Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 24. 15:20

Szűkült a kötelezően telepítendő Google-appok köre

A Google módosította licencfeltételeit, négy alkalmazás került le a "muszáj-listáról". Az egyre zavaróbb méretet öltő bloatware-problémát ugyan ez nem oldja meg, de a jövő androidos készülékeire legalább ennyivel is kevesebb kéretlen app kerül.

Kevesebb előtelepített Google-alkalmazással kell számolnia a jövőben az androidos okostelefonok vásárlóiak – tudta meg az Android Central. A lap információi szerint a keresőóriás megváltoztatta a Google Play Apps licencfeltételeit tartalmazó, egyébként szupertitkos Mobil Alkalmazásterjesztési Egyezményt (Mobile Application Distribution Agreement, MADA), és lehúzott néhány appot a kötelezően előre telepítendőek listájáról.

Bloatware vagy nem?

Bármelyik okostelefon-platformot nézzük, átlagos végfelhasználóként, legálisan és egyszerűen nagyon nehezen vagy sehogy sem szabadulhatunk a gyárilag előre telepített, de kéretlen és nagyon sok esetben gyakorlatilag haszontalan, csak a szűkös tárhelyet foglaló alkalmazásoktól. Androidos készülékek esetén ez fokozottan igaz, hiszen a gyártók általában a saját levakarhatatlan appjaikat is előtelepítik a Google-alkalmazások garmadája mellé, és ezt sokszor még egy feleslegesen túlbonyolított és túlcsicsázott, de legalább lassú felhasználói felülettel is tetézik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

És Google-appokból bizony bőven akad, ugyanis bár maga az Android operációs rendszer nyílt forrású és szabadon felhasználható, módosítható, a platform igazi értékét és vonzerejét képviselő Google-alkalmazások és a Play Services nem az. Ha egy gyártó ezeket is szeretné telepíteni készülékeire – és miért ne szeretné, hiszen Gmailt, Google Mapset vagy YouTube-ot a legtöbb androidos felhasználó szeretne – akkor kénytelen aláírni a fentebb említett MADA-t, ami igen szigorú licencfeltételeket szab.

Ezek sokáig szupertitkosnak minősültek, az első kapcsolódó információk tavaly kerültek napvilágra, amikor az Oracle kontra Google perben (melyben egyelőre a Google szénája nem áll túl jól, bár messze még az ügy vége) nyilvánosságra került egy-egy ilyen szerződés. A keresőóriás által támasztott feltételekről akkor részletesen írtunk, a lényeg röviden: egy OEM nem dönthet úgy, hogy csak egy-egy kiválasztott appot (például Gmailt) telepít – vagy az összes Google által meghatározott szoftvert telepíti, vagy egyikre sem lesz jogosult. Így kerül fel mindig a Google+ vagy a Newsstand és egyéb Google-appok, ha kellenek, ha nem (de inkább nem). Egy kis tárhellyel rendelkező mobileszköz esetében a legzavaróbb ez, melyeken akár néhány tíz megabájt pluszban használható tárterület is számít.

Éppen ezért jó hír, hogy a Google jelentősen csökkentette a gyártók által kötelezően előtelepítendő alkalmazások számát. Lekerült a listáról a már említett Google+ és Newsstand, valamint a Google Play Books és Google Play Games is. Persze akinek igénye van rá, a jövőben a Play Store-ból utólag bármelyiket telepítheti, de így legalább tényleg csak akkor fogják a helyet foglalni, amikor indokolt.

Persze a keresőóriás nem felebaráti szeretetből hozta meg ezt a döntést. Egyszerűen olyan appokról van szó, melyek mögött kevésbé népszerű és jövedelmező szolgáltatások sorakoznak, így nem nagy áldozat lehúzni őket a listáról, piros pontokat szerezve ezzel a gyártóknál és felhasználóknál egyaránt. A Google ellen az év elején az orosz keresőpiac közel kétharmadát birtokló Yandex élt panasszal az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálatnál a Google-appok erősen versenytorzító licencelési feltételei miatt, és nem lepődnénk meg, ha az Európai Bizottság a keresőpiaci vizsgálat mellett újabb, szintén alaposan indokolt vizsgálatot kezdeményezne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról