Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Csökkennek jövőre az üreshordozói jogdíjak

Bodnár Ádám, 2014. december 22. 14:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

2015-ben csökkenni fog az üreshordozói jogdíj, a merevlemezek, memóriakártyák, pendrive-ok, SSD-k, tabletek és okostelefonok után egyaránt kevesebbet kell majd a vásárlóknak fizetni.

hirdetés

Az Artisjus friss közleménye szerint az igazságügyi miniszter a napokban jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét, amely alapján egyes üres hordozói díjak januárban csökkenni fognak.

Az üreshordozói jogdíj célja a magáncélú másolások által kieső bevétel kompenzálása a jogdíjtulajdonosok felé. 1982 óta magyar jogszabály, 2001 óta pedig uniós irányelv is rendelkezik arról, hogy ha egy ország szabaddá akarja tenni a zenei és filmes magánmásolásokat polgárainak, az alkotókat, előadókat és kiadókat kompenzálnia kell. Ennek eszköze az üreshordozói díj, amelyet kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába építenek be. Az elgondolás szerint az adathordozók árába beépített díjjal a vásárlók legalizálják az otthoni, magáncélú másolását a zenéknek és filmeknek.

A módszert számos irányból lehet kritizálni, például az így befolyt jogdíjak felosztása szempontjából, de sokaknak az fáj a leginkább, hogy az üreshordozói jogdíjat akkor is meg kell fizetniük, ha a megvásárolt adathordozón sosem lesz másolt film vagy zene, mert arra kizárólag saját készítésű fotók vagy szoftverek kerülnek. Szintén érdekes kérdés a díjak összegének megállapítása, egy azonos kapacitású memóriakártya és egy pendrive díja között jelentős különbség van például.

2014-ben már 30 százalékkal csökkent a mobiltelefonok és 20 százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök (set top box) jogdíja, 2015-ben pedig további termékek esetében esik jelentősen az üreshordozói jogdíj: a memóriakártyáknál 10 százalékkal, a külső háttértárolók (pl. pendrive) esetén 12 százalékkal, a merevlemezeknél 8 százalékkal. A mobiltelefonokba és tabletekben épített belső memóriára ki kiterjed a jogdíjfizetés hatálya, ezeknél az eszközöknél 5 százalékkal lesz kevesebb a díj jövőre.

A memóriakártyák esetében például a 32 gigabájtos vagy ennél nagyobb kapacitású kártyák díjterhelése jövőre 3533 forintról 3180 forintra csökken, a 32 gigabájtos vagy nagyobb pendrive-ok esetén 2598 forintról 2286 forintra módosul a díj. A mobiltelefonok és tabletek esetén 80 gigabájtos kapacitásnál kezdődik a legfelső sáv, amely jelenleg 5040 forint, ez 2015-től 4788 forintra mérséklődik. Természetesen a kisebb kapacitású eszközöknél is csökken az üreshordozói díj.

Az Artisjus szerint a lakossági technológiahasználati szokások változása áll a háttérben: a jogkezelők évről évre reprezentatív felmérésekkel alapozzák meg a díjfizetés alá tartozó hordozók körét. Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. 2013-ban a magyar táblagép-használók 93 százaléka rendszeresen végzett olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!