stabil kiadás LTS támogatásban részesül, tehát a következő a 2016 októberi verzió lesz. Ez azt jelenti, hogy egyszerre mindig legalább két LTS kiadás támogatott, így viszonylag egyszerű lesz évente-kétévente egy új LTS ágra migrálni.

A részletes kiadási jegyzet és a hivatalos bejelentés itt érhető el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.