Szerző: Koi Tamás

2014. december 13. 16:52

Itt az első, külföldi magyaroknak szánt mobilszolgáltatás

Megjelent Nagy-Britanniában az első, kifejezetten a magyarokra célzó mobilszolgáltatás, mely ráadásul egy egyszerű trükkel arra is lehetőséget nyújt az előfizetők számáta, hogy magyar hívószámon is elérhetők legyenek.

Pénteken elindult Nagy-Britanniában az első olyan mobilszolgáltatás, mely kifejezetten az országban élő, immár több százezres magyar etnikumot célozza. A szolgáltatást a Magyarországon bejegyzett Nordtelekom Nyrt. tulajdonosainak érdekeltségi körébe tartozó Pine Telecommunication Ltd. nyújtja, de a magyar részvénytársaság is hozzájárul a rendszer működéséhez, egy VoIP-gateway közbeiktatásával. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a Nordtelekom Mobile márkanéven elérhető szolgáltatás igénybevételével az ügyfél egy angol (+44-es körzetszámú), illetve egy magyar (+36-os körzetszámú) hívószámot is kaphasson.

Magyar is, meg nem is

A GSM-szolgáltatás alapjait a Pine Telecommunication biztosítja, a 2012-ben alapított londoni céget a Nordtelekom Nyrt. igazgatótanácsának két tagja, Dr. Gácsi Mihály és Földesi Géza jegyzi. A Nordtelekom Mobile weboldalán nem található információ arról, hogy a szolgáltató melyik helyi mobilcég virtuális szolgáltatópartnere, az egyébként kétnyelvű weboldalon kizárólag angolul elérhető szerződési feltételekben mindössze annyi szerepel, hogy a Pine Telecommunication "egy vagy több" távközlési szolgáltató hálózatát használja.

A Nordtelekom Mobile ügyfelei az angol mobilszámuk mellett egy +36-21-es körzetszámmal rendelkező, azaz Magyarországról belföldi tarifával hívható számot is kapnak, ez egyszerűen át van irányítva az angol számukra, azaz ezen a számon csak fogadni tudnak hívásokat, indítani nem. A 21-es nomadikus számmezőben több tucatnyi cég rendelkezik lekötött számtartománnyal, többek közt a Nordtelekom Nyrt is - ezeket a számmezőket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jelöli ki a szolgáltatók számára.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A nomadikus számok egyik legfontosabb jellemzője az NMHH oldalán található definíció szerint, hogy azok a földrajzi körzetszámokkal ellentétben helytől függetlenek, ugyanakkor nem biztosítanak mobilitást. A 21-es nomadikus körzetszámot éppen ezért tipikusan VoIP-szolgáltatásokra használják azok a cégek, melyek rendelkeznek kijelölt számtartománnyal ebben a számmezőben.

Exportált VoIP-vonal

Az etnikai mobilszolgáltatók

Az etnikumokra építő virtuális mobilszolgáltatók manapság egyre elterjedtebbnek számítanak, különösen Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Az európai országok némelyikében a török, az indiai és ázsiai kisebbségeknek egyaránt létezik saját MVNO-ja.

A Nordtelekom tehát lényegében egy VoIP-kapcsolatot biztosít mobil átirányítással az angliai, illetve az itthoni magyarok közt, mely a telefon típusától függetlenül működik, illetve okostelefon sem kell a használatához. Az okostelefonnal rendelkezőknek ugyanakkor számos többletszolgáltatás jár, így a Nordtelekom Mobile által biztosított, Reenger nevű alkalmazással az ügyfelek ingyenes VoIP-hívást kezdeményezhetnek Wi-Fin keresztül. Sőt, a szolgáltató december 19-től a Nordtelekom Switch alkalmazással magyar IP-t is biztosít az előfizetőknek, így azok megtekinthetnek például olyan tartalmakat, melyekre magyar geolock vonatkozik (ilyen például az összes magyarországi OTT-tévészolgáltatás).

A Nortelekom Mobile ügyfelek feltöltőkártyás rendszerben használhatják a szolgáltatást, melyet két összeggel (5 és 10 angol font), összesen három csomagban tölthetnek fel. A 30 napig érvényes UK 5 és 10 csomag 100 és 500 percet kínál angol és magyar irányba, valamint 20/50 db SMS-t és 50 MB adatot, az 5 fontba kerülő HU 5 csomag pedig kizárólag Magyarországra irányuló hívást biztosít, összesen 500 percnyit, legfeljebb 1 napig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról