Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 22. 10:54

Szó szerint kulcsra zárhatók a Google fiókok

Már USB biztonsági kulccsal is helyettesíthetjük a kétfaktoros azonosítás második lépcsőjét Google-fiókunknál. A szolgáltatás a potenciális phishing támadások ellen védekezve vezette be a módszert, amelyekkel támadók akár a mobilra küldött kódot is elhalászhatják a felhasználóktól.

Új azonosítási megoldással egészíti ki a Google a felhasználók beléptetését. A kétfaktoros azonosítás második lépcsőjeként már nem csak az SMS-ben kapott vagy mobilapp által generált kód megadására van lehetőség, ezentúl USB-kulccsal is kinyithatjuk fiókunkat. Bár a kétlépéses bejelentkeztetést számos szolgáltatás használja, és az valóban nagyságrendekkel biztonságosabb mint egyetlen - az esetek jó részében gyenge - jelszóval megvédeni az érzékeny adatokat tartalmazó profilt, a leleményesebb támadók ezt is képesek lehetnek kijátszani, elég csak a nemrég nagy botrányt kavart iCloud-kiszivárogtatásokra gondolni, ahol egyébként szintén elérhető a kétlépcsős azonosítás.

A hasonló szolgáltatások feltörésére a támadók legtöbbször különböző phishing módszereket vetnek be, azaz az eredeti vállalatéra megtévesztésig hasonló, ám hamis weboldallal próbálják meg rávenni a felhasználókat, hogy adják meg a mobil készülékükre kapott azonosítót - amellyel aztán gond nélkül behatolnak a célba vett fiókba.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A most bevezetett megoldás esetében ugyanakkor erre már nincs lehetőségük, hiszen az azonosításhoz használt Security Key, vagy biztonsági kulcs felismeri, hogy éppen milyen szolgáltatáshoz próbálnak csatlakozni vele és csak a hiteles weboldalakkal működik. A titkosított kulcs másik előnye, hogy adott esetben. lemerült mobiltelefonnal sem zárja ki magát a fiókjából vele az ember. A rendszeresen használt készülékeken természetesen itt sem kell minden alkalommal csatlakoztatni a kulcsot, továbbra is lehetőség van beállítani, hogy azt az első bejelentkezés után ne kérje többé a szolgáltatás.

Az eszköznek ugyanakkor hátulütői is akadnak, a Google szerint egész pontosan kettő. Először is a Security Key kizárólag a Chrome böngészőben (annak 38-as és újabb verzióiban) működik, így aki más szoftvert használ, már az első körben kiesik a potenciális felhasználói bázisból, másodszor pedig, miután alkalmazásához - értelemszerűen - egy teljes értékű USB-csatlakozóra van szükség, a módszer egyelőre mobil eszközökön sem lesz használható. Természetesen a kulcsot nem támogató készülékek, illetve szoftverek esetében továbbra is használható marad a kódos azonosítás. Security Key-ként bármilyen a FIDO U2F (Universal 2nd Factor) szabványnak megfelelő USB biztonsági kulcs használható, ezek általában már néhány dolláros áron megvásárolhatók.

a címlapról