Szerző: Voith Hunor

2015. május 12. 11:25

Mélytengeri kábelekbe fektet a Microsoft

Bérlőként és befektetőként is biztosítani akarja az adatközpontjai számára szükséges optikai gerinchálózati kapacitást a Microsoft – ismertette a vállalat ezirányú törekvéseit a terület felelős vezetője egy blogbegyejzésben.

A Microsoft az elmúlt egy-másfél évben nem győzte hangsúlyozni, hogy immár egy mobile-first, cloud-first vállalat, és ennek megfelelően szinte minden tevékenységének alapja a felhő – azaz hatalmas adatközpontjai és az azokban futó, szolgáltatásként kínált szoftverek. Arról viszont eddig nem nagyon beszélt a redmondi cég, hogy adatközpontjainak egyre növekvő forgalmát hogyan kívánja “kábelszinten” kiszolgálni.

A vállalat tegnap egy blogbejegyzésben ismertette ezirányú törekvéseit, partneri megállapodásait. Ennek értelmében a Microsoft sötétszál-bérlőként és ami fontosabb, egy konzorcium tagjaként befektetőként (tulajdonosként) is megjelenik a kontinentális és interkontinentális (mélytengeri) optikai kábelpiacon. David Crowley hálózatfejlesztésért felelős vezető szerint a Microsoft az elmúlt háromnegyed évben sokat fektetett sötétszál-bérleti megállapodásokba.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A sötét szál a tulajdonos szolgáltató által kihasználatlan, az aktuálisan szükséges kapacitáson felüli optikai szál. Az optikai földkábelek és mélytengeri kábelek lefektetésének költségét nagyrészt nem az anyag, hanem a kapcsolódó munkák jelentik. A szolgáltatók ezért a jövőtállóság érdekében a szükségesnél jóval több kapacitást telepítenek, amit később bérlőknek értékesítenek – pusztán magát a sötét szálakat, az azok kihasználásához szükséges eszközöket már a bérlő telepíti és üzemelteti a szolgáltató telephelyére betelepülve.

A Microsoft most két sötétszál-bérleti megállapodást jelentett be. A Hibernia a Hibernia Expresst idén ősszel fogja üzembe helyezni, több mint egy évtizeddel a legutóbbi transzatlanti optikai kábel átadása után. A 4600 km-es Express teljes kiépítésben a szolgáltató szerint akár 10 Tbps átviteli sebességre is képes lesz, alacsony, London – New York viszonylatban 60 ms alatti késleltetéssel. Az AquaComms készülő AEConnectje szintén az amerikai-európai kapcsolat kapacitását hivatott növelni, a New York – Dublin – London vonalon, és az összeköttetés első bérlője a Microsoft lesz.

A sötétszál-bérletek mellett a vállalat beszállt egy távol-keleti telekommunikációs szolgáltatókat tömörítő NCP (New Cross Pacific) konzorciumba is, és így aktív befektetőként vesz részt egy új, az Egyesült Államokat, Kínát, Tajvant, Dél-Koreát és Japánt összekötő mélytengeri optikai hálózat kialakításában. A mintegy 13 ezer kilométeres NCP hálózatot a tervek szerint 2017-ben fogják üzembe helyezni, a rendszer maximális kapacitása 80 Tbps lesz.

A Microsoft láthatóan a Google által már egy évtizede megkezdett utat követi. A mára hatalmas sötétszál-kapacitást halmozott fel, valamint több interkontinentális optikai hálózatot telepítő konzorciumba is beszállt, hogy hatalmas forgalmú adatközpontjai számára biztosítsa a szükséges gerinchálózati kapacitást.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.