Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 26. 17:15

Egyelőre nagy siker a Windows 10

Egy hónapja jelent meg a Windows 10, az első napok óvatossága után az elmúlt néhány héten már széles körben teríti a szoftvert a Microsoft.

Gyors ütemben frissítenek a felhasználók a Microsoft új operációs rendszerére, a friss hivatalos adatok szerint már több, mint 75 millió eszközön fut Windows 10. Az adatot Yusuf Mehdi, a Microsoft Windows and Devices részlegének vezetője közölte Twitter-csatornáján, további fontos/érdekes adatokkal együtt.

Az üzenetek szerint a cég a világ minden pontján, 192 országban regisztrált már frissítést, és összesen mintegy 90 ezer különböző modellre telepítették a felhasználók a frissen kiadott rendszert. A telemetriai adatok szerint egyes 2007-es modelleket is sikeresen frissítettek a felhasználók - ebben mondjuk inkább az lehet meglepő, hogy ennél régebbi gépekre nem került upgrade formájában Windows 10. A fejlesztőknek érdekes lehet, hogy a felhasználók átlagosan (és eszközönként) hatszor több alkalmazást töltenek le a Windows Store-ból, mint a Windows 8 esetében.

Ingyenes vs fizetős

A legérdekesebb adat mindenképp a 75 milliós telepítési szám, ami nem licenceket jelent (amit a vállalati felhasználók mesterségesen duzzasztanak), hanem valódi eszközöket. Ez azt jelenti, hogy a rendszer már most közelíti a teljes OS X telepített bázis mértékét (amely mintegy 100-110 milliósra tehető), és messze meghaladja a teljes Linux telepített bázist a PC-k körében (amely néhány tízmillió egységet tesz ki).

A Windows 7 az egyik legsikeresebb Windowsnak számít, az előd 2 hónap alatt érte el a 60 millió értékesített licencet. Mivel ezek a licencek csak később (akár hónapokkal később) váltak telepített, használt Windowszá, a kontraszt a két rendszer rajtja között még erősebb - jelenleg legalább dupla sebességgel teríti a Windows 10-et a Microsoft a Windows 7-hez képest.

Nyilván fontos eltérés a két rendszer között, hogy a Windows 7-ért fizetni kellett (igaz, látványos akciókkal segített a Microsoft az első napokban a frissítésen), a Windows 10-et pedig teljesen díjmentesen kínálja frissítésként a vállalat Windows 7-ről és Windows 8-ról. A Windows 10-et célzó fejlesztők szempontjából persze ez érdektelen, a számok a Microsoftot és annak új üzleti modelljét "mérik", a Windows 10 pedig eddig hiteles, releváns platformnak ígérkezik. Ha a tényezőkhöz még hozzávesszük, hogy az operációs rendszer korábbi verzióról történő frissítése (tehát nem tiszta telepítése) hagyományosan problémásnak számít Windows környezetben, akkor a 75 millió "bátor" felhasználó igencsak soknak számít.

A hosszabb távú jósolgatást azonban némileg befolyásolja az ingyenes-vs-fizetős kontraszt. Az ingyenes frissítések ugyanis hagyományosan "front loaded" keresletet mutatnak, vagyis az aktivitás túlnyomó többsége a periódus legelején történik, időben a görbe fokozatosan ellaposodik. Ilyen görbét ír le például egy-egy iOS-frissítés telepítési üteme, az első néhány napban-hétben a penetráció magasra szökik, majd egyre lassuló ütemben növekszik tovább. Ez szöges ellentétben áll a Windowsok hagyományos penetrációs görbéjével, amely viszonylag lassan indul be, adott esetben negyedévek kellenek ahhoz, hogy a rendszer mérhető részesedést érjen el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Emiatt egyelőre nem nagyon lehet következtetni a 75 milliós számból arra, hogy mennyire lesz sikeres az új Windows. Egy iOS-frissítéssel szemben a Windows 10 penetrációs értéke egy hónappal a kiadás után nevetségesen alacsonynak tűnhet, a Windows 7-hez képest viszont magas. Összességében másfél milliárd körüli windowsos gép fut a világban, ehhez képest a Windows 10 már most 5 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A rankings.hu-n már magyarországi adatokat is találni, eszerint az augusztus 23-ával záruló héten a Gemius által mért oldalakon az oldalletöltések 4 százalékát indították Windows 10-es gépről, a penetráció pedig hetente mintegy 1 százalékponttal emelkedik. Ezzel lassan eléri az iOS-es eszközök 6,5 százalékos arányát, de még nagyon messze van a Windows 7 által birtokolt tróntól - ehhez most 43,4 százalékra van szükség.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról