Szerző: HIRDETÉS

2014. november 23. 19:52

LG-IPS: úton a jó minőségű, olcsó kijelzők felé

A korábban a prémium kategóriára korlátozódó IPS kijelzőtechnológia mára egyre több elérhető árú készülékbe jut el. A kiváló képminőséget és betekintési szöget kínáló panelek gyártási költségeit jórészt az LG fejlesztéseinek köszönhetően sikerült leszorítani - nem csoda, hogy a technológia a vállalat új monitorainak többségében is jelen van.

2015-höz közeledve egyre inkább természetessé válik, hogy a mindennap használt készülékek, napi 10 vagy akár még több órában bámult kijelzőin jó minőségű, élénk színekkel megjelenített tartalmak között válogathatunk. Pedig nem is olyan régen ez közel sem volt ennyire magától értetődő: az utóbbi 5-6 évben tapasztalt drasztikus javulás elsősorban az IPS panelek elterjedésének köszönhető, amelyek fejlesztésében - és nem utolsó sorban áraik csökkentésében - az LG kulcsszerepet játszott.

Kiemelkedő színhűség

Az IPS, vagy síkban váltó In-Plane Switching technológa lényege, hogy a korábban használt megoldásokkal ellentétben, az LCD kijelzőkben lévő folyadékkristályok alaphelyzetben merőlegesen helyezkednek el a kijelző síkjához képest - az egyes panelek ezek elforgatásával engedik át a háttérfényt, és hozzák létre a kívánt képet. Az IPS kijelzők kitűnő színreprodukciójukkal professzionális felhasználásra is alkalmasak, betekintési szögük pedig jellemzően 178 fok, így gyakorlatilag bárhonnan nézve torzításmentes színeket adnak vissza.

A technológia további előnye, hogy a horizontás elrendezésű molekulák a nyomásnak is jobban ellenállnak mint más paneltípusok, így az IPS panelek alkalmazása érintőkijelzők, sőt akár az átlag fölötti fizikai igénybevételt jelentő kültéri megjelenítők esetében is jó választás lehet - már csak azért is, mert a gyors hőmérséklet ingadozást is sokkal jobban bírják, mint a hagyományos kijelzők.

Már nem csak prémium áron

Ezek a panelek persze így sokáig főként a prémium kategóriás termékekben jelentek meg, mára azonban egyre inkább utat találnak a kedvező árú készülékekbe is - ami jórészt az LG kutatóinak köszönhető: a vállalat aktívan részt vett és vesz ma is az IPS technológia fejlesztésében. A panelek árának leszorításához a cég 2009-ben megjelent E-IPS (Enhanced IPS) megoldása tette le a szükséges alapköveket, amelynél feljavított fényáteresztő képességének köszönhetően olcsóbb, kisebb fényerejű háttérvilágítás is alkalmazható - ez ráadásul az adott eszközök fogyasztására is pozitív hatással van.

A vállalat által meglépett következő mérföldkő a 2010-ben piacra dobott P-IPS vagy Professional IPS volt, amely az egyes szubpixelek lehetséges orientációinak megnégyszerezésével már 30 bites színmélységet, azaz több mint egymilliárd színt produkál. Egy évvel később 2011-ben az LG-nek aztán sikerült még lejjebb faragni a panelek fogyasztásából, az egyszerűen AH-IPS-ként is ismert Advanced High Performance IPS bevezetésével: itt a fényáteresztő képesség további növelése mellett a pixelsűrűség és a színhűség is javult.

A fentiek mellett az IPS-kijelzőkben található vezetékek is fontos szerepet játszanak a magas minőségű mozgóképek megjelenésnél, a hasonló panelek huzalozása ugyanis rézből készül, amely különösen jó vezetőképességének köszönhetően nagy sebességű, jelvesztés nélküli adatátvitelt tesz lehetővé.  Az IPS technológia nagyságrendekkel jobb felhasználói élményt kínál a korábbi megoldásoknál - ennek megfelelően az LG készülékeiből sem hiányozhat. A vállalat mára túlnyomórészt IPS-panelekkel szereli fel monitorait, amelyek így kiváló színhűséggel és kifogástalan betekintési szögekkel jelenítik meg a kívánt tartalmakat, legyen szó filmekről, játékról vagy akár 3D-modellező, netán grafikai alkalmazásokról. További informaciókat az LG weboldalán talál.

[Az LG Magyarország megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról