Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 4. 11:14

Erősebb "ne kövess" funkciót ígér az EFF

Transzparenssé és opcionálissá tenné a felhasználók követését az Electronic Frontier Foundation. A szervezet a megújult "Do Not Track" irányelvekkel venné rá a weboldalakat, hogy biztosítsanak lehetőséget a látogatók számára, hogy azok kivonják magukat a további adatgyűjtés alól. A kezdeményezés persze még mindig nem kötelező érvényű, az egyes oldalak tetszés szerint figyelmen kívül hagyhatják azt.

Frissíti a "Do Not Track" opcióhoz kapcsolódó irányelveket az Electronic Frontier Foundation (EFF). A szervezet a böngészőkiegészítőjéről ismert Disconnecttel, a Medium blogplatformmal, a Mixpanel analitikai céggel, az AdBlockkal és az anonim keresőmotorjáról ismert DuckDuckGoval együttműködve erősítené a böngészők "ne kövess" funkcióját. Utóbbi arra hivatott, hogy jelezze az egyes weboldalak felé, hogy a felhasználó nem kívánja azokkal megosztani további online jelenlétének részleteit, adatgyűjtés, illetve személyre szabott hirdetések megjelenítése céljából.

A megújult DNT policy kulcseleme, hogy az egyes weblapokat arra venné rá, hogy a felhasználóknak egyértelmű kilépési (opt-out) lehetőséget biztosítsanak az észrevétlenül zajló online adatgyűjtés, illetve böngészési előzményeik követése alól. Jelenleg ugyanis a felhasználók döntő többsége nem tud a vállalatok hasonló gyakorlatairól, illetve arról sem, hogy azokkal nem kell feltétlenül együttműködnie. Bár a frissült irányelvek ígéretesnek látszanak, a terület legnagyobb problémáját továbbra sem orvosolják: a szabvány követése az egyes weboldalak részéről továbbra is önkéntes alapon működik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Do Not Track vagy röviden DNT, minden nagyobb platformon, többek között az asztali Firefox, Chrome és Safari böngészőkben, sőt iOS-en is bekapcsolható: az adott böngésző beállításaiban az opciót bepipálva, a szoftver egy fejlécet küld a meglátogatott weboldalaknak, amelyben jelzi, hogy a felhasználó nem akarja, hogy a hirdetők kövessék tevékenységét - a kérést azonban az oldal figyelmen kívül is hagyhatja, a puszta kérés semmilyen következménnyel nem jár.

A kezdeményezés Achilles-sarkát tehát továbbra sem sikerült kiiktatni: az egyes webhelyeket semmilyen törvény nem kötelezi a szabvány elfogadására, így a kapott headert akár figyelmen kívül is hagyhatják. Azon az oldalak üzemeltetőinek pedig, amelyek az elmúlt évek során, üzleti okokból semmibe vették az EFF útmutatását, valószínűleg a frissült irányelvek bevezetésével sem lesznek álmatlan éjszakáik, a felhasználók követése miatt.

Az EFF szerint az egyes vállalatokat motiválhatja az új szabvány elfogadására, hogy az elmúlt időszakban amiatt, hogy a hirdetőknek, illetve az adatvédelmet fókuszba helyező kezdeményezéseknek nem sikerült megfelelő kompromisszumra jutniuk, jócskán megugrottak a különböző hirdetésblokkoló szoftverek telepítései - ez pedig értelemszerűen jelentős kiesést jelent a reklámból élő médiumok és platformok számára. A szervezet úgy véli, ha a hirdetők a frissített irányelvek alapján, transzparensen tiszteletben tartanák a felhasználók magánszférához való jogait, az hosszú távon a a vállalatok javára is válna. Amíg azonban a DNT alkalmazása önkéntes, valószínűtlen, hogy a felhasználók szemmel tartásából leginkább profitáló oldalak bevezetnék azt.

a címlapról