Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 14. 08:28

Ideje elbúcsúzni a Windows Server 2003-tól!

2014 nyarán végleg nyugdíjba ment a Windows XP, a Microsoft egyik legszélesebb körben használt kliensoldali operációs rendszere. 2015 nyarán ugyanerre a sorsra jut a Windows Server 2003 termékcsalád, R2-vel és Small Business Serverrel együtt. Aki ezeket a szoftvereket használja, jobb ha időben felkészül a cseréjükre.

2015. július 15-én ad ki utoljára frissítést a Microsoft a Windows Server 2003 és 2003 R2 operációs rendszerekhez, valamint a Small Business Serverhez. Ezt követően a szoftverek terméktámogatása végleg megszűnik, nem érkezik hozzájuk többé hibajavítás és a Microsoft csak egyedi támogatási szerződés megkötése esetén fogad be support incidenseket a felhasználóktól.

Magyarországon is több tízezer szervert érint

A Windows XP-hez hasonlóan a Windows Server 2003 különféle változatai is széles körben használtak a mai napig, a Microsoft becslései szerint világszerte mintegy 22 millió olyan szerver lehet üzemben, amely az érintett operációs rendszereket futtatja. Magyarországon a használatban levő kiszolgálóknak mintegy harmada futtat Windows Server 2003/R2 vagy Small Business Server 2003 szoftvert, ami a cég becslései szerint 15-17 ezer gépet jelent. Ezek üzemeltetőinek ideje felkészülni a cserére, a 2015 júliusi időpont után ugyanis igen komoly kockázatnak teszi ki az adatait és üzletét az, aki nem vált.

A Microsoft korábban azzal érvelt a Windows XP cseréjének szükségessége mellett, hogy az újabb operációs rendszerekhez kiadott patcheket visszafejtve a bűnözők a régebbi, már nem foltozott szoftverekhez is el tudják készíteni az exploitokat. Ez a szervereknél ugyanígy igaz, ráadásul egy kliens operációs rendszernél mindig kockázatosabb a védtelenül (foltozatlanul) hagyott szerver, ugyanis annak használhatatlanná válása vagy kompromittálása több adatot és folyamatot sodor veszélybe. Egy kliensgép kiesése mellett a több alkalmazott tudja folytatni a munkát, a szerver kiesése miatt viszont akár egy egész cég is leállhat.

Egy múlt heti háttérbeszélgetés során kiderült, a hazai piacon a Windows Server 2003 család tagjai a kis- és nagyvállalati szektorban egyaránt elterjedtek, nincs szó arról, hogy a tehetősebb nagyvállalatok már maguk mögött hagyták volna a rendszert. A Microsoft tapasztalatai alapján a legtöbb felhasználónál tisztában vannak a támogatás lejártának közeledő időpontjával, de sok helyen még nem foglalkoznak a kérdéssel, talán mert nem érzik igazán égetőnek a problémát.

Drága lehet a váltás

Érdemes szem előtt tartani az operációs rendszer cseréjekor az alkalmazások igényeit is: könnyen lehet, hogy a Windows Server 2003 helyett bevezetni kívánt új rendszerrel már nem működnek együtt a meglevő szerveralkalmazások -  a SQL Server 2005 és az Exchange Server 2007 például nem fut Windows Server 2012/R2-n. Így a szerver OS cseréje mellett alkalmazások migrációjára is szükség lehet. A vállalat szakértői úgy becslik, egy infrastruktúrát érintő migrációs projekt kifutási ideje hozzávetőleg 200 nap, ha alkalmazást is érint a feladat, akkor pedig 300 nap, vagyis a munkát sürgősen el kellene kezdeni.

A Windows Server 2003-ról történő átállást nehezítheti és jelentősen meg is drágítja, hogy a modern Windows Serverek már nem támogatnak 32 bites utasításkészlet-architektúrára épülő processzorokat, így a régi operációs rendszert futtató hardverek cseréjére is szükség lehet - ami rossz hír azon cégek számára, amelyek likvid tőke híján vannak. Ez egyébként ugyanúgy meglódíthatja a szervereladásokat világszerte és Magyarországon is, ahogy a Windows XP lecserélése miatt idén felpörgött a vállalati PC-k iránti kereslet. A másik terület, amelynek a szerverrendszer támogatásának lejárta sokat segíthet, a felhő.

Windows Serverek képességei nagy vonalakban

Irány a felhő!

A Microsoft várakozásai szerint a Windows Server 2003 család támogatásának lejárta sok felhasználót, elsősorban a kis- és középvállalatokat indít majd el a felhőszolgáltatások felé. A Magyarországon rendkívül népszerű Small Business Server 2003-nak például nincs olyan folytatása, amely tökéletesen lefedné annek képességeit és maga a Microsoft is úgy érzi, a megcélzott közönség jobban jár a felhős szolgáltatásokkal, például az Azure-rel és Office 365-tel a helyben telepített Exchange, Lync és Sharepoint helyett, a szükségszerűen helyben maradó feladatokra (pl. fájlszerver, nyomtatómegosztás) pedig egy egészen kis gép is megteszi.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A cég szerint egy két szervercserét és szoftvermigrációt is magában foglaló időszakot (nagyjából 10 év) vizsgálva a felhős szolgáltatások birtoklási összköltsége már jóval alacsonyabb a helyi üzemeltetésű gépeknél. Az elérhető biztonság és rendelkezésre állás magasabb mint amelyet egy KKV amúgy reálisan meg tudna fizetni, ráadásul az IT-csapat sok olyan feladattól is megszabadul a felhőre váltással (pl. egyes szervertermékek karbantartása, rendszeres upgrade-je), amelyek nem termelnek üzleti értéket, ugyanakkor hosszas előkészítést, sok munkát igényelnek és hibalehetőséget is rejtenek bőven.

Mára a Microsoft is belátja, a felhő nem való mindenkinek és nem alkalmas minden feladatra, ezért nagy hangsúlyt fektet a hibrid megoldásokra, a helyi infrastruktúra és a felhős rendszerek összekapcsolhatóságára, együttműködésére. Ebben a felállásban az ügyfél maga dönthet arról, milyen tempóban felhősít, milyen feladatokat bíz rá az Office 365-re vagy az Azure-re és miket tart házon belül. a cég szakértőinek elmondása szerint egyébként a legtöbb helyen, ha szóba kerül a felhő, a biztonsági aggodalmakra terelődik elsőként a szó, de az ezekkel kapcsolatos beszélgetések alatt a legtöbb felhasználót sikerül meggyőzni a cloud biztonságáról.

A vállalat a partnerhálózatát is folyamatosan képzi, illetve a partnerprogramját is úgy alakítja át, hogy az ügyfelek minél több, felhőhöz értő vállalattal tudjanak együttműködni Magyarországon is. "Ezerrel megy a partnerek oktatása" - mondta a háttérbeszélgetésen Gál Tamás, a Microsoft adatközponti technológiai specialistája. Ez a változás persze a partnerek részéről is elvár némi alkalmazkodási képességet. Az eddig szoftvereket áruló partnereknél jellemző volt a "fire and forget" hozzáállás, a licencszerződés megkötését követően a munkájuk véget is ért szinte, míg a felhő esetén szolgáltatást adnak el, amelynek értékét folyamatosan bizonyítaniuk kell az ügyfél számára.

Januárban is lesz változás

A júliusi időpont előtt egy januári dátumra is figyelnie kell majd a windowsos környezetet üzemeltető cégeknek. 2015. január 13-án kerül át mainstream státuszból extended státuszba a Windows 7 összes változata, a vele együtt kiadott Windows Server 2008 összes változata, a Windows Server 2008 R2 összes változata, a Storage Server 2008 és 2008 R2, valamint az Exchange Server 2010 is. Ezekhez a szoftverekhez ezt követően már nem fejleszt új képességeket a cég és telefonos támogatásra is csak a support szerződéssel rendelkező cégek jogosultak.

a címlapról