Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. április 29. 13:46

Holnap kivezeti régi API-ját a Facebook

A Facebook Graph API 2.0-ja, és új login-rendszere számít holnaptól kizárólagosnak minden facebookos alkalmazás esetében, miután a cég teljesen kivezeti a régi Graph API 1.0-t. A váltásból a felhasználói is profitálnak, az új API ugyanis sokkal nagyobb szabadságot biztosít a felhasználóknak az adataik fölött.

A Facebook tegnap tette közzé fejlesztői blogján a holnap élesedő API-váltással kapcsolatos legfontosabb információkat. A régi API kivezetését a cég már tavaly bejelentette az F8 konferencián, a felülvizsgálás funkciójával kibővített login-rendszer érkezésével együtt. A váltás kötelező lesz minden  facebookos alkalmazás esetében, a migrálásra a bejelentés után egy évet kaptak a fejlesztők, ami a végéhez érkezett. Holnaptól egységesen elérhetetlenné válik a Graph API 1.0, így az adatok lekérését kizárólag a 2.0-s verzióval kérhetik a külső fejlesztők. A régi API-ra támaszkodó appok esetében ezért fenn áll a lehetősége annak, hogy azok a jövőben nem működnek megfelelően.

Nagyobb kontroll a megosztott adatok felett

A frissítésnek köszönhetően a felhasználók nagyobb kontrollt kapnak afelett, hogy milyen személyes adatokat osztanak meg az appokkal bejelentkezés során.  A régi rendszerben csupán arra kínált opciót a közösségi oldal, hogy bejelentkezünk-e vagy nem, az új rendszerben ezzel ellenben szerkeszthető a megadni kívánt adatok listája - mindenki eldöntheti, hogy mit oszt meg magáról.

Mivel sok app túl sok hozzáférést és információt kér be a felhasználótól, a Facebook kiterjesztette az App Center és Open Graph esetében is alkalmazott felülvizsgálati funkciót. Ennek köszönhetően azok az appok, amelyek nem csak a publikus, alapvető adatokat kérik be, hanem sokkal különlegesebb és személyesebb információkat, vizsgálaton mennek keresztül. Ezeket a kéréseket a Facebook manuálisan ellenőrzi és szükség esetén felül is vizsgálja.

 

 

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az elmúlt évben az alkalmazások nagy része már átállt az új rendszerre, a Facebook moderátorai már 40 ezer appot vizsgáltak át, jellemzően 2-5 napos átfutási idővel. Az eredmények alapján már több következtetést is le lehet vonni a rendszer sikerességéről: az átállt appok átlagosan fele annyi engedélyezést kérnek már be, mint eddig, ami a felhasználóknak számára pozitív vonzata lehet a váltásnak. Az intézkedés apropója amúgy egy két éve végzett közvéleménykutatás volt, amiben a felhasználók hangot adtak azon elégedetlenségüknek, hogy túl sok adatot kérnek be a külső alkalmazások.

Hogyan lesz ez kihatással?

Az egyik legfontosabb változás azonban nem ez, hanem a barátaink listája. A Graph API előző verziója a külső alkalmazásoknak automatikus hozzáférést biztosított nem csak a felhasználó saját adataihoz, hanem a felhasználó barátainak listájához is. Az új API ezt már nem teszi ilyen könnyen elérhetővé, a felhasználónak ezt külön engedélyeznie kell a jövőben. A váltás olyan appokat fog kényesen érinteni, amelyek erőteljesen támaszkodnak a barátok listájára, ilyen például a Job Fusion, ami az alapján listáz állásajánlatokat, hogy merre élnek barátaink és kikkel vannak kapcsolatban. Az ilyen információktól függő appok nagy része valószínűleg meg fog szűnni, vagy nagy átalakításon mennek keresztül.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.