Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 24. 15:20

Szűkült a kötelezően telepítendő Google-appok köre

A Google módosította licencfeltételeit, négy alkalmazás került le a "muszáj-listáról". Az egyre zavaróbb méretet öltő bloatware-problémát ugyan ez nem oldja meg, de a jövő androidos készülékeire legalább ennyivel is kevesebb kéretlen app kerül.

Kevesebb előtelepített Google-alkalmazással kell számolnia a jövőben az androidos okostelefonok vásárlóiak – tudta meg az Android Central. A lap információi szerint a keresőóriás megváltoztatta a Google Play Apps licencfeltételeit tartalmazó, egyébként szupertitkos Mobil Alkalmazásterjesztési Egyezményt (Mobile Application Distribution Agreement, MADA), és lehúzott néhány appot a kötelezően előre telepítendőek listájáról.

Bloatware vagy nem?

Bármelyik okostelefon-platformot nézzük, átlagos végfelhasználóként, legálisan és egyszerűen nagyon nehezen vagy sehogy sem szabadulhatunk a gyárilag előre telepített, de kéretlen és nagyon sok esetben gyakorlatilag haszontalan, csak a szűkös tárhelyet foglaló alkalmazásoktól. Androidos készülékek esetén ez fokozottan igaz, hiszen a gyártók általában a saját levakarhatatlan appjaikat is előtelepítik a Google-alkalmazások garmadája mellé, és ezt sokszor még egy feleslegesen túlbonyolított és túlcsicsázott, de legalább lassú felhasználói felülettel is tetézik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

És Google-appokból bizony bőven akad, ugyanis bár maga az Android operációs rendszer nyílt forrású és szabadon felhasználható, módosítható, a platform igazi értékét és vonzerejét képviselő Google-alkalmazások és a Play Services nem az. Ha egy gyártó ezeket is szeretné telepíteni készülékeire – és miért ne szeretné, hiszen Gmailt, Google Mapset vagy YouTube-ot a legtöbb androidos felhasználó szeretne – akkor kénytelen aláírni a fentebb említett MADA-t, ami igen szigorú licencfeltételeket szab.

Ezek sokáig szupertitkosnak minősültek, az első kapcsolódó információk tavaly kerültek napvilágra, amikor az Oracle kontra Google perben (melyben egyelőre a Google szénája nem áll túl jól, bár messze még az ügy vége) nyilvánosságra került egy-egy ilyen szerződés. A keresőóriás által támasztott feltételekről akkor részletesen írtunk, a lényeg röviden: egy OEM nem dönthet úgy, hogy csak egy-egy kiválasztott appot (például Gmailt) telepít – vagy az összes Google által meghatározott szoftvert telepíti, vagy egyikre sem lesz jogosult. Így kerül fel mindig a Google+ vagy a Newsstand és egyéb Google-appok, ha kellenek, ha nem (de inkább nem). Egy kis tárhellyel rendelkező mobileszköz esetében a legzavaróbb ez, melyeken akár néhány tíz megabájt pluszban használható tárterület is számít.

Éppen ezért jó hír, hogy a Google jelentősen csökkentette a gyártók által kötelezően előtelepítendő alkalmazások számát. Lekerült a listáról a már említett Google+ és Newsstand, valamint a Google Play Books és Google Play Games is. Persze akinek igénye van rá, a jövőben a Play Store-ból utólag bármelyiket telepítheti, de így legalább tényleg csak akkor fogják a helyet foglalni, amikor indokolt.

Persze a keresőóriás nem felebaráti szeretetből hozta meg ezt a döntést. Egyszerűen olyan appokról van szó, melyek mögött kevésbé népszerű és jövedelmező szolgáltatások sorakoznak, így nem nagy áldozat lehúzni őket a listáról, piros pontokat szerezve ezzel a gyártóknál és felhasználóknál egyaránt. A Google ellen az év elején az orosz keresőpiac közel kétharmadát birtokló Yandex élt panasszal az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálatnál a Google-appok erősen versenytorzító licencelési feltételei miatt, és nem lepődnénk meg, ha az Európai Bizottság a keresőpiaci vizsgálat mellett újabb, szintén alaposan indokolt vizsgálatot kezdeményezne.

a címlapról