:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 1. 16:01

Megelőzte a Windows 8.x részesedése a Windows XP-t

Az internetezők technológiahasználati szokásait vizsgáló Net Applications rendszeres NetMarketShare kutatása szerint a Windows XP részededését befogta a Windows 8.1, a Windows 8-cal együtt pedig kényelmesen meg is előzik azt.

Már novemberben is írtunk arról, hogy a Windows XP részesedése váratlanul gyorsan esik a NetMarketShare friss adatai alapján, ez a trend pedig novemberben is tovább folytatódott. Ez azt eredményezte, amire sokan valószínűleg egy lyukas garast sem mertek volna tenni: a Windows 8.x verziók összesített részesedése felülmúlta a Windows XP-ét.

A Windows 8.x előzi az XP-t

A NetMarketShare novemberi adatai alapján a legnépszerűbb desktop operációs rendszer továbbra is a Windows 7, amelynek részesedése ráadásul folyamatosan nő, már 53,7 százalék felett áll. A második helyen szereplő Windows XP ugyanakkor gyorsan veszít a részesedéséből, a legutóbbi hónapban mindössze az internetezők 13,6 százalékának a gépén futott ez a rendszer, amit a Microsoft még 2001-ben adott ki és idén tavasszal vonultatott végleg nyugdíjba, leállítva még a biztonsági frissítések kiadását is.

A Windows 8.1 lett a harmadik legnépszerűbb desktop OS a versenyben, 12,1 százalékos szelettel a teljes tortából, a Windows 8-nak pedig 6,6 százalék jutott. Így a Microsoft "csempés" operációs rendszerei együttesen már 18,7 százalékos részesedést szereztek, ezzel megelőzve a Windows XP-t. Igaz, a Windows 8-at és 8.1-et két önálló verzióként tartja számon a NetMarketShare, valójában igen közeli rokonok, a Windows 8.1 ingyenes frissítésként telepíthető a Windows 8-ra. A Windows 8.1 részesedése az utóbbi két hónapban nőtt feltűnően nagyot, a HWSW tippje szerint az iskolakezdési szezonban eladott új PC-knek köszönhető ez a látványos mozgás.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Windows 8.1-gyel párhuzamosan nagyot ugrott az "egyéb" kategória is a NetMarketShare statisztikáiban - a táblázat alapján minden olyan operációs rendszer az "egyéb" kategóriába kerül, amely nem a Windows fent említett valamely verziója vagy Apple OS X 10.9.  Ide kerülnek az XP-nél is korábbi Windowsok, az OS X többi változata, a változatos Linux-disztribúciók, illetve feltehetően a Chrome OS is. Tippünk szerint az "egyéb" kategória nagy ugrásának okát a Chrome OS szolgáltatja, amely az amerikai oktatásban igen szép sikereket ér el és részesedésének megugrása az iskolakezdés környékére tehető.

Magyarországon még hasít az XP

Magyarországon is egyre esik a Windows XP használata, de egyáltalán nem olyan hirtelen és látványosan, ahogy azt a globális adatok mutatják. A Gemius Rankings adatai alapján novemberre a részesedése 17,1 százalékra olvadt a januári 29 százalékról. A Windows 8.x verziók hazánkban távolról sem olyan elterjedtek, a Windows 8 és 8.1 részesedése összesen sincs 10 százalék a Rankings szerint, igaz, a vállalat egy kalap alá veszi a desktop és mobil operációs rendszereket a nethasználati statisztikáiban.

Ha a Rankings adatait megtisztítjuk az Androidtól és az iOS-től, egészen más részesedési adatokat lapunk. Ezek alapján Magyarországon a Windows 7-et az internetezők több mint 60 százaléka futtatja, az XP-hez pedig a felhasználók 20 százaléka ragaszkodik még mindig. A Windows 8 és 8.1 csupán kevesebb mint 10 százalékot győzött meg eddig.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.