Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 2. 13:21

Összeolvad a Cypress Semiconductor és a Spansion

Egyesül két amerikai félvezetőgyártó, a Cypress Semiconductor és a Spansion. Az ügyletet tegnap jelentették be, a szokásos hatósági és egyéb feltételek teljesülése esetén a tranzakció 2015 első felében zárulhat le.

Összeolvad a Cypress Semiconductorral a Spansion. A két amerikai félvezetőgyártó egyesülése során formailag előbbi veszi meg az utóbbit egy 1,6 milliárd dolláros részvénycserés ügyletben, valójában azonban egyenlő felek házassága történik, a létrejövő új cégben a Cypress és a Spansion eddigi tulajdonosai 50-50 százalékot birtokolnak majd. Az új cég igazgatótanácsába mindkét vállalat 4-4 tagot delegálhat. Az egyesülés után a Cypress elnök-vezérigazgatója, T.J. Rodgers áll a cég élére, míg az igazgatótanács elnökének a Spansion vezetőjét, Ray Binghamet nevezik ki.

A két vállalat termékkínálata szinte tökéletesen kiegészíti egymást. A Cypress termékeit elsősorban az iparban használják, a vállalat vezérlőlapkákat (Bluetooth, USB), érintőszenzorokat, vezeték nélküli kommunikációs chipeket és SRAM-okat gyárt, míg a Spansion leginkább a NOR flash memórialapkáiról vált ismertté.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Cypress bevétele az utóbbi két évben folyamatosan csökkent, a 2011-es évet még majdnem 1 milliárd dolláros bevétellel zárta a cég, tavaly már csak 722 milliós forgalmat sikerült összehozni, amihez 58 milliós üzemi és 48 milliós nettó veszteség társult. A Spansion 917 milliós árbevétellel zárta a legutolsó lezárt pénzügyi évét, ami mellett 39 milliós üzemi és 78 milliós nettó veszteséget mutatott a mérleg. A két vállalat várakozásai szerint az egyesülés sok területen hoz megtakarítást, éves szinten mintegy 135 millió dollárt tudnak spórolni a redundáns funkciók leépítése révén.

A két cég egyesülésének furcsa pikantériáját a vállalatok közös gyökerei adják. A Cypresst még az 1980-as évek elején alapította az AMD-ből kivált mérnökcsapat, a Spansion pedig közel tíz évvel később az AMD és a Fujitsu flashmemóriát gyártó vegyesvállalataként lépett a színre még FASL néven. 2003-ban az AMD teljesen beolvasztotta a céget, amikor a Fujitsu kiszállt a memóriapiacról, ekkor kapta a Spansion nevet is, majd 2005-ben önálló vállalattá szervezte. A cég az évtized végén túlélt egy csődöt, amely alatt alaposan átszervezték.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról