Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 10. 13:03

Bővül a jelszókezelők fegyvertára

Automatikus jelszóváltoztató funkciót kap két népszerű jelszókezelő szolgáltatás, a LastPass és a Dashlane. Míg utóbbi egy nemrég felvásárolt startup technológiáját építi be saját felületére, a LastPass saját fejlesztésű megoldást alkalmaz.

Egyre szorosabb lesz a jelszókezelő szolgáltatások versenye, miután a Dashlane és a Lastpass is automatikus jelszóváltoztató funkcióval egészíti ki kínálatát. A koncepcióról először a Dashlane beszélt, noha esetében nem saját fejlesztésről van szó, a belépési azonosítók megváltoztatását az általa frissen felvásárolt PassOmatic nevű startup megoldásával végzik - az akvizíció részleteiről a francia alapítású cég egyelőre nem nyilatkozott.

A konkurencia gyorsan lépett

Noha a vállalatnál még szükség lehet néhány hétre, míg a funkció elérhetővé válik felhasználói számára, a rivális LastPass nem volt rest és a Dashlane bejelentése után röviddel maga is közölte, hogy hasonló képességekkel ruházza fel szolgáltatását, amely ráadásul már a napokban igénybe vehető lesz.

A LastPass a konkurenciával ellentétben saját technológiát alkalmaz, amellyel kapcsolatban szabadalmi kérelme jelenleg elbírálás alatt áll. A cég szerint a funkció használata kifejezetten egyszerű, a szolgáltatás egy kattintással bejelentkezik a kívánt online felületre és azzal a lendülettel a hozzá tartozó jelszót is megváltoztatja - ehhez az adott webhelynek a támogatott weboldalak listáján kell lennie (a LastPass jelenleg nagyjából 75 online szolgáltatást kezel), amelyen többek között olyan népszerű szolgáltatók is ott vannak, mint a Facebook, a Twitter vagy az Amazon.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Dashlane megoldásánál a jelszó előre beállított időközönként automatikusan megváltozik majd, de a megadott időintervallumokon kívül is bármikor lecserélhető a felhasználó igényei szerint. A két szolgáltatás közötti fontos különbség, hogy a LastPass lokálisan, az adott készüléken tárolja az egyes weboldalakhoz tartozó azonosítókat, a Dashlane-nél ezek online tárolódnak.

Teljesen eltűnnek a jelszavak?

A hasonló jelszókezelő szolgáltatások előnye, hogy miután nem kell megjegyezni az egyes webhelyekhez tartozó belépési azonosítókat, azoknál bátran megadhatók - illetve generálhatók - hosszú, bonyolult, erős kódok is. Ezzel elkerülhető az a sajnos meglehetősen gyakori hiba, hogy valaki viszonylag egyszerű, könnyen megjegyezhető jelszavakat használ, vagy egy erős jelszava van, amit  akár több szolgáltatásnál is alkalmaz. A megoldás hátránya ugyanakkor, hogy egyetlen mesterjelszó alatt őrzi az összes online azonosítónkat - ez persze még mindig sokkal biztonságosabb, mint egy jelszó használata internetszerte, vagy gyenge jelszavak alkalmazása.

A Dashlane vezérigazgatója, Emmanuel Schalit a Reutersnek elmondta, a céljuk az, hogy a felhasználók egyáltalán ne találkozzanak jelszavakkal, míg a beléptetés technikai oldala a háttérben változatlan marad - a különböző fejlettebb azonosítási eljárások, mint például az egyre több okostelefonban feltűnő ujjlenyomat-olvasók azonban hamarosan ezt az oldalt is felválthatják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról