Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 3. 10:59

Elrajtoltak a HP Xeon-alapú üzleti kritikus szerverei

Hivatalosan is bemutatkoztak a HP új generációs üzleti kritikus szerverei, az Integrity Superdome X és NonStop X rendszerek legfőbb újdonsága, hogy Intel Xeon processzorokra épülnek. Az Itanium-alapú gépek üzemeltetőinek nincs oka pánikolni, még vagy tíz évig kapnak támogatást.

A HP idén is Barcelonában rendezi évente szokásos technológiai konferenciáját, a Discovert, amelyen végre megérkeztek a régóta várt, Xeon-alapú üzleti kritikus szerverei, a Superdome X és a NonStop X. Több mint három éve jelentette be a HP, hogy az Itanium-alapú, HP-UX operációs rendszert futtató Integrity családot egy Xeonokra épülő linuxos rendszer váltja fel, tavaly novemberben pedig a NonStop szerverek következő hardverplatformjának is a Xeont választotta.

Itanium: nem volt sikersztori

Az Itanium lapkák fejlesztését az Intellel közösen elkezdő HP volt a processzorcsalád legnagyobb támogatója. Az izgalmas Itanium koncepció az ezredforduló környékén öltött először testet, de a 64 bites szerverchip-család fejlesztési ütemterve többször is látványosan megcsúszott, emiatt az ügyfelek és a szakma által várt teljesítményt sem tudták hozni a megjelent darabok. Az Itaniumnak nem segített az sem, hogy a mögé beállt szoftver- és hardvercégek sorra faroltak ki mögüle (pl. Red Hat, Microsoft, SGI, Unisys) vagy váltak a piacon jelentéktelenné. Az igazi gyomrost végül a Sun felvásárlásával saját hardverhez jutó Oracle vitte be a HP-nak, amikor 2011-ben váratlanul bejelentette, nem fejleszt többé Itaniumra, ezzel olyan bizonytalanságot okozva a piacon, amely végleg megroppantotta az Integrity-eladásokat.

A RISC/UNIX szerverek piaca évek óta folyamatosan zsugorodik. Az IDC jelenleg rendelkezésre álló piaci adatai azt mutatják, évente mintegy 30 százalékot csökken ez a szegmens, ami egyre nehezebbé teszi a szállítók számára, hogy az egyedi processzorarchitektúrák fejlesztését gazdaságosan finanszírozni tudják. A HP az Oracle bejelentése óta különösen megszenvedi ezt, legutolsó lezárt pénzügyi évében a cég üzleti kritikus szervereinek forgalma már nem érte el az 1 milliárd dollárt sem. Az Itanium egyedüli komolyan felhasználójaként a cégnek döntenie kellett a hogyan továbbról.

Az Itanium processzorcsalád eredeti feladata a high-end RISC architektúrák (POWER, SPARC) legyőzése lett volna, de mára a szerverchipek piacát egyértelműen az Intel Xeonok uralják (95 százalék körüli darabszám szerinti részesedéssel), amelyek teljesítmény tekintetében a legtöbb riválist messze felülmúlják és ár-teljesítmény területén is rendkívül versenyképesek. Az Intel az évek során a hardvert megbízhatóság területén is sokat fejlesztette, a Xeon E7 processzorcsalád többek között az Itaniumból is vett át olyan fejlesztéseket, amelyek eredményeképp ma már kritikus megbízhatóságú rendszerek is bizalommal építhetők rájuk.

Itt a Xeon-alapú Superdome

A HP-nél az évtized elején kapott nyilvánosságot a Project Odyssey nevű kezdeményezés, amelynek célja, hogy a vállalat üzleti kritikus platformját elmozgassa az Intel Itanium platformról és Xeonokra alapozva egy új architektúra szülessen, amely megörökli az Integrity gépek magas rendelkezésre állást és szervizelhetőséget biztosító képességeit. A HP-UX operációs rendszert azonban nem hozta el a HP a Xeonokra, a vállalat inkább a Linuxot oltotta be olyan képességekkel, amelyek révén annak rendelkezésére állása a UNIX-hoz szokott vevők igényeit is kielégíti (pl. Service Guard).

A cég most a barcelonai Discover konferencián bejelentette Xeon-alapú üzleti kritikus gépeit, az Integrity Superdome X és Integrity NonStop X rendszereket. A Superdome X jelenleg 16 Xeon E7 processzorig és 12 terabájt memóriáig skálázódik, amivel az igazán nagy teljesítmény- és memóriaigényű üzleti alkalmazásokat is ki tudja szolgálni - a jelenleg hozzáférhető Xeon E7 v2 modelleket figyelembe véve ez maximum 240 processzormagot és 480 párhuzamosan futtatható programszálat jelent, de a vállalat ígérete szerint a platform bővíthető lesz a következő generációs Xeon E7 v3 chipekkel is.

A Superdome X a korábbi Integritykhez hasonlóan blade-es felépítésű, rugalmasan bővíthető. Ami egyedülállóvá teszi az x86-os mezőnyben, az a korábbi Integrity gépekből megörökölt nPars, azaz fizikai particionálhatóság. Egy partícióban 1, 2, 4 vagy 8 blade lehet, amelyek a rendszer többi részétől nem csak logikailag, hanem elektronikailag is szeparáltak, így a működésük vagy esetleges kiesésük a többi partíciót semmilyen szinten nem érinti. Az Oracle-környezeteket üzemeltetők számára releváns információ lehet, hogy a "hard" partíciót a vállalat licenchatárként fogadja el. Természetesen az ügyfelek emellett tetszés szerint alkalmazhatnak "szoft" particionálást is (pl. KVM, Red Hat Enterprise Virtualization).

A HP tájékoztatása alapján az indulástól a SUSE Linux Enterprise Server 11 SP3, illetve a Red Hat Enterprise Linux 6.5, 6.6 vagy 7.0 operációs rendszerek támogatottak a Superdome X-n, de tervbe van véve a Windows Server támogatása is, ezzel kapcsolatban a dátumokat későbbi időpontban közli a cég (nem lenne meglepő, ha a Windows 10 szerverváltozata lenne az első Windows Server a Superdome X-en). Szintén együttműködik a HP a VMware-rel a Superdome X kapcsán, de hogy ennek lesz-e pozitív eredménye, egyelőre nem tudni.

NonStop X is jött

A Superdome X-szel együtt megérkezett a NonStop X is, amely a legnagyobb megbízhatóságot és rendelkezésre állást elváró ügyfelek igényei alapján született. A NonStop rendszerek tipikus felhasználói olyan szervezetek, akár a pénzügyi szektorban, egészségügyben vagy az iparban, amelyek másodpercnyi leállást sem engedhetnek meg maguknak, a kiesés akkora kárt okoz elvesztett üzletek vagy például egy gyárban tönkrement nyersanyagok formájában, amely mellett eltörpül az informatikai rendszerek csillagászati ára is.

A NonSop X hardveres alapjai közösek a Superdome X-szel, a NonStop nagy megbízhatóságot és rendelkezésre állást biztosító architektúrája ugyanis nem kötődik egyetlen processzorcsaládhoz vagy I/O technológiához sem, így az alapvető designfilozófia nem változik a Xeonokra történtő átállással. A NonStop X gépek is Intel Xeon E7 processzorokat kapnak az Itaniumok helyett, a korábbi ServerNet interfészt pedig Infiniband váltja, amely lényegesen magasabb sávszélességet biztosít annál és commodity technológiaként jelentősen olcsóbb is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A gépek ugyanúgy blade-es felépítésűek mint a Superdome X-ek, a nagy különbséget a két rendszer között a futtatott szoftverek mellett a NonStopok skálázhatósága jelenti: a HP által kiadott információk alapján a NonStop X szerverekből 255 csomópontos, több mint 4000 processzormagot tartalmazó fürtök építhetők az extrém terhelést jelentő vagy extrém megbízhatóságot kívánó alkalmazások alá.

A NonStop X gépek forráskód szintjén kompatibilisek lesznek a korábbiakkal, a szoftverfejlesztők így elméletileg egy újrafordítással portolhatják meglevő NonStop alkalmazásaikat az x86-alapú rendszerekre. A vállalat szerint az ügyfelek bízhatnak a zökkenőmentes átmenetben, a HP ezt már meglépte a MIPS-Itanium váltáskor, így a vásárlók láthatták, a cég képes levezényelni egy ilyen architektúraváltást.

Integrity-ügyfelek: nyugalom!

Az Itanium-alapú Integrity rendszerek üzemeltetőit is igyekszik közben nyugtatni a HP: a gépeiket semmiképp sem kell azonnal cserélniük és az alkalmazásaikat x86-ra migrániuk, a HP-UX operációs rendszert lecserélniük. A HP-UX roadmap jelenleg 2023. december 31-ig tart, vagyis a következő évtized közepéig 11i v3 verzió támogatása biztosított. A vállalat szerint az operációs rendszer az Itanium 9500 sorozat (Poulson) mellett futni fog a következő generációs (Kittson) lapkákon is, bár arról egyelőre nem áll rendelkezésre információ, hogy ezek mikor jelennek meg és milyen képességeket hoznak.

A tegnapi barcelonai bejelentés szerint a Superdome X rendszerek már megvásárolhatók a HP-tól és a partnereitől, a NonStop X konfigurációkat pedig márciustól lehet majd megrendelni. Nagy kérdés az új rendszerek ára. A "commodity" processzorok és egyes ProLiant szerverekkel közös alkatrészek miatt a HP-nek lehetősége van arra, hogy a méretgazdaságossági előnyöket kihasználva a rivális szállítók alá vágjon árban és még így is tisztességes profitot realizáljon. Árazással kapcsolatos információkat azonban egyelőre nem hozott nyilvánosságra a HP, mivel azok erősen függnek a választott konfiguráció mellett az ügyfél alkupozíciójától is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról