Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 5. 16:55

Multiplatform videojáték-motort ad ki az Autodesk

Saját videojáték-motort ad ki az Autodesk, Stingray néven. A termékről először márciusban lehetett hallani, a vállalat most pedig a pontos megjelenés dátumát is közölte, arra a fejlesztők augusztus 19-én számíthatnak.

A hamarosan érkező Stingray egyébként önmagában nem jelent túl nagy újdonságot, ugyanis az Autodesk által tavaly felvásárolt Bitsquid játékmotorra épül, és ahogy a vállalat játékfejlesztésért felelős vezetője Frank Delise a The Verge-nek elmondta, az új branden kívül, a motorháztető alatt nem tartalmaz sok lényeges változtatást. A felhasználói felület ugyanakkor megújul, az eszköz továbbá érthető módon szélesebb körű integrációt kap a cég tervezőszoftvereivel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 3D játékok létrehozására szánt, "data driven" platform olyan ismert eszközöket is magába foglal, mint az Nvidia PhysX, a Beast, a HumanIK vagy a Scaleform Studio, továbbá a cég szerint a Stingray a tapasztaltabb és a kezdő játékfejlesztők számára is számos lehetőséget kínál, legyen szó vizuális, node alapú scriptingről vagy LUA fejlesztésről.

A többek között a Maya, illetve 3ds Max szoftverekről ismert vállalat immár az új motorral kiegészített portfóliójával a játékfejlesztés teljes menetét igyekszik lefedni: a fejlesztőeszközökhöz ennek megfelelően egy "live-update" funkció is párosul, így az egyik programban végzett változtatás automatikusan megjelenik a többiben is, sőt az opció akár debugging feladatok közben is alkalmazható. A Stingray-jel az érdeklődők számos platformra fejleszthetnek, az a Windows 7 és 8, Android, illetve iOS rendszerek mellett a PS4 és Xbox One konzolokat, sőt az Oculus Rift DevKit 2-t is támogatja.

A játékmotor az augusztusi megjelenést követően havi 30 dolláros előfizetési díjért cserébe lesz elérhető, a vállalat sok vetélytárssal ellentétben ingyenes konstrukcióban egyáltalán nem kínálja a Stingray-t - a tervek szerint azonban a későbbiekben a Maya LT előfizetés részeként is igénybe vehető lesz. Az Autodesk a terméket egyaránt kínálja a nagy "AAA" játékfejlesztők és az indie közösség számára is, noha első körben valószínűleg inkább közepes vagy kisméretű fejlesztőcsapatok körében számíthat annak elterjedésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról