Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 12. 11:15

Jön a sokfelhasználós MIMO

Egyre több MU-MIMO támogatással felszerelt router lát napvilágot, és bár a többirányú beamforming képessége egyelőre a csúcskészülékekre korlátozódik az már most jól látható, hogy a technológia elterjedésében a kliensoldali támogatás jelenti majd a szűk keresztmetszetet - pedig a MU-MIMO hálózatokból adott esetben a régebbi eszközök is profitálhatnak.

Az idei CES seregszemléjén a legújabb vezeték nélküli routerek is tiszteletüket tették, az eseményen számos gyártó, többek között a D-Link, a TP-LINK és Linksys is leleplezte új termékeit. A modern routerekben már alap a 802.11ac szabvány támogatása - a technológia idén beérni látszik, miután az AC-képes routerekre eddig jellemző, egyfelhasználós MIMO támogatást az új készülékekben már a fejlettebb, MU-MIMO (multi-user MIMO) rendszerek váltják fel.

Kliensoldalon még gyér a támogatás

A némelyik csúcsmodellben, már tavaly nyáron feltűnt MU-MIMO vagy Multi User MIMO technológiánál elsősorban az jelenti az előrelépést, hogy a párhuzamosan küldött beamforming adatfolyamokkal egyszerre több kliens is kiszolgálható. Az egyfelhasználós MIMO esetében ugyanis a router által biztosított sávszélesség egy adott időintervallumban exkluzívan csak az egyik kliens számára érhető el, utána következik csak a következő csatlakozott eszköz.

ASUS RT-AC87

Ez a megoldás nem igazán előnyös, miután például egy 3x3-as router esetében a legtöbb háztartásban valószínűleg nem minden, a hálózathoz kapcsolódó készülék képes kihasználni mindhárom rendelkezésre álló streamet, főleg figyelembe véve, hogy az okostelefonok és táblagépek túlnyomó része csak egy adatfolyam fogadására képes. De még két streamet támogató darabbal is legfeljebb a csúcsmodellek között találkozhatunk, mivel a több sávon beérkező adatok feldolgozása plusz számítási kapacitást igényel, ezáltal pedig a fogyasztást is növeli, ami különösen érzékeny pont a mobil eszközöknél. Továbbá a streamek fogadásához fizikailag viszonylag távol lévő antennákra is szükség van, ami egy telefonban vagy tabletben hely hiányában általában nem megvalósítható.

Mikor tehát a router "figyelme" épp az ilyen (a háztartások túlnyomó részében többségben lévő) egyantennás eszközök felé fordul, több adatstream, ezáltal pedig jelentős sávszélesség is kihasználatlanul maradhat. A MU-MIMO segítségével ez a probléma orvosolható, méghozzá a felturbózott beamforming képességeinek köszönhetően. A módszer itt már nem csak egyetlen irányba alkalmazható, az eszköz a csatlakozott klienseket több csoportba osztva egyszerre több készüléket is képes kiszolgálni, akár négy irányban. Az egymáshoz közeli eszközöknek osztozniuk kell a sávszélességen, a távolabb esők pedig saját streamet kapnak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A MU-MIMO képes AP-k (hozzáférési pontok) korábbi generációja egyszerre három, a legfrissebb pedig négy streamet is kezel, egyenként másodpercenként 433 megabites sebességgel - ez egy másodperc alatt összesen 1,3 gigabites, az újabb modellek esetén pedig 1,7 gigabites átvitelt jelent. Ebből az is jól látszik, hogy nem érdemes kétségbe esni amiatt, ha a nemrég vásárolt felső kategóriás okostelefon csak egy streamet támogat, hiszen azon még mindig másodpercenként 433 megabites elméleti maximum préselhető át (AC-s szabványt használva).

A technológia teljes mértékű kihasználásához kliensoldalon is szükség van MU-MIMO támogatásra, ugyanakkor ha a routerhez csak néhány MU-MIMO-képes eszköz csatlakozik, az már önmagában tehermentesítheti valamelyest a hálózatot, ezzel növelve a rajta lévő régebbi készülékeknek szánt sávszélességet. Nem kell tehát feltétlenül minden Wi-Fi-re kapcsolódó eszközből a szabványt támogató modellt vásárolni hogy érződjön annak pozitív hatása - raádásul a megfelelő chipekkel felszerelt eszközöknél a MU-MIMO képesség egy későbbi szoftverfrissítéssel is kicsikarható lehet, miután kliensoldalon minimális a változás az új rádiós lapkák felépítésében.

A vállalati alkalmazás még várat magára

Noha az otthoni felhasználásra szánt csúcsrouterek idei modelljeinek már elengedhetetlen funkciója a MU-MIMO, ahhoz még idő kell, hogy a technológia vállalati készülékekbe is utat törjön magának. Ennek oka egyszerű, a nagy számú hozzáférési pontnál a beamforming összehangolása, illetve az egyes streamek menedzselése sokkal komplexebb vezérlést igényel, mint egyetlen készülék esetén - illetve értelemszerűen jóval drágább is.

A következő években persze a MU-MIMO ide is eljut majd, a Qualcomm például már tavaly bejelentette első, a szabványt támogató, üzleti célú rádiós chipjeit. A QCA9990 és QCA9992 névre hallgató lapkák 4, illetve 3 streamet támogatnak, az egyes csatornákon maximum 80 megahertzes sávszélességgel - a szabvány egyébként elméletben 160 megahertzes teljesítményre is képes. Az első chip adatátviteli sebességének elméleti teteje másodpercenként 1,73 gigabit, míg a második 1,3 gigabitnél tetőzik.

A Broadcom ennél is tovább ment saját MU-MIMO lapkájával, tavaly bejelentett platformja ugyanis 6 streamet támogat, adatátviteli sebességének elméleti maximuma pedig a cég szerint másodpercenként mintegy 3,2 gigabit. A fentiek mellett a Quantenna portfóliójában is találunk hasonló chipeket, lassan már két éve - a gyártó számít a terület első úttörőjének.

Szoftveresen formált színes körök - közel jön a spatial beam.

Utóbbi vállalat ráadásul tavaly egy olyan rádiós lapkát is bejelentett, amely a világon elsőként 10 gigabites összesített adatátvitelt produkál. A nem kevesebb mint nyolc streamet kezelő eszköz 160 megahertzes csatornákon kommunikál. A 802.11ac eszközöknél általában használt 80 megahertzes csatornákkal szemben ez kétszeres, streamenkénti 866 gigabites kapacitást nyújt, igaz így kevesebb sávra osztható fel az 5 gigahertzes spektrum. A 10G platform további előnye, hogy a 2,4 gigahertzes rádiókat is támogatja így egy füst alatt megoldja a 802.11n kezelését is.

A technológia idén még egészen biztosan a csúcskategóriás AP-k sajátja marad, a következő években azonban várhatóan lecsorog majd az barátságosabb árkategóriákba is. Ennek a felhasználók valószínűleg nem is elsősorban otthon, hanem az olyan zsúfolt helyeken veszik majd hasznát, mint a kávézók vagy repülőterek, ahol gyakran érezhető, ahogy a hálózat küzd az online kapcsolatra éhes tömegekkel.

D-Link AC5300

Már a piacon

Az ASUS már tavaly nyáron lerántotta a leplet első MU-MIMO routeréről, az RT-AC87-ről, és a CES sem maradt hasonló AP nélkül, a D-Link például egy teljes nagy teljesítményű otthoni felhasználásra szánt szériával állt elő. A sorozat csúcsa nyolc antennával felszerelt AC5300, amely 5 gigahertzen két 2,1 gigabites, 2,4 gigahertzen pedig egy 1 gigabites csatornát biztosít. A hatantennás AC3100 teljesítménye is hasonló, igaz 5 gigahertzen itt már csak egy darab 2,1 gigabites sávot találunk. Az AC3200-as modell 2,4 gigahertzen 600 megabites, 5 gigahertzen pedig két 1,3 gigabites sávot kínál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról