Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 2. 11:30

Eltörli a microSD és a belső tárhely határát az Android M

Barátságosabb lesz a microSD kártyákkal az Android M, az új rendszer a külső tárolókat Adoptable Storage Devices funkciójával a belső tárhely részeként kezeli. A funkció nagyban megkönnyíti az appok tárolását a korlátozott tárhellyel rendelkező eszközökön.

Az Android M külsőre nem hoz olyan látványos átalakulást, mint a rendszer tavaly bejelentett Lollipop verziója, a motorháztető alatt bőven akadnak ígéretes újítások. Ezek közül talán a legfontosabb a rendszer SD kártyákhoz való viszonyában keresendő. A Google mobil operációs rendszere eddig hagyományosan nem fordított túl sok figyelmet a memóriakártyákra, az adatok és appok áthelyezéséről jobbára a felhasználóknak kellett gondoskodni (ez különösen a régebbi, szerényebb belső tárhellyel szerelt modelleknél okozott gondot). A microSD foglalatok beépítése ma már egyre kevésbé jellemző, amellett, hogy a Google Nexus referenciakészülékeinek jó pár generációjából kimaradt, idén többek között a Samsung is elhagyta azt zászlóshajójából.

Kis szerencsével azonban ez megváltozhat, a keresőóriás ugyanis bejelentette az Adoptable Storage Devices funkció bevezetését. A megoldás lényege, hogy a rendszer az adott tárolóeszközt formázza és titkosítja, ezután pedig a belső tárhellyel megegyező módon kezeli. Ennek köszönhetően a jövőben nem csak a fényképek, zenék és hasonló adatok, de az alkalmazások is probléma nélkül tárolhatók lesznek a memóriakártyákon. Noha az Android 2.2-es verziója óta már volt lehetőség az appokat a külső tárolóra mozgatni, a művelet csak a szoftverek kódját helyezte át, azok kapcsolódó felhasználói adatai továbbra is a belső tárhelyen maradtak - ráadásul mindezt kézzel kellett elvégezni, a mozgatást pedig nem is minden alkalmazás támogatta.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kártya beolvasztása persze azt is jelenti, hogy a memóriakártya csak az adott telefonnal vagy táblagéppel működik majd, a tárolt adatok az eszközt például PC-s kártyaolvasóba téve nem lesznek hozzáférhetők, emellett értelemszerűen a kártyát eltávolítva a rajta tárolt appok sem működnek majd a telefonon.

Az egyelőre kérdéses, mi lesz a teendő, ha egy felhasználó nagyobb microSD-re cserélné jelenlegi kártyáját, nem világos, hogy a Google ehhez biztosít-e valamiféle migrációs eszközt - mindenesetre az Android M újabb Developer Preview verzióinak megjelenésével erről valószínűleg többet is megtudunk majd. A memóriakártyák "beolvasztása" egyébként erősen emlékeztet arra, ahogyan a megjelenéskor a Windows Phone 7 kezelte a külső tárolókat: a szoros integrációnak betudhatóan az új kártyát csak teljes (gyári állapotra történő) visszaállítás után vette használatba a rendszer, és eltávolításakor is ilyen teljes visszaállításra volt szükség. Remélhetőleg a Google előáll valamilyen költöztető alkalmazással, amellyel úgy tudjuk majd a kártyát nagyobb kapacitásúra cserélni, hogy ne kelljen a rendszert visszaállítani.

Az érdeklődők a Google kapcsolódó fejlesztői weboldalán olvashatnak további részleteket a funkcióról. Igaz az Android M végleges kiadásában az Adoptable Storage Devices csak a microSD-kártyákkal működik majd, a fejlesztők az előzetes verziókban, azt a teszteléshez USB OTG-n csatlakoztatott tárolókkal is kipróbálhatják. Az Android M-mel egyébként utóbbi, azaz az USB-s eszközök kezelése is frissül, a cég szerint a rendszer már mindenféle külön buherálás, rootolás nélkül felismeri majd az USB-n csatlakoztatott tárolókat.

Néhány további érdekes újítás is akad a rendszer legújabb verziójában, ilyen például az 5 gigahertzes Wi-Fi hotspot, (eddig legfeljebb 2,4 gigahertzen oszthattuk le a kapcsolatot a telefonokról) illetve a 4K kijelzők és a Bluetooth 4.2-es szabvány támogatása is, amely többek között gyorsabb adatátvitelt ígér. A rendszer mindezek mellett a Bluetooth-os érintőceruzákat is natívan kezeli majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról