Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 3. 10:59

Elrajtoltak a HP Xeon-alapú üzleti kritikus szerverei

Hivatalosan is bemutatkoztak a HP új generációs üzleti kritikus szerverei, az Integrity Superdome X és NonStop X rendszerek legfőbb újdonsága, hogy Intel Xeon processzorokra épülnek. Az Itanium-alapú gépek üzemeltetőinek nincs oka pánikolni, még vagy tíz évig kapnak támogatást.

A HP idén is Barcelonában rendezi évente szokásos technológiai konferenciáját, a Discovert, amelyen végre megérkeztek a régóta várt, Xeon-alapú üzleti kritikus szerverei, a Superdome X és a NonStop X. Több mint három éve jelentette be a HP, hogy az Itanium-alapú, HP-UX operációs rendszert futtató Integrity családot egy Xeonokra épülő linuxos rendszer váltja fel, tavaly novemberben pedig a NonStop szerverek következő hardverplatformjának is a Xeont választotta.

Itanium: nem volt sikersztori

Az Itanium lapkák fejlesztését az Intellel közösen elkezdő HP volt a processzorcsalád legnagyobb támogatója. Az izgalmas Itanium koncepció az ezredforduló környékén öltött először testet, de a 64 bites szerverchip-család fejlesztési ütemterve többször is látványosan megcsúszott, emiatt az ügyfelek és a szakma által várt teljesítményt sem tudták hozni a megjelent darabok. Az Itaniumnak nem segített az sem, hogy a mögé beállt szoftver- és hardvercégek sorra faroltak ki mögüle (pl. Red Hat, Microsoft, SGI, Unisys) vagy váltak a piacon jelentéktelenné. Az igazi gyomrost végül a Sun felvásárlásával saját hardverhez jutó Oracle vitte be a HP-nak, amikor 2011-ben váratlanul bejelentette, nem fejleszt többé Itaniumra, ezzel olyan bizonytalanságot okozva a piacon, amely végleg megroppantotta az Integrity-eladásokat.

A RISC/UNIX szerverek piaca évek óta folyamatosan zsugorodik. Az IDC jelenleg rendelkezésre álló piaci adatai azt mutatják, évente mintegy 30 százalékot csökken ez a szegmens, ami egyre nehezebbé teszi a szállítók számára, hogy az egyedi processzorarchitektúrák fejlesztését gazdaságosan finanszírozni tudják. A HP az Oracle bejelentése óta különösen megszenvedi ezt, legutolsó lezárt pénzügyi évében a cég üzleti kritikus szervereinek forgalma már nem érte el az 1 milliárd dollárt sem. Az Itanium egyedüli komolyan felhasználójaként a cégnek döntenie kellett a hogyan továbbról.

Az Itanium processzorcsalád eredeti feladata a high-end RISC architektúrák (POWER, SPARC) legyőzése lett volna, de mára a szerverchipek piacát egyértelműen az Intel Xeonok uralják (95 százalék körüli darabszám szerinti részesedéssel), amelyek teljesítmény tekintetében a legtöbb riválist messze felülmúlják és ár-teljesítmény területén is rendkívül versenyképesek. Az Intel az évek során a hardvert megbízhatóság területén is sokat fejlesztette, a Xeon E7 processzorcsalád többek között az Itaniumból is vett át olyan fejlesztéseket, amelyek eredményeképp ma már kritikus megbízhatóságú rendszerek is bizalommal építhetők rájuk.

Itt a Xeon-alapú Superdome

A HP-nél az évtized elején kapott nyilvánosságot a Project Odyssey nevű kezdeményezés, amelynek célja, hogy a vállalat üzleti kritikus platformját elmozgassa az Intel Itanium platformról és Xeonokra alapozva egy új architektúra szülessen, amely megörökli az Integrity gépek magas rendelkezésre állást és szervizelhetőséget biztosító képességeit. A HP-UX operációs rendszert azonban nem hozta el a HP a Xeonokra, a vállalat inkább a Linuxot oltotta be olyan képességekkel, amelyek révén annak rendelkezésére állása a UNIX-hoz szokott vevők igényeit is kielégíti (pl. Service Guard).

A cég most a barcelonai Discover konferencián bejelentette Xeon-alapú üzleti kritikus gépeit, az Integrity Superdome X és Integrity NonStop X rendszereket. A Superdome X jelenleg 16 Xeon E7 processzorig és 12 terabájt memóriáig skálázódik, amivel az igazán nagy teljesítmény- és memóriaigényű üzleti alkalmazásokat is ki tudja szolgálni - a jelenleg hozzáférhető Xeon E7 v2 modelleket figyelembe véve ez maximum 240 processzormagot és 480 párhuzamosan futtatható programszálat jelent, de a vállalat ígérete szerint a platform bővíthető lesz a következő generációs Xeon E7 v3 chipekkel is.

A Superdome X a korábbi Integritykhez hasonlóan blade-es felépítésű, rugalmasan bővíthető. Ami egyedülállóvá teszi az x86-os mezőnyben, az a korábbi Integrity gépekből megörökölt nPars, azaz fizikai particionálhatóság. Egy partícióban 1, 2, 4 vagy 8 blade lehet, amelyek a rendszer többi részétől nem csak logikailag, hanem elektronikailag is szeparáltak, így a működésük vagy esetleges kiesésük a többi partíciót semmilyen szinten nem érinti. Az Oracle-környezeteket üzemeltetők számára releváns információ lehet, hogy a "hard" partíciót a vállalat licenchatárként fogadja el. Természetesen az ügyfelek emellett tetszés szerint alkalmazhatnak "szoft" particionálást is (pl. KVM, Red Hat Enterprise Virtualization).

A HP tájékoztatása alapján az indulástól a SUSE Linux Enterprise Server 11 SP3, illetve a Red Hat Enterprise Linux 6.5, 6.6 vagy 7.0 operációs rendszerek támogatottak a Superdome X-n, de tervbe van véve a Windows Server támogatása is, ezzel kapcsolatban a dátumokat későbbi időpontban közli a cég (nem lenne meglepő, ha a Windows 10 szerverváltozata lenne az első Windows Server a Superdome X-en). Szintén együttműködik a HP a VMware-rel a Superdome X kapcsán, de hogy ennek lesz-e pozitív eredménye, egyelőre nem tudni.

NonStop X is jött

A Superdome X-szel együtt megérkezett a NonStop X is, amely a legnagyobb megbízhatóságot és rendelkezésre állást elváró ügyfelek igényei alapján született. A NonStop rendszerek tipikus felhasználói olyan szervezetek, akár a pénzügyi szektorban, egészségügyben vagy az iparban, amelyek másodpercnyi leállást sem engedhetnek meg maguknak, a kiesés akkora kárt okoz elvesztett üzletek vagy például egy gyárban tönkrement nyersanyagok formájában, amely mellett eltörpül az informatikai rendszerek csillagászati ára is.

A NonSop X hardveres alapjai közösek a Superdome X-szel, a NonStop nagy megbízhatóságot és rendelkezésre állást biztosító architektúrája ugyanis nem kötődik egyetlen processzorcsaládhoz vagy I/O technológiához sem, így az alapvető designfilozófia nem változik a Xeonokra történtő átállással. A NonStop X gépek is Intel Xeon E7 processzorokat kapnak az Itaniumok helyett, a korábbi ServerNet interfészt pedig Infiniband váltja, amely lényegesen magasabb sávszélességet biztosít annál és commodity technológiaként jelentősen olcsóbb is.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A gépek ugyanúgy blade-es felépítésűek mint a Superdome X-ek, a nagy különbséget a két rendszer között a futtatott szoftverek mellett a NonStopok skálázhatósága jelenti: a HP által kiadott információk alapján a NonStop X szerverekből 255 csomópontos, több mint 4000 processzormagot tartalmazó fürtök építhetők az extrém terhelést jelentő vagy extrém megbízhatóságot kívánó alkalmazások alá.

A NonStop X gépek forráskód szintjén kompatibilisek lesznek a korábbiakkal, a szoftverfejlesztők így elméletileg egy újrafordítással portolhatják meglevő NonStop alkalmazásaikat az x86-alapú rendszerekre. A vállalat szerint az ügyfelek bízhatnak a zökkenőmentes átmenetben, a HP ezt már meglépte a MIPS-Itanium váltáskor, így a vásárlók láthatták, a cég képes levezényelni egy ilyen architektúraváltást.

Integrity-ügyfelek: nyugalom!

Az Itanium-alapú Integrity rendszerek üzemeltetőit is igyekszik közben nyugtatni a HP: a gépeiket semmiképp sem kell azonnal cserélniük és az alkalmazásaikat x86-ra migrániuk, a HP-UX operációs rendszert lecserélniük. A HP-UX roadmap jelenleg 2023. december 31-ig tart, vagyis a következő évtized közepéig 11i v3 verzió támogatása biztosított. A vállalat szerint az operációs rendszer az Itanium 9500 sorozat (Poulson) mellett futni fog a következő generációs (Kittson) lapkákon is, bár arról egyelőre nem áll rendelkezésre információ, hogy ezek mikor jelennek meg és milyen képességeket hoznak.

A tegnapi barcelonai bejelentés szerint a Superdome X rendszerek már megvásárolhatók a HP-tól és a partnereitől, a NonStop X konfigurációkat pedig márciustól lehet majd megrendelni. Nagy kérdés az új rendszerek ára. A "commodity" processzorok és egyes ProLiant szerverekkel közös alkatrészek miatt a HP-nek lehetősége van arra, hogy a méretgazdaságossági előnyöket kihasználva a rivális szállítók alá vágjon árban és még így is tisztességes profitot realizáljon. Árazással kapcsolatos információkat azonban egyelőre nem hozott nyilvánosságra a HP, mivel azok erősen függnek a választott konfiguráció mellett az ügyfél alkupozíciójától is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról