Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 22. 14:53

Csökkennek jövőre az üreshordozói jogdíjak

2015-ben csökkenni fog az üreshordozói jogdíj, a merevlemezek, memóriakártyák, pendrive-ok, SSD-k, tabletek és okostelefonok után egyaránt kevesebbet kell majd a vásárlóknak fizetni.

Az Artisjus friss közleménye szerint az igazságügyi miniszter a napokban jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét, amely alapján egyes üres hordozói díjak januárban csökkenni fognak.

Az üreshordozói jogdíj célja a magáncélú másolások által kieső bevétel kompenzálása a jogdíjtulajdonosok felé. 1982 óta magyar jogszabály, 2001 óta pedig uniós irányelv is rendelkezik arról, hogy ha egy ország szabaddá akarja tenni a zenei és filmes magánmásolásokat polgárainak, az alkotókat, előadókat és kiadókat kompenzálnia kell. Ennek eszköze az üreshordozói díj, amelyet kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába építenek be. Az elgondolás szerint az adathordozók árába beépített díjjal a vásárlók legalizálják az otthoni, magáncélú másolását a zenéknek és filmeknek.

A módszert számos irányból lehet kritizálni, például az így befolyt jogdíjak felosztása szempontjából, de sokaknak az fáj a leginkább, hogy az üreshordozói jogdíjat akkor is meg kell fizetniük, ha a megvásárolt adathordozón sosem lesz másolt film vagy zene, mert arra kizárólag saját készítésű fotók vagy szoftverek kerülnek. Szintén érdekes kérdés a díjak összegének megállapítása, egy azonos kapacitású memóriakártya és egy pendrive díja között jelentős különbség van például.

2014-ben már 30 százalékkal csökkent a mobiltelefonok és 20 százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök (set top box) jogdíja, 2015-ben pedig további termékek esetében esik jelentősen az üreshordozói jogdíj: a memóriakártyáknál 10 százalékkal, a külső háttértárolók (pl. pendrive) esetén 12 százalékkal, a merevlemezeknél 8 százalékkal. A mobiltelefonokba és tabletekben épített belső memóriára ki kiterjed a jogdíjfizetés hatálya, ezeknél az eszközöknél 5 százalékkal lesz kevesebb a díj jövőre.

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A memóriakártyák esetében például a 32 gigabájtos vagy ennél nagyobb kapacitású kártyák díjterhelése jövőre 3533 forintról 3180 forintra csökken, a 32 gigabájtos vagy nagyobb pendrive-ok esetén 2598 forintról 2286 forintra módosul a díj. A mobiltelefonok és tabletek esetén 80 gigabájtos kapacitásnál kezdődik a legfelső sáv, amely jelenleg 5040 forint, ez 2015-től 4788 forintra mérséklődik. Természetesen a kisebb kapacitású eszközöknél is csökken az üreshordozói díj.

Az Artisjus szerint a lakossági technológiahasználati szokások változása áll a háttérben: a jogkezelők évről évre reprezentatív felmérésekkel alapozzák meg a díjfizetés alá tartozó hordozók körét. Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. 2013-ban a magyar táblagép-használók 93 százaléka rendszeresen végzett olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.