Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 10. 13:36

Otthoni routerek támadták a PlayStationt és az Xboxot

Bérelhető botnet reklámja volt a karácsonyi konzolos leállás, a Lizard Squad "terméke" meg is vásárolható. A demonstráció mindenesetre fényesen sikerült, felkészült és masszív szolgáltatásokat sikerült tetszőleges időre kiütni.

Több ezer megfertőzött otthoni routerből képezett botnet felelős a Nagy Karácsonyi Konzolos Leállásért - állítja Brian Krebs, a KrebsOnSecurity biztonsági blog szerzője. A szakember elemzése szerint a PlayStation és az Xbox konzolok mögött álló online szolgáltatások kényszerű leállásáért felelős botnetet a Lizard Squad rakta össze, saját DDoS-szolgáltatásának "reklámjaként"  - a botnet ugyanis bérelhető, és a megfelelő összegért tetszőleges célpontok támadására használható fel.

Az elemzés szerint a "booter" vagy "stresser" szolgáltatás képes szinte bármilyen célpontot gyakorlatilag tetszőleges időre kiütni. Ennek elsődleges feltétele, hogy a támadók megfelelően nagy sávszélességgel rendelkezzenek, amellyel képesek túlterhelni a célpont szerverét és hálózati elérését. A csoport ezért kifejezetten nagy célt keresett, amellyel demonstrálni tudja, hogy még az olyan felkészült, több rétegű védelemmel ellátott, kifejezetten nagy sávszélességgel rendelkező szolgáltatásokat is ki tudja ütni, mint a Microsoft és a Sony konzolos rendszere. A bemutató hatalmas sikert aratott, a botnetek mindkét online rendszert hosszú időre kiütötték, a támadást végül (állítólag Kim Dotkom közbenjárására) a Lizard Squad önként szüntette be.

Routerből zombi

A botnet működésének érdekessége, emeli ki Krebs, hogy a megfertőzött routerek saját hatáskörben tovább terjesztik a fertőzést. A malware szkenneli az IP-címeket, és bepróbálkozik a legáltalánosabb felhasználónév-jelszó kombinációkkal mint admin-admin vagy root-12345. Amennyiben sikerül belépni, a támadás igyekszik lecserélni a router firmware-ét és ezzel beépíteni azt a támadó hálózatba. Krebs szerint ez a láncreakció annyira sikeres, hogy mára a botnet jelentős részét képezik ezek az automatizáltan feltört otthoni routerek, de ezek mellett jelentős mennyiségű üzleti router (egyetemeknél és cégeknél) is fertőzött. Következő körben várhatóan egyéb, az internetre kapcsolt, Linux-alapú rendszerek következhetnek, mint saját üzemeltetésű szerverek vagy épp internetre kitett IP-kamerák.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az otthoni routerek mára a fejlett országokban roppant népszerűvé váltak és rengeteg háztartásban ezek jelentik a család ablakát az internetre, erre a központi eszközre vannak csatlakoztatva Wi-Fi-n és kábelen az okostelefonok, tabletek, notebookok, PC-k, tévék és egyéb eszközök (biztonsági rendszer, IP-kamerák, stb.). Az otthoni routerek biztonsága azonban (ahogy azt már rengetegszer láttuk) nem megoldott probléma, a helyzetet a felhasználók tudatlansága, a gyártók hanyagsága, az automatikus frissítések szinte teljes hiánya együtt okozza. Az eszközök népszerűsége mellett az is vonzóvá teszi a támadók számára, hogy a támadó forgalom teljesen átlagos, lakossági IP-címekről jön, ezeket pedig a DDoS-támadás esetén gyakorlatilag képtelenség úgy szűrni, hogy vele ne kerüljön blokkolásra a legitim forgalom.

100 gigabites sávszélesség áll a támadók rendelkezésére a "webshop" szerint

Krebs elemzése szerint egyébként a Lizard Squad "webshopja" egy boszniai internetszolgáltatónál van, a cégnél egyébként nagy számban találhatóak más rosszindulatú szerverek is. A botnet vezérlő szervere úgy tűnik ugyanennél a hosting szolgáltatónál található, legalábbis az IP-cím ugyanabban a nagyon szűk (217.71.50.x) tartományban található. Maga a fertőző malware egyébként először év elején bukkant fel, és novemberben készített róla elemzést az orosz Dr. Web biztonsági cég (Google Translate leírás)

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról