Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 23. 16:20

Harmincéves az Amiga

Harmincadik születésnapját ünnepli az Amiga: az 1985-ben elrajtolt, máig óriási rajongótáborral rendelkező legendás számítógépcsaládot a cég bár eleinte üzleti felhasználásra szánta, végül az otthoni felhasználók körében lett kiemelkedően népszerű.

Ma harmincéves a Commodore jól ismert Amiga PC-családja: a vállalat 1985. július 23-án dobta piacra a sorozat első modelljét, amely máig kötelező darab a retro számtógépeket sorakoztató gyűjteményekben. Az Amigák sorát az Amiga A1000 nyitotta, amely komoly előrelépést jelentett a korábbi nyolcbites rendszerekhez - például a szintén jól ismert Commodore 64-hez - képest, mind audio- mind grafikai teljesítmény tekintetében. Érdekesség, hogy az Amiga nevet a gyártó spanyol jelentése mellett (nőnemű barát) azért választotta, mert a PC-kereskedők betűrendbe sorolt katalógusaiban így megelőzhette az Apple számítógépeit.

Az Amiga gépek fénykora a nyolcvanas évek második felére, illetve a kilencvenes évek hajnalára tehető: ekkor alacsony áruknak köszönhetően jóval vonzóbbak voltak, mint az IBM vagy az Apple termékei. Annak dacára, hogy a gyártó kezdetben multifunkcionális üzleti gépekként hirdette az Amiga modelleket, elsősorban a háztartásokban lettek népszerűek, rengeteg játék is született rájuk. Sokak szerint az első igazi, nagyobb tömegek számára elérhető multimédiás PC-ként a gép jócskán megelőzte a korát, így a benne rejlő potenciált sem tudta a gyártó megfelelően kiaknázni.

01:01
 

Commercial Amiga 500 1989 long version

Még több videó

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A legnépszerűbb Amiga modell kétségtelenül az A500 volt, amelyet a vállalat a belépő szintre szánt. A készüléket a cég a csúcskategóriás - ennek megfelelően jelentősen drágább - A2000-rel párhuzamosan dobta piacra, 1987-ben. A számítógép terjedésének különböző akciók adtak jelentős lökést, az 1989-es év során például, mikor Nagy-Britanniában az eredeti 499 fontos árat a cég 399-re csökkentette, a vállalatnak összesen több mint egymillió példányt sikerült eladnia. Ekkorra a cég beletörődött, hogy vásárlóinak jó része szórakozásra vásárolja termékét, és azt több esetben valamilyen játékkal együtt árulta, ilyen volt például a Batman Pack vagy a Cartoon Classics. A PC-ből összesen mintegy hatmillió darabot adtak el.

Az A500 egészen 1992-ig virult, ekkor került piacra az A600, az A1200, illetve a két évvel korábban, 1990-ben piacra dobott felső kategóriás A3000-et váltó A4000 is. Ennek a generációnak ugyanakkor már nem lett nagy sikere, ami többek között a gyenge marketingnek és a magas árnak is volt köszönhető, illetve annak, hogy az új Amigák már nem tudták hozni azt a technológiai fölényt a kategóriájukban az Apple-lel és az IBM-mel szemben, amit elődeik a nyolcvanas években. A negyedik generációs játékkonzolok is sok játékost elcsábítottak az Amiga monitorai elől.

Noha a márka ma már lényegében teljesen eltűnt, az Amigák még mindig tekintélyes rajongótábort tudhatnak maguk mögött - a platform ráadásul most egy egészen új eszköz is tiszteleg majd. Egy olasz cég múlt héten jelentett be egy okostelefont, amely a Commodore márkanevet viseli és többek között Amiga emulátorral felszerelve lesz kapható. Hasonló szoftverek persze PC-re is elérhetők, ha tehát valaki nem őrzött volna meg egy eredeti modellt, vagy esetleg nem találna megfelelő csatlakozót a hajlított 4K OLED tévéjén, az Emulator Zone kapcsolódó aloldalán érdemes körbenézni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról