:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 17. 10:18

Apró finomítást kaptak az iPadek

Hosszú, lassú és meglehetősen unalmas eseményen mutatta be 2014-es Mac és iPad-frissítéseit az Apple. Az új modellek nem tükröznek stratégiaváltást, a gyártó egyelőre nem reagál a tableteket két oldalról szorító nagy telefonok illetve kis PC-k problémájára, ennek megfelelően az új iPadek ugyanazt hozzák mint eddig, csak kicsit jobban.

A legtöbb elemző komoly aggodalmakat fogalmaz meg az iPad termékvonal hosszabb távú sikerével kapcsolatban - a tabletek növekedési üteme kifulladni látszik a nagy kijelzős okostelefonok és a kis méretű, könnyű, hosszú akkus üzemidejű notebookok között (a Gartner friss elemzése például itt olvasható). A problémára az Apple egyelőre nem reagált, a tegnapi termékfrissítés a korábban megrajzolt pályán viszi tovább az iPadeket.

Új iPadek

A várakozásoknak megfelelően semmilyen forradalmit nem mutatott idén az Apple a tabletfronton, a cég egyszerűen tovább reszelgette meglévő modelljeit. Közös újdonság, hogy az Air 2 és a Mini 3 is megkapta a telefonokban tavaly bemutatkozott Touch ID ujjlenyomat-szenzort, így biometrikus azonosítással oldhatjuk fel a 2014-es kiadásokat és ujjlenyomattal vásárolhatunk, illetve vihetünk be jelszavakat. A gépekben ugyanakkor nincs NFC chip, így mobilfizetésre ezek nem használhatóak - persze miért is húzná elő valaki a tabletjét a pénztárnál?

Minden újdonság egy képen.

A 10 hüvelykes iPad Air mellé az Air 2 érkezik (a korábbi Air a kínálatban marad 100 dollárral olcsóbban), amely már az iPhone 6-ban bemutatkozott új rendszerchip egy módosított változatát, az A8X-et használja. A vállalat szerint a 3 milliárd tranzisztorból álló lapka mintegy 40 százalékkal gyorsabb az elődnél, az új generációs grafika pedig 2,5-szörös gyorsulást hoz. Annak ellenére, hogy a tablet tovább vékonyodott, az akkus üzemidő az Apple szerint nem változott, a cég ígérete szerint továbbra is 10 órás használatot tesz lehetővé a gép. Az új iPad még vékonyabb, már csak 6,1 milliméteres, amit a kijelző vékonyításával értek el. Ugyanitt érdemes megemlíteni, hogy a panel tükröződéscsökkentő bevonatot is kapott, így még kevésbé csillog, ami főleg kültéri használatnál lehet előnyös.

Valamiért a gyártó úgy érezte, hogy az iPad esetében szükségessé vált a jobb kameramodul, így az eszköz megkapta a 8 megapixeles szenzort, a lassított felvétel képességét és immár timelapse is készíthető vele. Az előlapi kamera fejlesztése érthetőbb, a tabletek népszerű videokommunikációs eszközök, az új modul jobb arcfelismeréssel rendelkezik. A tablet árazása követi a jól bevált sémát, az amerikai (nettó) ára 500 dollártól indul a 16 gigabájtos modell esetében, a 64 és 128 gigabájtos 100 illetve 200 dollárral emeli az árat, az LTE funkció pedig minden esetben további 130 dollár.

A kisebb iPad esetében nincs hardvercsere, az iPad Mini 3-ban a hardveres alapokat tavalyról megtartotta az Apple, maradt a még mindig nagyon gyorsnak számító, 64 bites A7 processzor. Ugyanígy maradt az 5 megapixeles kamera is, az egyetlen érdemi újdonság a fent már említett Touch ID. Ha valakinek erre nincs szüksége, akkor továbbra is megvásárolhatja a tavalyi modellt 100 dollárral olcsóbban, 300-ért (16 GB Wi-Fi). Érdekes módon az eredeti (nem retinás) iPad mini is a kínálatban maradt, a mára kifejezetten elavult hardverért 250 dollárt kér a gyártó.

Macek

Az elmúlt hetekben több gyártó, köztük a Lenovo is bemutatta az új Intel Core M lapkákra épülő notebookjait és 2-in-1-jait. Ismerve az Apple és az Intel szoros együttműködését, remélni lehetett, hogy a kaliforniai cég is előáll Broadwell-alapú új MacBookokkal - erre azonban tegnap nem került sor, az új, szuperalacsony fogyasztású processzorokra még néhány hetet-hónapot várni kell. Szintén elmaradt a Mac Pro frissítése, a nemrég bemutatott Xeon-generáció a HP, Dell és Lenovo munkaállomásokban már feltűnt, az Apple azonban még halasztja a váltást.

Bemutatkozott viszont az első, nagy pixelsűrűségű asztali gép az Apple kínálatában, paradox módon nem a videós-fotós profikat célzó Mac Pro kiegészítőjeként, hanem a kimondottan konzumer vonalat képviselő iMacekben. A 27 hüvelykes iMac ugyanis már rendelhető "retinás" panellel, az 5120 x 2880 pixel felbontású egység a világ élvonalába tartozik. A 14,7 millió pixel valóban jelentős előrelépés az asztali gépek között, még a 4K kijelzőkhöz képest is 67%-kal több képelemet tartalmaz - az Apple szerint ez elegendő ahhoz, hogy a 4K videót natív felbontáson szerkesszük és mellette az eszköztáraknak is maradjon hely.

Ez elvben jól hangzik, az iMac hardvere azonban nem erre a felhasználásra készült - a gépben csak 4 processzormag dolgozik, a profi gépek 6-8-12 magos kivitele és a dupla GPU-ja a komoly felhasználóknak hiányozni fog. Persze az iMac sem gyenge, az Intel asztali Core i5 és i7 processzoraival érhető el, mellé pedig az AMD leggyorsabb (noteszgépes) GPU-ja, az R9 M290X került. Sajnos arra ne számítsunk, hogy natív felbontáson fogunk játszani ezzel a géppel, a 14,7 millió pixel meghajtásához ennél sokkal erősebb GPU-ra lenne szükség. A csúcs kijelző és a decens hardver induló ára 2500 dollár.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Némi frissítést kapott a Mac család legkisebb tagja, a Mac mini is. Az évek óta elhanyagolt platform Haswell generációs processzort (kétmagos, 1,4 GHz-es Core i5) kapott, mellette 4 gigabájt RAM és mechanikus merevlemez dolgozik. A csúcsverzió persze tovább fejleszthető, 2,8 GHz-re (Iris grafikával), 8 gigabájtos memóriára és SSD-HDD kombót megvalósító Fusion meghajtóra. A gép megkapta az új, 802.11ac szabványnak megfelelő Wi-Fi kártyát is, valamint immár két, Thunderbolt 2 port található a hátlapon. A legolcsóbb Apple PC induló árából száz dollárt vágott a gyártó, így a korábbi 600 helyett már 500-ért hozzáférhető.

Elérhető a Yosemite

A bejelentést követően az Apple elérhetővé tette az OS X új, 10.10-es verzióját. A Yosemite újdonságait itt foglaltuk össze részletesebben, röviden az új rendszer alapos vizuális frissítést hoz és a telefon-PC együttélés területén is új utakat nyit. A Yosemite már most telepíthető, az in-place upgrade tapasztalataink szerint mintegy fél óra alatt le is zárul. A frissítéssel az óvatosabbak hagyományosan szoktak pár hetet várni, az Apple a kiadás után nem sokkal szokta publikálni az első javítócsomagot, amely a kisebb-nagyobb kompatibilitási-stabilitási problémákat orvosolja. Egyelőre ilyen hibákról nem tudunk a Yosemite esetében, de pár napot még így is ajánlott várni.

Elrajtol október 20-tól az Apple mobil fizetési szolgáltatása, az Apple Pay is. Az új iPhone-okkal elérhető megoldás a telefonban használható NFC chipet és a Touch ID szenzort kombinálja, legfontosabb ígérete a biztonságos és kényelmes fizetés - az Egyesült Államokban elterjedt, chip nélküli bankkártyákhoz viszonyítva mindenképp az. A fizetési rendszer ugyanakkor nem szakít a bankrendszer és a kártyatársaságok infrastruktúrájával, inkább arra húz még egy újabb réteget - és ezzel egy újabb költséget a kereskedőnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.