Szerző: Koi Tamás

2014. december 3. 16:02

LTE Advanced terepteszt indult a Telekomnál

Éles hálózatán is beüzemelte az LTE Advanced technológiát a Magyar Telekom, mely először idén tavasszal demózta az LTE technológia továbbfejlesztéseként létrejött megoldást. A jelenlegi teszthálózaton 300 Mbps letöltési sávszélesség érhető el, de megfelelően skálázva a plafon ennek a sokszorosa is lehet.

Éles hálózatán is bekapcsolta - egyelőre tesztjelleggel - az LTE Advanced technológiát a Magyar Telekom, mely jelenleg az ország legkiterjedtebb 4G/LTE hálózatát kínálja. A cég idén áprilisban már demózott egy erősen korlátozott LTE Advanced környezetet, amire a vállalat szerint a jövőben elsősorban a gépek közti kommunikáció robbanásszerű bővülése, valamint a videoforgalom megállíthatatlannak tűnő növekedése miatt lehet majd szükség.

Az Ericssonnal közösen fejlesztett és felépített teszthálózat maximális sávszélessége elméleti szinten 300 Mbps, ami pont a kétszerese annak a sebességértéknek, melyet a Telekom éles, ma már a lakosság több mint 75 százalékát elérő 4G/LTE hálózata képes elérni. Az LTE Advanced terepteszt jelenleg a cég négy budapesti telephelyének körzetében, a XI. kerületben található Infopark szinte teljes területén, illetve a Telekom Krisztina körúti székházában működik.


Samsung Galaxy S5 LTE-s és LTE Advanced változatban. A hátlap alatt a lényeg.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A szolgáltató sem most, sem az idén áprilisi demó során nem közölt részleteket arról, hogy mikor kívánja kereskedelmi forgalomban is elindítani az LTE Advanced technológiát, fontos különbség ugyanakkor az akkori és a mostani állapot közt, hogy tavasszal a cég a jelenlegihez képest lényegesen kisebb frekvenciakerettel gazdálkodhatott. Ráadásul az új technológia egyik legnagyobb előnye, hogy az LTE-Advanced a frekvenciasávokat egyesítve (aggregálva) egyre nagyobb adatsebességeket és kapacitásokat tud majd kiszolgálni, ezzel túllépve az UMTS (3G-s), valamint a jelenlegi 4G/LTE hálózatok korlátain.

LTE Advanced Európában

Az új technológiát a régióban több szolgáltató is teszteli, Kelet-Európában így idén indított tereptesztet a cseh O2, a lengyel Polkomtel vagy horvát Hrvatski Telekom.

Az 4G/LTE technológia bevezetését megelőzően a Telekom szintén végzett a mostanihoz hasonló tereptesztet, ráadásul szinte pontosan ugyanazon a lefedettségi területen, az Infoparkban, illetve a Telekom többi irodaházainál. Az LTE terepteszt 2010 tavaszán indult, majd 2011-ben kezdődött egy kiterjesztett, nyílt tesztfázis, melyben több más médium mellett a HWSW is részt vett. A Telekom LTE szolgáltatásának kereskedelmi üzeme 2012 januárjában indult, a lefedettség és a sávszélesség pedig idén október közepén, az új spektrumok bekapcsolásával nőtt drámaian.

Hasonlóképpen bővült az évek során a 4G-képes végberendezések száma is, mostanra gyakorlatilag az okostelefonok 80 százaléka már képes csatlakozni a gyorsabb adathálóra - ez az LTE Advanced technológia bevezetésének egyik legnagyobb korlátja is jelenleg, hiszen a gyártók készülékkínálatának töredéke rendelkezik csak olyan rádiós modullal, mely az újabb szabványnak is megfelel.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról