Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Saját rendszerre cseréli a CyanogenModot a OnePlus

Hlács Ferenc, 2015. április 07. 11:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nem szorul többé a Cyanogen szoftverére a OnePlus, a cég ugyanis bejelentette, már letölthető saját fejlesztésű Android variánsa, az Oxygen OS. A két vállalat viszonya továbbra sem javul az indiai fiaskó óta.

hirdetés

A Cyanogen és a OnePlus kapcsolata szebb napokat is látott: a két vállalat eleinte szoros szövetségének azok indiai terjeszkedése vetett véget, mikor a népszerű, "főzött" Android ROM-ot fejlesztő cég, a OnePlus-szal kötött megállapodását felrúgva, a helyi Micromax-szal lépett együttműködésre, exkluzív jogokat biztosítva a gyártónak szoftveréhez - a OnePlust ezzel kiszorítva a térségből. A OnePlus persze nem hagyja ennyiben a dolgot, az ügyben egészen biztosan számíthatunk még további perekre, a vállalat azonban első lépésként érthető módon a Cyanogen szoftverétől akar megszabadulni készülékein.

A OnePlus One most ennek megfelelően bejelentette, megérkezett saját fejlesztésű Android variánsa, az Oxygen OS. A vállalat már februárban felvázolta a rendszer létrehozásával kapcsolatos terveit, amelynek stabil verziója már letölthető a cég weboldaláról. Az Oxygen OS az 5.0.2-es verziószámú Androidra épít, sőt, első pillantásra akár érintetlen Google-féle Androidnak is tűnhet: a felületet a gyártó szinte egyáltalán nem változtatta meg, csupán testreszabhatóbbá tette, illetve kiterjedtebb gesztusvezérléssel egészítette ki - gyakorlatilag ugyanazt csinálta tehát, mint a Cyanogen saját szoftverével.

Az Oxygen OS-ben átrendezhetjük a legördülő értesítési sávban található gyorsbeállítások ikonjait, de a zárképernyő háttérképét és a szoftveres navigációs gombokat is saját ízlésünk szerint állíthatjuk be. A rendszer támogatja továbbá a kijelző felébresztését dupla koppintásra, de többek között a zenelejátszót, a kamerát és a hátlapi LED-et is vezérelhetjük különböző mozdulatokat téve a kikapcsolt képernyőn. A nagyjából két hónappal ezelőtt már megszellőztetett rendszert a vállalat viszonylag gyorsan összedobta, különösen ha figyelembe vesszük, hogy egy viszonylag kis, néhány tízfős csapattal dolgoztak. Ennek fényében nem csoda, hogy a "funkciók" nem világrengetőek, csupán néhány alapvető módosításra futotta a szabad szoftveres Androidhoz.

Közben az ellentétek dacára a Cyanogen sem feledkezett meg az eszközről, miután eddig az összes OnePlus One vásárló a cég rendszerét futtatja, a vállalat továbbra is támogatja az okostelefont. Ennek megfelelően hamarosan a legújabb Android 5.0.1-re épülő CyanogenMod 12-es frissítés is megérkezik a készülékekre, legalábbis azokhoz a felhasználókhoz akik nem cserélik a rendszert Oxygen OS-re. Akik kipróbálnák a OnePlus saját fejlesztésű szoftverét, a cég weboldaláról tölthetik le azt, ahol telepítési útmutatót is találnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.