Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 8. 11:01

A Sybase és a HANA húzta a magyar SAP eredményeit

A héten zajlik Siófokon az SAP szokásos éves konferenciája, amely során a vállalat ismertette 2013-as pénzügyi eredményeit és közzétette 2014-es jóslatát is. Egyre több adatbázist és HANA-t el a cég, az idei év jobb lesz a tavalyinál.

2013-ban 17,5 milliárd forintos árbevételt ért el az SAP magyarországi leányvállalata, mondta el a HWSW-nek Ablonczy Balázs vezérigazgató, aki keménynek titulálta a tavalyi évet, elsősorban uniós forrásokból finanszírozott projektek késése, illetve elhúzódó beszerzések hátráltatták az SAP bővülését. Ezért a bevétel csupán 8 százalékkal emelkedett 2012-höz képest, Balázs szerint azonban a nyereségesség terén ennél nagyobb növekedést ért el a cég. A legjobban teljesítő SAP-leányvállalat volt a magyar a régióban.

Az SAP árbevételének jelentős része továbbra is nagyvállalatoktól folyik be, azonban ügyfélállományának túlnyomó többségét a KKV-k adják. Balázs szerint a kis- és középvállalati SAP-vásárlók száma már ezer feletti és évente közel százzal nő. A vállalat szokás szerint jól teljesített a nagyvállalati üzleti alkalmazások piacán, ahol az IDC szerint 41 százalékos részesedést ért el tavaly, emellett azonban van két új terület, ahol meghatározó szereplők közé nőtte ki magát. Az egyik az üzleti analitika, ahol az SAP részesedése 76 százalékos volt tavaly, a másik pedig meglepő módon az adatbázisoké, a harmadik helyre jött fel a cég tulajdonában levő Sybase, 16 százalékos piacrésszel.

Itthon is nagy siker a Sybase és a HANA

Balázs szerint számos olyan projektje van a hazai leányvállalatnak, ahol SAP alatt az adatbázist Sybase-re cserélik, ennek legfőbb oka a kedvező árazási konstrukció: az SAP alkalmazások alatt működő adatbázis esetében nem processzor-, mag- vagy felhasználóalapú árazást alkalmaz a cég, hanem az üzleti alkalmazás árával arányos az adatbázis ára, teljesítménytől, hardvertől vagy a felhasználók számától függetlenül. Ez nagyon költséghatékony választássá teszi a Sybase-t SAP alatt, a felhasználók pedig a kedvező árra és 3 évnél rövidebb megtérülésre ráharapva, majd a "barátságos" üzemeltetésen tapasztalatot szerezve gyakran más adatbázisaikat is Sybase-re cserélik, mondta a HWSW-nek az SAP vezetője.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az SAP üzleti alkalmazásokat eközben egyre inkább a Sybase-re optimalizálják, hasonlóan például az Oracle-féle vertikális integrációhoz, ahol az üzleti alkalmazásokat, a köztesréteget, az adatbázist és a hardvereket hangolják össze. Így SAP üzleti szoftver alá egyre inkább megérheti Sybase adatbázist választani, főleg mivel ezzel a szállítók számát is csökkenteni lehet - "minél kevesebb segget rúgni", ez a legtöbb informatikai vezető álma.

A vállalat nagy dobása volt az utóbbi években a HANA in-memory tranzakciófeldolgozási és analitikai patform, amelyből világszerte már több mint 3600 áll csatasorban, a hazai telepítések száma pedig meghaladja a 20-at és idén a számuk tovább nő. "Nagyon komoly igény van rá", mondta a HANA kapcsán Balázs, kiemelve a valós idejű analitikában rejlő lehetőségeket. A hazai felhasználási lehetőségek között említette, hogy például a HANA segítségével jelezhetik előre a várható áramfogyasztást és ezáltal nagyon kedvező árat tudnak kialkudni a szolgáltatónál a nagyfogyasztók, de közműcégek is kihasználják a valós idejű in-memory elemzésben és előrejelzésben rejlő lehetőségeket a karbantartási műveletek költségeinek csökkentésére.

Az SAP mantrájává vált az utóbbi években a cloud, a szoftvercég célja a világ vezető vállalati cloudszolgáltatói közé emelkedni. Ennek jegyében már Magyarországon is van olyan (tőzsdén jegyzett nagyvállalati) ügyfele, amely az SAP tulajdonában levő SuccessFactors humántőkemenedzsment-megoldását választotta a dolgozói számára. Balázs szerint az, hogy egy tőzsdén jegyzett magyar multi is a SuccessFactors mellett döntött, annak a bizonyítéka, hogy nem kell a cloudtól tartani.

2014 jobb lesz 2013-nál

Ami az idei jóslatot illeti, Balázs szerint a 2013-as 17,5 milliárd forintos bevételt 1-1,5 milliárd forinttal tudja majd túlszárnyalni a cég, ami részben a hazai piac élénkülésének köszönhető, illetve annak, hogy az anyavállalat számos európai ügyfél kiszolgálását költözteti a magyar céghez, ami itt exportbevételként jelenik meg. Ennek jegyében a magyar SAP-iroda létszáma is egyre bővül, 2013-at még 500 körüli dolgozóval kezdte az SAP Hungary, ma már a számuk a 600-at közelíti. Eközben az SAP budapesti fejlesztőközpontjában is folyamatosan nő a létszám, a HANA egyes komponensei mellett a cég logisztikai szoftverének, illetve mobilos megoldásainak zajlik itthon a fejlesztése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról