Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 10. 09:30

Javít a reszponzív képmegjelenítésen a Microsoft Edge

Nyit a reszponzív képek felé a Microsoft Windows 10 rendszerével érkező új böngészője: az Edge a vállalat szerint srcset támogatással egészül ki, amely bár a rendszer hivatalos megjelenésekor még nem lesz teljes körű, ezt később egy frissítéssel orvosolják majd.

Már nincs két hónap a Windows 10 hivatalos megjelenéséig, a rendszer Insider Preview verziói azonban még mindig folyamatosan kapják az új funkciókat. Ezek listája most az srcset támogatásával egészül ki, amellyel a Microsoft a teljes mértékben reszponzív képmegjelenítést biztosítja majd új, Edge böngészőjében. Ez elengedhetetlen, ha a vállalat valóban egységes platformban gondolkodik, hiszen az Internet Explorertől függetlenül fejlesztett, új szoftverének sokféle kijelzőn kell majd helytállnia.

A szóban forgó, az "img" taghez tartozó, srcset attribútum segítségével egy adott képkészlet, illetve a szóban forgó képek skálázási faktora adható meg, amely által a böngészők az adott kijelzőmérethez és felbontáshoz leginkább megfelelő képet választhatják ki a rendelkezésükre álló készletből, és csak azt az egyet töltik le - utóbbi az esetek zömében korlátozott adatforgalommal rendelkező mobil eszközöknél kiemelten fontos.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Windows 10 jelenleg elérhető, előzetes verziójával érkező Edge ugyanakkor egyelőre csak korlátozott srcset támogatással bír, abból egyelőre hiányzik a "width" paraméter - ez sajnos úgy néz ki a július 29-ére kitűzött hivatalos megjelenési dátumig nem is fog változni, a Microsoft viszont azt ígéri, ezt a jövőben egy frissítéssel orvosolni fogja.

Az srcset implementációja más tekintetben sem volt teljesen problémamentes, a vállalat ugyanis kénytelen volt eltávolítani egy másik elemet is, mégpedig a currentSrc API-t, amelyen keresztül a fejlesztők követhették, hogy az egyes böngészők végül melyik képet választották - miután abban már a kezdeti időszakban számos bug ütötte fel a fejét. Egyes oldalak nem renderelték megfelelően a képeket, netán hibaüzenetet adtak a felhasználónak. A Microsoft szerint a probléma a Picturefill polyfillre volt visszavezethető: a fejlesztők számára a reszponzív képek komponenseit - eredeti, illetve a width leíróval kiegészített srcset, "sizes" attribútum, illetve a "picture" elem - biztosító Picturefill ugyanis alapértelmezetten úgy kezelte a "picture" elemet nem támogató böngészőket, hogy azok tőle várják a korábban felsorolt komponensek biztosítását. A vállalat így eltávolította a currentSrc-t - ezt az ösvényt szerencsére korábban hasonló problémák miatt a Safari már kitaposta, így az Edge csapata különösebb kockázat nélkül léphetett rá.

A Microsoft egyébként kapcsolatba lépett a Picturefill csapatával, akik a polyfill 2.3.1-es verziójában befoltozták a bugokért felelős hibát. A redmondi cég ezért mindenkit arra buzdít, hogy ha használni szeretnék a currentSrc API-t, váltsanak a Picturefill legfrissebb verziójára: amennyiben az új, bugmentes verzió elterjed, a vállalat is visszakapcsolja majd a currentSrc támogatását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról