:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. június 3. 10:45

Frissítette operációs rendszereit az Apple

Alapos ráncfelvarrást kapott az Apple két operációs rendszere tegnap, a cég fejlesztői konferenciáján. Az újdonságokkal az Apple tartja a lépést a versenytársakkal - egy területen pedig úttörő megoldást is hozott. A legérdekesebb újdonságokból szemezgettünk.

Bemutatta operációs rendszereinek új generációját az Apple tegnap a WWDC-n San Franciscóban. A cég tartja az immár hagyományossá váló éves frissítési ciklust, ennek megfelelően az újdonságok nem eget rengetőek, az iOS tavalyi teljes újrarajzolása után idén az OS X kapta meg az új designiskolát. A két rendszer azonban nem csak vizuálisan került közelebb egymáshoz, az Apple elkezdett dolgozni a PC és a telefon közötti együttműködésen is, ezzel remélhetőleg követendő példát mutat a versenytársaknak.

Flat lett az OS X

Tavaly az iOS kapott egy alapos újrarajzolást a "flat design" jegyében, ez az iskola most az OS X-et is utolérte. Az eredeti Aqua téma az OS X fejlődése során fokozatosan háttérbe szorult, most az utolsó elemek (például az ablakkezelő gombok vagy a Lucida Grande alap-betűtípus) is eltűntek. A redesing száműzi a 3D-s hatású ikonokat, a szürke ("fémhatású") ablakkereteket és szövetmintájú háttereket, helyükre leegyszerűsített, letisztultabb design kerül és egyes felületelemek üvegszerű átlátszóságot kaptak - igen, Windows Aero Glass stílusban. A váltás nem ígérkezik olyan erősnek, mint iOS alatt, az átrajzolás az eddigiek alapján csak a kinézetet érinti, a működést az Apple nem szabta át drámai mértékben.

Természetesen új verziót kapnak a beépített rendszeralkalmazások, a Mail app, a Safari és a rendszerszintű Spotlight kereső kapott erősebb ráncfelvarrást. Ez utóbbi gyakorlatilag lenyúlta és integrálta az Alfred és Quicksilver keresők legjobb funkcióit - a haladó felhasználók legnagyobb örömére.

Végre: app-app kommunikáció eszközön belül (iOS)

A haladó felhasználók számára az Android egyik óriási előnye, hogy a platformon az alkalmazások szinte korlátozás nélkül tudnak egymásnak adatot átadni. Lehet képet megosztani Tumblrből Instagramba, linket Feedlyből Hangoutsba, Dropboxból Google+-ra, anélkül, hogy ezt az egyes appfejlesztők egyenként implementálnák. iOS-en ez a fajta API hiányzott, a megosztás csak fix, beépített appok felé működik (Mail, iMessages, Twitter, Facebook), az utólag telepített alkalmazások között nem. Ezen változtat végre az iOS 8, ezzel az Apple platformja az egyik legnagyobb hiányosságát küszöböli ki.

Ez az újdonság akkor lesz érdekes, ha a fejlesztők nagyobb számban elkezdik használni azt, az iOS körül kialakult pezsgő közösséget ismerve az iOS 8 rajtjára a legtöbb fontos alkalmazás már gond nélkül használja majd a várva-várt API-t.

Szintén a nyíltság jegyében az Apple immár elérhetővé teszi a Touch ID API-t is, az iPhone 5S-ben található ujjlenyomat-olvasótól immár külső fejlesztők is kérhetnek be hitelesítési adatokat (nem magát az ujjlenyomatot és nem is annak azonosítási paramétereit). Ez például a pénzügyi alkalmazások számára lesz nagy újdonság, a Touch ID ugyanis (tapasztalataink szerint is) jó ötvözete a kényelemnek és a biztonságnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a banki apphoz nem fér hozzá mindenki, aki kézbe veszi a telefont, de nem is kell minden alkalommal jelszót gépelni.

Végre: widgetek (iOS és OS X)

Az Apple is kezdi belátni, hogy a bevált megoldásokat nem szégyen átvenni, az értesítések kezelésében már átvette a cég az Android megoldását, és most a widgetek terén is hasonlóra készül a cég. A Notification Center (mind iOS mind OS X alatt) beépülő modulokkal gazdagodik, ahol külső fejlesztők helyezhetnek el folyamatosan frissülő információkat (például sporteredményeket), a megoldás a Google Now és az androidos widgetek között félúton helyezkedik el.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szintén ide, a Notification Centerhez kapcsolódik, hogy az értesítésekre immár gyorsan reagálhatunk is, amennyiben ezt az értesítést küldő app lehetővé teszi. A Facebook-státuszokat lájkolhatjuk, az SMS-re vagy emailre adhatunk gyors, egysoros választ, anélkül, hogy elhagynánk az épp futtatott alkalmazást. Ez a lehetőség Androidon már bevált, immár iOS-en is elérhető lett.

iCloud Drive (iOS és OS X)

Az Apple eszközein csak a saját online szolgáltatásai számítanak teljes jogú vendégnek, ezért is elkeserítő, hogy ezek a szolgáltatások nem érnek fel a versenytársak mellé. Az Apple most nagy lépést tett ennek kijavítására, elkészült végre a cég saját Dropbox-klónja, így a Google Drive és a OneDrive után az Apple is rendelkezik tárhelyszolgáltatással. Ide már nem csak képek, hanem minden állomány feltölthető, a tárhely tartalma pedig nem csak OS X és iOS, hanem Windows alól, illetve böngészőből is elérhető.

Kérdés, hogy az új szolgáltatás mekkora szeletet tud kihasítani a piacból és meg tud-e győzni felhasználókat a visszatérésről, különösen hogy az app-app kapcsolattal már az iCloud Drive képességeit a versenytársak is lemásolhatják. Az árazás nem rossz, 20 gigabájt havi 1 dollárért, 200 gigabájt pedig havi 4 dollárért kapható, ez megfelel nagyjából a Google Drive új árazásának (100 gigabájt havi 2 dollárért).

És a nagy pukkanás (iOS)

Az Apple két hosszútávú projektet is bejelentett. A korábban már kiszivárgott HomeKit rendszerszintű integrációt nyújt a különböző otthonautomatizálási rendszerekhez és okoseszközökhöz, távirányítható garázsajtótól a villanykapcsolóig. A HomeKit nem lebecsülendő próbálkozás, az ilyen eszközök között jelenleg nincs általánosan elfogadott egységes vezérlőprotokoll, amely platformba szervezné a fizikai termékeket. Az Apple most egy ilyen platform létrehozására tesz kísérletet, amely az iPhone (amerikai) elterjedtsége révén akár sikeres is lehet. A kezdeményezés mellé már számos gyártó felsorakozott.

A másik új platform a HealthKit, amely az előzőhöz hasonlóan egy fragmentált piac számára kínál egységes, Apple-féle platformot. A Health appon belül a különböző fitneszalkalmazásokban szétszórva található adatainkat gyűjthetjük össze, amely ernyőként maga alá vonja a különböző versengő appokat és kiegészítőket. Hogy pontosan miért éri meg a fejlesztőnek kiadni az adatokat az Apple-féle alkalmazás számára, egyelőre nem tiszta, de ahogy közeledünk a kiadás dátuma felé és érkeznek a HealthKittel együttműködő megoldások, valószínűleg többet tudunk meg erről.

Végre: telefon-PC integráció (iOS és OS X)

Az elmúlt években az okostelefonok és a személyi számítógépeink között maximum a felhős szolgáltatások jelentették az összekötő kapcsot, az Apple elsőként elégelte meg ezt az áldatlan állapotot és az OS X 10.10 illetve az iOS 8 között szorosabb együttműködést épített ki. Az integráció a rendszer számtalan elemére kiterjed: például a desktopon elkezdett levelet vagy dokumentumot folytathatjuk a telefonon, a hagyományos telefonhívást vagy SMS-t fogadhatjuk a PC-n és válaszolhatunk is rá.

Az integráció keretében végre van AirDrop is Mac és iOS között is - korábban csak Mac-Mac illetve iOS-iOS megosztás volt lehetséges. A két protokollt a cég összevonta, immár minden Apple-logós eszköz között megy az email- és USB-kulcs nélküli, ad-hoc fájlmegosztás. Valószínűleg ez a protokoll felel az új "instant hotspot" funkcióért is, a Mac automatikusan detektálja a közelben lévő, mobilnet-kapcsolattal rendelkező iPhone-t (vagy iPadet) és néhány kattintással csatlakozni is tud rá.

Mi tartott ennyi ideig?

Visszagondolva meglepő, hogy az Apple a fent említett integrált funkciókat csak most, az iOS bemutatkozása után hét évvel fejlesztette ki, az ilyen típusú együttműködés a cég két rendszere között kézenfekvő lenne. De még ezzel a hét éves "késéssel" is az Apple lépett messze legelsőként, a versenytársak asztali és mobil operációs rendszerei között szintén nincs értelmezhető együttműködés, a Chrome OS és az Android, vagy a Windows és a Windows Phone között sincs semmilyen kooperáció.

A Windows-Windows Phone (illetve a Windows-Xbox) kapcsolat ("szinergia") teljes hiányát a Microsoftnak többször felróttuk már, a felhasználónak egyszerűen semmivel sem ad többet Windows PC mellett az Xbox One, mint mondjuk egy PS4. Ugyanez igaz a Windows-telefon vonalra is, a Microsoft eddig még az olyan magas labdát sem ütötte le, mint a közös alkalmazásbolt, a rendszerszintű együttműködésről (értesítéskezelés, app-szinkronizáció, hívásátadás, stb.) nem is beszélve. A Google esetében ugyanez mondható el, saját rendszere és az Android között maximum a Chrome-szinkronizáció jelent kapcsolatot - ez utóbbi azonban minden nagyobb rendszerre elérhető.

Míg a Microsoft esetében a Windows hátán kapaszkodhatna fel a Windows Phone, az Apple esetében fordított a helyzet, az iPhone sokkal népszerűbb mint a cég számítógépei. Az integráció így inkább a Macek eladásait húzhatja meg, ha a szoros integrációra a felhasználók ráharapnak és elkezdenek Apple telefonjuk mellé OS X-et futtató gépeket vásárolni. Az elmúlt negyedévben az Apple kereken 60 millió iOS-eszközt adott el, miközben Mac-ből csak 4,1 millió fogyott, egyelőre tehát sok iPhone-tulajdonos marad ki az integrációból.

Várhatóan (és remélhetőleg) az Apple által elindított folyamat iparági trenddé válik és a két másik nagy szereplő is felfogja, hogy a telefon nem egy önmagában álló eszköz, hanem sokszor PC vagy tablet mellett teszi a dolgát. Ha a trend kiteljesedik, remélhetőleg az irodában ülve nem kell majd a telefon után kaparászni hogy válaszoljunk egy SMS-re és elegendő lesz egy értesítést egyetlen eszközön láttamozni.

Nyilvános béta, árazás és kiadási dátum

Az iOS 8 használatához legalább iPhone 4S-re vagy iPad 2-re lesz szükség, ezzel az egymagos processzorok támogatását az Apple hivatalosan beszüntette. A másik közös vonás, hogy az eszközök mindegyike támogatja a Bluetooth 4.0 és Low Energy szabványokat, ezek valószínűleg szükségesek a fent említett integrációs megoldások működéséhez. A mobilos rendszer a regisztrált fejlesztők számára már letölthető, a nagyközönség várhatóan az év második felében, ősz elején jut majd hozzá.

Az OS X esetében az Apple nyilvános béta programot indít (ezt korábban a 10.9.3-mal tesztelte a cég), egy Apple ID birtokában bárki letöltheti és telepítheti a rendszert. A hardveres kompatibilitási lista a 10.9 Maverickshez képest nem szűkült, az összes olyan gép, ami azt képes futtatni, a 10.10 Yosemite-et is képes. A rendszer várhatóan szintén az év második felében lesz elérhető, a tavalyi Maverickshez hasonlóan minden felhasználó számára ingyenes frissítésként.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.