Szerző: Voith Hunor

2015. január 7. 08:30

A Google nekimegy az Apple Airplaynek

A Google szerint akkora siker volt a tavaly bemutatott Chromecast, hogy az ott használt technológiát érdemes a zenehallgatás területén is bevetni. A Google Cast for audio a támogatott hangfalakra egy gombnyomással átküldi a zenét a népszerű streaming zeneszolgáltatásokból.

Nemsokára kistestvért kap a jelenleg 27 országban kapható Chromecast, Google Cast for audio néven. A vállalat ugyanazt a technológiát fogják alkalmazni az új szolgáltatásban is, így nagyjából ugyanannyit azaz semennyit kell majd bíbelődni az eszközök konfigurálásával, mint a Chromecast esetében. A támogatott streaming zeneszolgáltatásokból egy gombnyomással ki lehet majd lőni a zenét a Cast-kompatibilis hangfalakra, miközben az irányítás (hangerő szabályozása, számok közötti tallózás) megmarad az éppen használt telefonon, tableten vagy számítógépen. Ugyanarra a hangfalra többen is küldhetnek zenét, de ez valamiféle szabályozás nélkül egy házibuliban gyakorlatilag garantáltan zenei káoszhoz vezet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Apple Airplay-hez képest a leglényegesebb különbség, hogy a Google megoldásában a telefon nem a zene forrása, csak a távirányító szerepét tölti be. Miután a mobileszközön vagy számítógépen futó streaming appból a Cast gombbal a felhasználó kiküldi a zenét a Cast támogatással rendelkező hangfalra, az eszköz onnantól kezdve a telefon erőforrásait kímélve, közvetlenül a felhőből intézi magának a zeneletöltést. Az is lényeges eltérés - bár ez a Cast technológia kialakításából adódik - hogy a a zenelejátszó alkalmazás gyakorlatilag platformfüggetlen, mert csak távirányítóként szolgál. Így futhat például a Pandora iPhone-on vagy windowsos asztali PC-n is, a lényeg egy, a már meglévő Wi-Fi hálózatba illesztett Cast technológiát támogató hangfal.

A zeneszolgáltatói oldalon a támogatók közül ironikus módon egyelőre pont a piac legnagyobb szereplője, a Spotify hiányzik, de a Play Music, Deezer, Pandora, Rdio felhasználók gond nélkül használhatják majd az app felületén az egygombos Cast funkciót. Az első, gyárilag Google Cast for audio támogatással rendelkező hangfalak tavasszal érkeznek majd a Sonytól, az LG-től és a Denontól. A chipgyártók közül a Marvell, a Broadcom, a MediaTek állt a technológia mellé.

Ami a technológia jövőjét illeti, a Google nagyjából mindenben szeretné viszont látni a Castot, aminek köze van az otthoni szórakoztatáshoz. Rishi Chandra, a Google Cast vezető termékmenedzsere szerint céljaik már a legelejétől jóval ambíciózusabbak voltak, mint pusztán a Chromecast piacra dobása. Egy olyan ökoszisztémát szeretnének létrehozni, amely megfelel a mai, mobileszközök által uralt piac igényeinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról