:

Szerző: HIRDETÉS

2015. július 21. 12:02

Privát felhő: nagyvállalati rugalmasság kkv-kra szabva

Magyarországon is folyamatosan nő azon kis- és közepes vállalkozás (kkv) száma, melyek privát felhőt szeretnének informatikai infrastruktúrájukba illeszteni. Az S&T Consulting szakértői szerint számukra lehetnek megfelelőek a Cisco UCS Mini szervereire épülő rendszerek.

Hazánkban is egyre több kis- és közepes vállalkozás (kkv) gondolkodik privát felhő kialakításában. Az S&T Consulting szakértői szerint számukra jelentenek ideális megoldást azok az adatközponti rendszerek, amelyek a Cisco UCS Mini szervereire épülnek. A gyártó ezzel a korábban csak nagyvállalatok kiváltságának számító magas fokú rugalmasságot hozza el a kkv szektorba. A beépített üzleti intelligenciával rendelkező és (korlátozottan) bővíthető UCS Mini szerver kiváló építőkockája a 16-nál kevesebb szervert tartalmazó privát felhő rendszereknek hangsúlyozza Gyenes István, az S&T Consulting Hungary adatközponti üzletágának vezetője.

A UCS Mini a nagy Cisco UCS-ek (Unified Computing System) olyan képességeit teszi hozzáférhetővé a fiókirodák és a kisebb infrastruktúrával rendelkező vállalatok számára mint az integrált hálózat, a központosított menedzsment és a könnyű hibaelhárítás a szervizprofilok segítségével. A vállalat az ezeket a funkciókat biztosító "Fabric Interconnectet" a Mini esetében beköltöztette a keretbe, míg az adatközpontokba szánt nagy testvérnél ezek külön komponensként érhetők el.

A UCS Mini ugyanazokat a blade szervereket képes fogadni mint a nagy UCS-ek, és ugyanúgy 8 gépig bővíthető egy keret. A beépített Fabric Interconnect miatt egyetlen keretet jelenleg 8 blade-del lehet használni. A gyártó szerint a UCS Mini a kisebb IT-igényű vállalatok számára jó lehetőség az elindulásra, és ha a vállalat kinövi a rendelkezésre álló keretet, a gépeit megtartva nagy UCS infrastruktúrán bővíthet tovább.

Az S&T integrált, dinamikus adatközponti privát felhő megoldásában, a Flexpodban a számítási kapacitásról Cisco UCS Mini szerverek, a tárhelyről pedig nagysebességű NetApp tárolók gondoskodnak. Az önkiszolgáló menedzsmentportál és szervervirtualizáció feladatait a Microsoft Windows 2012 R2 és AzurePack termékei látják el.

Egy olyan cégben, ahol napi probléma a fejlesztések kontrollja és az erőforrások elosztása, a megfelelően kialakított privát felhő hathatósan támogathatja a fejlesztők mindennapi munkáját. Az önkiszolgáló portál az erőforrások teljes ellenőrzését a fejlesztők kezébe helyezi, a virtuális szerverek ott és akkor állnak rendelkezésre, amikor a feladat igényli mindezt úgy, hogy nem szükséges hozzá bevonni az IT részleget. Ez a megoldás egyéb előnyei mellett képes az erőforrás-használati statisztikák követésére is, ezáltal elszámolhatóvá teszi a projektekre vonatkozó IT infrastruktúra költségeit is.

A privát felhőhöz – az esetleges erőforrás-ingadozások kiküszöbölésére vagy terheléselosztás céljából – természetesen hozzáköthető külső felhőszolgáltatás is. Az S&T szerint a jövő vállalati informatikai infrastruktúrája ezen a vegyes megoldáson, azaz a hibrid felhőn alapszik.

[Az S&T Consulting Hungary megbízásából készített anyag.]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.