Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 5. 13:45

Saját felhőt épít a General Electric is

Gyorsul a vállalkozások digitalizációja, a GE új felhős platformmal támadja a gyorsan növekvő piacot. Miért is van erre szükség?

Bejelentette saját felhős szolgáltatását a General Electric GE). A Predix Cloudot kifejezetten ipari felhasználáshoz, pontosabban ipari IoT rendszerek backendjeként pozicionálja a GE, feladata a különböző helyszínekre kiszórt IoT eszközök menedzsmentje, adatainak begyűjtése, rendszerezése és feldolgozása lesz.

A GE ígérete szerint a Predix Cloud rendkívül biztonságos infrastruktúrát nyújt a partnereknek. A nyilvános felhőkhöz hasonlóan ez is multi-tenant (több-bérlős), tehát ugyaz az adatközpont (sőt, adott esetben ugyanaz a szerver) több partner alkalmazását futtatja egyszerre - a GE kommünikéje szerint azonban "a felhős stack minden szintjén szoftveresen definiált "habarcs" áll a téglák közé. Ez ebben a formájában pontosan úgy hangzik, mintha a marketingosztály fogalmazta volna, a több-bérlős rendszereknél ez alapnak számít az Amazon vagy a Microsoft felhőjében is.

A Predix Cloud kimondottan ipari felhasználáshoz készült, ezt a cég komolyan is veszi, a szolgátatást nem is kínálja nyilvános felhő formájában. A feltöltött szerveroldali alkalmazásokat a GE alapos biztonsági ellenőrzésnek is aláveti (ez feltehetőleg sandbox-alapú vizsgálatot jelenthet), futtatni pedig csak olyan feladatot lehet, ami ezen a szűrőn átmegy.

A Predix Cloudot elsősorban az erősen szabályozott iparágak felé értékesítené a GE, a felhozott példák a repülés, az egészségügy, a szállítás, az energiaipar. Ezek jellemzően jóval magasabb biztonsági szintet igényelnek, mint a "normál" adatok, a GE ebben lát üzleti potenciált.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az elérhető információk alapján a Predix Cloud több rétegen is igénybe vehető szolgáltatásként. Ha csak "puszta bérelt vas" (IaaS) kell, akkor azt is kínál a GE, de lépésenként orkesztrációs réteg, PaaS (services enablement layer) és SaaS is elérhető - utóbbi esetben a GE szállítja a teljes szoftverstacket, az ügyfél dolga egyszerűen bedrótozni az adatforrásokat a készen vett rendszerbe.

A futtatott, szolgáltatásként igénybe vehető szoftverek a GE Software saját Industrial Internetjének darabjai. Ezt két évvel ezelőtt mutatta be a vállalat, első körben az Amazon, az Accenture és a Pivotal partnerségével. A cég mára rakta össze saját adatközpontjait Industrial Internet alapokon, amelyekkel globális, skálázódó szolgáltatást tud nyújtani - globális, skálázódásra éhes gigavállalatoknak. A felhős rendszer 2016-ban indul hivatalosan.

Minek van?

Az informatikától eddig viszonylag messze lévő vállalatok is egyre mohóbban digitalizálják működésüket - hívta fel a figyelmünket korábban többek között a Fujitsu magyar CTO-ja, Réger József. A digitalizált vállalkozás nem azt jelenti, hogy a számlázás, vagy a logisztika írógépek helyett emailt használ, hanem hogy a cég elkezd például a gyártási folyamatból adatokat kinyerni, ezekből tanulságokat szűr le, majd visszaépíti azokat a folyamatokba. Ehhez szükség van egyrészt az adatgyűjtési pontok kiépítésére, az adatok begyűjtésére és feldolgozására - ez azonban a hagyományosan nem informatikai cégek számára nem kis problémát jelent.

Gondoljunk bele - egy tejet termelő mezőgazdasági cégnek a jövőben nem csak az irodai infrastruktúrára kell figyelnie, hanem adott esetben például a tehén bendőjében elhelyezett szenzorokkal illetve a termelési mutatókkal folyamatosan, akár egyes állatok szintjén figyeli a takarmány hatásfokát. Ezek az adatok felhasználóhatóak példáu a takarmánykeverék finomhangolására, vagy az állatonként eltérő keverék előállítására is, betegségek előrejelzésére -  a határ a csillagos ég. Ugyanez igaz az olajkitermeléstől a sugárhajtóművek életciklusának követéséig, azok a cégek, amelyek eddig az informatikát kiegészítőként használták, lassan rákényszerülnek arra, hogy azt a folyamataikba, rendszereikbe szervesen is beépítsék.

a címlapról