Szerző: Voith Hunor

2015. január 12. 14:52

Outernet: univerzális tudásbázis az űrből

Globális, politikai hatalomtól és tartalomszolgáltatói befolyástól mentes információs legkisebb közös többszöröst ígér a közösségileg megfinanszírozott Outernet. Remek ötlet, de egyelőre nem ez lesz a szegény ember internete.

A Világbank statisztikája szerint mintegy 4,3 milliárd ember még mindig nem rendelkezik internet-hozzáféréssel. A Google és a Facebook már elindított olyan kezdeményezéseket, melyekkel ezt a problémát szeretnék orvosolni – vagy legalábbis az “offline népesség” számát csökkenteni. A 2012-ben alapított, és közösségi finanszírozással a napokban feltőkésített Outernet ennél kevesebbre, de bizonyos értelemben többre is törekszik: a cég szerkesztői által összeállított tartalmat műholdas szórással alacsony árú tárolókra eljuttatni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel az internet egy nagyon zanzásított és felesleges csicsáktól lecsupaszított változatát, amolyan “jó tudni” típusú könyvtárat hoznak létre, amit aztán bárki olvashat (vagy nézhet/hallgathat), aki Wi-Fi-n keresztül rákapcsolódik a Lantern (lámpás) névre keresztelt vevő-tároló-hot spotra. Maga a szolgáltatás 2014 nyara óta elérhető, saját, Raspberry Pi alapú műholdvevők megépítését lehetővé tévő leírásokkal, a most lezárult Indiegogo projekt legfőbb célja a kereskedelmi forgalomba hozható műholdvevő-tároló, a Lantern megfinanszírozása volt.

Napi 2 megabájt

Az Outernet sajnos épp, hogy lemaradt a félmillió dolláros finanszírozási mérföldkőről, így egyelőre mindössze napi 2 megabájtnyi tartalmat tudnak szórni a Hotbird (13 kelet) és Galaxy 19 műholdakról. Ez nem túl sokra elég, de annyira igen, hogy a legfontosabb hírek, néhány tucatnyi Wikipedia szócikk és időjárás-előrejelzés beleférjen. Fontos megjegyezni, hogy a szolgáltatás bevallottan a Föld azon régióiban élőket célozza, ahol szinte egyáltalán nincs, vagy technológiai/politikai okok miatt rendkívül nehézkes a globális információáramlás. Az Outernet csak egyirányú kommunikációra képes, adatot nem lehet küldeni vele, így például állami cenzúra kikerülésére csak mérsékelten használható.

A tartalom összeállítása három fő irányelv mentén történik. A könyvtár gerincét az Outernet szerkesztői által legfontosabbnak ítélt információk és programok adják (vállalásuk szerint ez nem fogja meghaladni az 1 terabájtot), ezt egészítik ki a kívánságlistán kérhető adatok, a sort pedig az egyértelműen megjelölt szponzorált tartalom zárja. Utóbbi sosem tehet ki többet a teljes tartalmi spektrum 25 százalékánál.

Így sem lesz olcsó

A Lantern kiskereskedelmi ára 150 dollár lesz (az Indiegogón 99-ért lehetett elővételben hozzájutni), ami önmagában sem kevés pénz azokban a régiókban, ahol a legnagyobb változást hozhatja az Outernet, egy teljesértékű műholdvevőért viszont nem is rossz ár. Erre jön még egy olyan eszköz ára, amivel a Lanternen tárolt tartalmat fogyasztani is lehet, tehát okostelefon, tablet, laptop – ezekből ma már mind léteznek tényleg olcsó modellek, de nem egy olyan fejlődő ország van, ahol cirka 200 dollár igen tekintélyes hányada egy átlagos éves keresetnek.

A megoldást a közösségi hotspotok jelenthetik: iskolákban, könyvtárakban és egyéb közösségi intézményekben, ahol a tartalomfogyasztási eszközöket is megosztva lehet használni. Így az egy főre eső eszközberuházási költség leszorítható, további kiadások miatt pedig nem kell aggódni, az Outernet ugyanis vállaltan teljesen ingyenesen fogja biztosítani magát a szolgáltatást.

A kis, napelemmel is tölthető hot spot 2 MHz-től 1,9 GHz-ig terjedő tartományban képes venni és feldolgozni a műholdak jeleit, de képességei külső tányérral és fejjel tovább bővíthetők. Deciméteres hullámokat (DMH) is képes fogni, az Outernet reménybeli saját műholdjai is ebben a sávban fognak tartalmat szórni a jövőben. A Lantern hardveréről egyelőre csak vázlatos információ áll rendelkezésre, ezek az alábbi ábrán láthatóak, az üzemidő 4 és 12 óra között fog alakulni terheléstől függően.

Ki őrzi az őrzőket?

Az Outernet körül a legtöbb kérdés jelenleg a tartalom összeállítása körül van. Ha a cég reményei beválnak, és a következő években nagy mennyiségben tudnak Lanternt eljuttatni a célközönséghez, erős véleményformáló szereplővé léphetnek elő. A vállalat ezért mindent megtesz azért, hogy a lehető legtranszparensebb módon intézze ezt a tevékenységét. Mindig publikus lesz, mit tartalmaz az Outernet-könyvtár, és figyelembe veszik a külső javaslatokat, kritikákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról