Szerző: Voith Hunor

2015. március 6. 17:43

Kipróbálható az Office 2016, Macen

Folytatja tesztverzió-offenzíváját a Microsoft, a vállalat ezúttal a várva várt Office 2016 for Mac előzetesét tette elérhetővé mindenki számára. A programcsomag kipróbálásához nem szükséges sem Office 365 előfizetés, sem Microsoft-fiók, az egyetlen követelmény az operációs rendszert érinti – az új Office-t csak az OS X Yosemite-re lehet telepíteni.

Talán nem túlzás, hogy új Office iránt a maces felhasználók között sokkal nagyobb a várakozás, mint a windowsos térfélen. A Microsoft ugyanis közel fél évtizede adta ki a programcsomag előző főverzióját OS X-re, ami finoman szólva sem aratott osztatlan sikert. Bár a vállalat később toldozta-foltozta, a maces helyzet a közelmúltra kezdett egészen kínossá válni, és nyilvánvalóvá vált, hogy a redmondi cég a megoldást inkább egy új, az aktuális windowsos társához képességeiben és kezelőfelületében is a lehető legközelebb álló Office-szal fogja elhozni.

Az Office 2016 for Mac most elérhetővé tett előzetese a Wordöt, Excelt, PowerPointot, Outlookot és a OneNote-ot tartalmazza. A telepítő mérete 2,5 gigabájt (érdemes ezt a linket használni, a blogbejegyzésből a magyar aloldalra irányít, ahol hiányzó aloldal miatt 404-es hibát dob), a teljes telepített programcsomag mintegy 5,5 gigabájt helyet kér magának a háttértáron. A fájl letöltésével néhány órával ezelőtt még voltak gondok, ha minden igaz, mostanra megoldódott a technikai probléma. Fontos pozitívum, hogy sem a letöltéshez, sem a telepítéshez nem szükséges sem aktív Office 365 előfizetés, sem Microsoft-fiók, bár utóbbiba – ha van – az első indításkor érdemes bejelentkezni, így ugyanis minden OneDrive-on tárolt és az ingyenes online Outlookkal vagy az Office 365-tel szerkesztett dokumentumhoz hozzá lehet férni az összes tesztverziós maces alkalmazásból is.

Tényleg csak próbára

A néhány órás tesztelés alatt gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy ez – csakúgy, mint a telefonos Windows 10 – tényleg egy előzetes. Arra kiváló, hogy a kísérletező kedvűek megnézzék, mi a fejlesztés iránya és visszajelzéseikkel segítsék az Office-os csapat munkáját, ugyanakkor napi használatra a jelenlegi verzió stabilitása még nagyon messze van például a szintén házon belüli Windows 10-étől. Az Outlookot például még elindítani sem sikerült, ami azért furcsa, mert ez és a OneNote a többi alkalmazástól eltérően önállóan hetek óta elérhető.

Az Outlookkal sajnos csak eddig jutottunk

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Wordben nem működik a kétujjas nagyítás és kicsinyítés (pinch to zoom), minden másban viszont igen, az Excelt pedig többször is sikerült kétvállra fektetni egy makrókkal teletüzdelt nagyvállalati fájllal. Ez még bőven belefér, a tesztidőszak pont erre való, hogy a visszaküldött hibaüzenetek alapján a fejlesztők kijavítsák a motorban rejlő hibákat. A grafikus felület lassúsága viszont elszomorító, mert az előző Office-nak is a mai napig ez az egyik legnagyobb rákfenéje. Ráadásul a tesztgépen még arra sem lehet fogni, hogy az egyébként most már natívan támogatott Retina felbontás lenne a kerékkötő, ugyanis egy 2013-as, Ivy Bridge-es i5-ös Airt használtunk erre a célra, melynek kijelzője csak 1366x768 képpont felbontású. Az ablakátméretezés látványosan akadozik, a menüszalagon történő navigáció során sokszor le-leállnak a szoftverek egy kis gondolkodásra – úgy összességében az egész egy vontatott érzést kelt. A The Verge-nek a fejlesztés vezetője, Eric Wilfred azt mondta, hogy az előzetes verzió kiadása előtt rengeteget dolgoztak a teljesítmény javításán, de tisztában vannak azzal, hogy ezen a téren még rengeteg munkájuk lesz az új Office-szal.

A teljesítmény- és stabilitásgondoktól eltekintve az Office 2016 for Mac nagyon jó irányba fejlődött. A szalagmenü végre minden alkalmazásban konzisztens, a legutóbbi windowsos Office-ból ismert funkciók végre OS X-en sem hiányoznak, és végre megjelentek olyan régóta hiányolt képességek, mint az együttes dokumentumszerkesztés, a hierarchikus, szálakra bontott (threaded) megjegyzések, és egy hasznos figyelmesség az Excelt Windowson és OS X-en egyaránt használók számára: a táblázatkezelő szoftver új verziójában a windowsos, tehát ctrl gombos kombinációk ugyanúgy működnek, mint a hagyományos cmd gombos változataik.

Az újdonságok viszonylag részletes listája a Microsoft Office blogján megtekinthető, ezeket itt most külön nem soroljuk fel. Néhány óra alatt szerzett tapasztalataink alapján bátran ajánljuk a régi Office-tól idegenkedő maces felhasználóknak az új tesztverzói kipróbálását – legalább azért, hogy visszajelzéseikkel a nekik tetsző irányba tereljék a fejlesztést. Ha másért nem is, ennyiért már megéri telepíteni az Office 2016 for Mac előzetesét, ugyanis úgy fest, hogy az új alkalmazásokkal a Microsoft most tényleg igyekszik kritikusai kedvére tenni.

Az Office 2016 for Mac végleges verziója a vállalat tervei szerint még a nyáron, jóval a windowsos változat előtt meg fog jelenni. Az előzetes kiadás folyamatosan kapja majd a frissítéseket, az egyes buildek a tervek szerint a kiadásuktól számított két hónapig lesznek használhatóak, a végleges verzió megjelenése után pedig egy hónapig lehet majd még használni az előzetest.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.