Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 9. 11:54

Hosszú bétateszt után elstartolt az Android Studio 1.0

Megjelent az Android Studio 1.0, a Google mobil operációs rendszeréhez tartozó dedikált fejlesztői környezet első stabil verziója. A korábban használt Eclipse-et leváltó IDE-ből a keresőóriás számos bugot kigyomlált és több hasznos funkciót is beletett.

Új fejlesztői környezetet kap az Android. Az eddig csak béta verzióban elérhető Android Studio végre elérte az 1.0-s verziószámot, így átveszi az eddig hivatalosan használt Eclipse helyét a fejlesztők fegyvertárában. Az új IDE-t a keresőóriás a tavalyi Google I/O konferencián jelentette be, az elődjével ellentétben a népszerű IntelliJ IDEA Java IDE közösségi kiadására épül és kifejezetten a Google mobil operációs rendszerére lett kihegyezve.

Egyszerűbb használat, hatékonyabb optimalizálás

A béta verzión a vállalat a visszajelzések alapján több területen is csiszolt, az Android Studio 1.0 már a telepítéstől megkönnyíti a fejlesztők dolgát, egy füst alatt beállítja a fejlesztői környezetet és egy optimalizált emulátort, a Google továbbá néhány példakódot is mellékel hozzá, amelyek induláskor kipróbálhatók. Az IDE ezen felül különböző sablonok importálására is lehetőséget ad, hogy gyorsabban lehessen belevágni az egyes projektekbe.

Fejlesztő vagy? Segíts! Hack the Crisis. Gyere hétvégén fejleszteni, csatlakozz a hazai fejlesztői közösséghez!

A megújult eszközben a kódok megírása is áttekinthetőbb a fentebb említett IntelliJ IDEA intelligens kódszerkesztő képességeinek köszönhetően, mint a például kódkiegészítés vagy -analízis. Az egyes appok felhasználói felületei a szoftverben ráadásul többféle nyelven és képernyőméreten is kipróbálhatók és szerkeszthetők, sőt akár különböző API-verziókkal is megnézhetők. Az Android Studio 1.0-ban emellett az alkalmazások teljesítményének elemzésére is lehetőség van, a memóriahasználat követésével az erőforrásokkal hatékonyabban gazdálkodó appok hozhatók létre.

Gyors migráció

A rendszer mindezek mellett közvetlen hozzáférést kínál a Google cloudszolgáltatásaihoz, így segítségével egyszerűbben adhatók hozzá különböző Google Cloud Backendek és Endpointok az adott alkalmazáshoz. A fejlesztőknek aktuális projektjeiket sem kell feltétlenül Eclipse-ben befejezni, az új IDE-be egyszerű a migráció - ezzel kapcsolatban a keresőóriás lépésről lépésre iránymutatást is ad - de az egyes projektek a már említett sablonokhoz hasonlóan egyszerűen importálhatók is.

Azoknak, akik az Android Studio valamelyik béta verzióját használták, elég frissíteni a szoftvert - és érdemes is, abból ugyanis a fejlesztők számos bugot gyomláltak ki a stabil verzió megjelenéséig. A keresőóriás emellett a projektek konfigurációját deklaráló Gradle plugint is frissítette, ahhoz már stabil fájlformátum tartozik. Az Android Studio első stabil, 1.0-s verziója már letölthető a keresőóriás fejlesztői oldaláról.

a címlapról