Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 9. 10:58

Itt vannak az idei Xamarin újdonságok

Bemutatta a Xamarin, hogy min dolgozott az elmúlt egy évben. Izgalmas bejelentések a .NET/C# alapú keresztplatformos programozást szállító cégtől.

Fontos funkciókkal bővítette fejlesztőkészletét és felhős szolgáltatásait a Xamarin, a népszerű, .NET és C# alapú keresztplatformos fejlesztői környezet szállítója. A cég termékei egyre érettebbek, az alapokat már egész jól lefedik, ezért a fejlesztés most a hézagok pótlására, a kiegészítő funkciókra tevődött át. A Xamarin most tartja éves fejlesztői konferenciáját az Evolve-ot, ennek bejelentéseiből szemezgettünk.

Új, gyorsabb emulátor

A Xamarin szerint a fejlesztők egyik leggyakoribb panasza, hogy a Google-féle Android emulátor rendkívül lassú, még gyors hardveren sem közelíti meg a telefonos futtatás élményét, ráadásul nem is megbízható. "A fejlesztői kérdőíveinkben folyamatosan feljön ez a probléma. Ez nem a mi hibánk, mivel mi az Android emulátort mellékeljük, de a mi problémánk." A megoldás: a Xamarin saját emulátor fejlesztésébe kezdett, amely a Google által készítettnél gyorsabb és stabilabb működést ígér. Az emulátor jelenleg "előnézeti" verzióban érhető el, csak KitKatot támogat és telefont szimulál, de hamarosan érkeznek a korábbi verziók és a tabletes emuláció is. Ugyanígy egyelőre még nincs kamera sem, de néhány szenzor (GPS, akku, stb.) már támogatott.

A Xamarin elnök-vezérigazgatója, Nat Friedman a TechCrunchnak elmondta, hogy az emulátor tényleg komoly előrelépés a Google fejlesztéséhez képest. Induláshoz csak néhány másodpercre van szüksége, és például hardveresen gyorsított grafikát használ, így az animációk vagy a játékok tesztelésére is alkalmas. Az emulátor egyelőre csak a Xamarin-vásárlók számára lesz elérhető, de a cég keresi a lehetőséget arra, hogy azt a szélesebb fejlesztői közösség is használhassa azt valamilyen formában.

Xamarin Test Cloud

A cég tesztelést segítő infrastruktúrája két fontos újdonsággal bővült. Egyrészt immár a futó tesztekről kérhető teljes értékű videó, eddig a szolgáltatás csak képernyőképeket küldött a tesztelés folyamatáról. Ez a layout ellenőrzésére elegendő volt, a felhasználói élmény, a futás sebessége, folyamatossága, az animációk azonban ezen nem követhetők. A Xamarin a feltöltött alkalmazásokat valódi, fizikai eszközökön futtatja, így első kézből származó információk nyerhetők ki arról, hogy különböző kategóriás modelleken hogyan fut az appunk.

A Test Cloudban jelenleg mintegy 1000 típusú androidos eszköz érhető el, ezzel minden árkategóriát és specifikációt, illetve szoftververziót elég jól lefed a cég. Ami eddig hiányzott, az a párhuzamosítás: mostantól az azonos modellek között a rendszer szétosztja a teszt különböző, egymástól nem függő részeit, így például a laborban található 100 Nexus 5-ön három óra helyett 12 perc alatt fut le a teljes teszt. Ezzel a tesztelés a fejlesztés mindennapi menetébe jobban beilleszthető, ennyit ugyanis akár meg is lehet várni.

Xamarin Insights

Az alkalmazásboltba feltöltött appok további csiszolásához elengedhetetlen, hogy folyamatosan adatok áramoljanak vissza a használatról és a stabilitásról a fejlesztőhöz. Az analitikai és crashlog szolgáltatást nyújtó cégek listája egyre hosszabb, erre most a Xamarin is feliratkozik. Az Insights különlegessége, hogy (értelemszerűen) teljes támogatást nyújt a Xamarinban fejlesztett appok számára, a legtöbb szolgáltatás ugyanis a platformok natív SDK-ját és nyelvét várja, a Xamarinnal pedig sokszor nem tud mit kezdeni. Az Insights másik ígérete, hogy a fejlesztőnek teljes képet nyújt, nincs szükség az egy-egy funkcióra fókuszáló szolgáltatások párhuzamos használatára, az Insights felületéről a legtöbb adat követhető.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Insight az emulátorhoz hasonlóan egyelőre előnézeti stádiumban van, a cég termékterve szerint mintegy fél év múlva válhat hivatalossá a kiadás. A jelenlegi tervek szerint a szolgáltatás első fokozata ingyenes lesz, és már ez is nagyon sok funkcióval rendelkezik majd. A cég azt is megígérte, hogy az Insights fizetős csomagjai mindenki számára, nem csak a Xamarin-ügyfeleknek lesznek elérhetők.

Ha érdekel a mobilos fejlesztés, gyere el az október 16-i App!free rendezvényünkre, ahol kötetlenül beszélgethetsz kollégákkal, és hallhatsz első kézből származó tapasztalatokat a szakma legjobbjaitól. A rendezvény regisztrációhoz kötött, de ingyenes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról