Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Multiplatform videojáték-motort ad ki az Autodesk

Hlács Ferenc, 2015. augusztus 05. 16:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Saját videojáték-motort ad ki az Autodesk, Stingray néven. A termékről először márciusban lehetett hallani, a vállalat most pedig a pontos megjelenés dátumát is közölte, arra a fejlesztők augusztus 19-én számíthatnak.

hirdetés

A hamarosan érkező Stingray egyébként önmagában nem jelent túl nagy újdonságot, ugyanis az Autodesk által tavaly felvásárolt Bitsquid játékmotorra épül, és ahogy a vállalat játékfejlesztésért felelős vezetője Frank Delise a The Verge-nek elmondta, az új branden kívül, a motorháztető alatt nem tartalmaz sok lényeges változtatást. A felhasználói felület ugyanakkor megújul, az eszköz továbbá érthető módon szélesebb körű integrációt kap a cég tervezőszoftvereivel.

A 3D játékok létrehozására szánt, "data driven" platform olyan ismert eszközöket is magába foglal, mint az Nvidia PhysX, a Beast, a HumanIK vagy a Scaleform Studio, továbbá a cég szerint a Stingray a tapasztaltabb és a kezdő játékfejlesztők számára is számos lehetőséget kínál, legyen szó vizuális, node alapú scriptingről vagy LUA fejlesztésről.

A többek között a Maya, illetve 3ds Max szoftverekről ismert vállalat immár az új motorral kiegészített portfóliójával a játékfejlesztés teljes menetét igyekszik lefedni: a fejlesztőeszközökhöz ennek megfelelően egy "live-update" funkció is párosul, így az egyik programban végzett változtatás automatikusan megjelenik a többiben is, sőt az opció akár debugging feladatok közben is alkalmazható. A Stingray-jel az érdeklődők számos platformra fejleszthetnek, az a Windows 7 és 8, Android, illetve iOS rendszerek mellett a PS4 és Xbox One konzolokat, sőt az Oculus Rift DevKit 2-t is támogatja.

A játékmotor az augusztusi megjelenést követően havi 30 dolláros előfizetési díjért cserébe lesz elérhető, a vállalat sok vetélytárssal ellentétben ingyenes konstrukcióban egyáltalán nem kínálja a Stingray-t - a tervek szerint azonban a későbbiekben a Maya LT előfizetés részeként is igénybe vehető lesz. Az Autodesk a terméket egyaránt kínálja a nagy "AAA" játékfejlesztők és az indie közösség számára is, noha első körben valószínűleg inkább közepes vagy kisméretű fejlesztőcsapatok körében számíthat annak elterjedésére.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!