Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 28. 11:39

Némileg erőre kap a PC-piac

Felfelé módosította a PC-piac mozgásával kapcsolatos várakozásait az IDC elemzőcég. A vállalat korábban még 6 százalék körüli csökkenést jelzett előre 2014-re, most már csak 3,7 százalékos visszaesést vár.

A korábbinál kedvezőbb képet fest a PC-piacról az IDC, az elemzőcég szerint nem fognak olyan mértékben esni idén az eladások, mint amire számítani lehetett. Az IDC tavasszal még a PC-piac 6 százalék körüli zsugorodását vetítette előre, tegnap közzétett friss előrejelzése szerint azonban csak 3,7 százalékkal csökkennek az eladások.

A fejlett piacokon (pl. Észak-Amerika, Európa) egészségesen nő a PC-piac, leginkább a vállalati felhasználóknak köszönhetően, akik a Windows XP támogatásának kifuta és a korábbi gépek elöregedése miatt új rendszereket vásárolnak. Az otthoni felhasználók is egyre élénkebben érdeklődnek a PC-k iránt, különösen ahogy egyre elérhetőbb áron kelletik magukat a tabletté alakítható hibrid modellek. A következő Windows, a Threshold 2015-re várt megjelenése újabb lökést adhat a PC-k népszerűségének a konzumer szektorban,  A desktop szegmens darabszáma idén 5,6 százalékkal, a mobilé pedig 5,4 százalékkal bővül.

A fejlett országokban a tabletek nem jelentenek (már) akkora veszélyt a PC-kre: egyrészt a vásárlók jövedelme itt magasabb, ezért nem feltétlen kell dönteniük tablet és PC között, könnyen megvehetik mindkettőt. Másrészt a tabletpiac egyre telítődik, aki már akart ilyet vásárolni, jobbára megtette, a megvett készülékek pedig sokáig kitartanak, nem cserélik őket olyan sűrűn. Az IDC szerint a Chromebookok terjedése is sokat segít a PC-ken - a vállalat ezeket is a PC kategóriába sorolja. A Google operációs rendszerével telepített számítógépek elsősorban az amerikai oktatási szektorban számítanak népszerűnek, korábbi hírek szerint az iskolák egyszerűen felvásárolták egyes gyártók készleteit, így átmenetileg még hiány is kialakult belőlük.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az IDC eközben úgy látja, a feltörekvő régiókban továbbra is folytatódni fog a PC-piac csökkenése, a szűkös vásárlói büdzsékért itt még mindig sikeresen versenyeznek a PC-kkel az olyan alternatívák mint a tabletek és az okostelefonok. 2014-ben összességében majdnem 12 százalékkal esik vissza emiatt a PC-forgalom a fejlődő piacokon. A desktop gépek eladásai 8 százalékkal, a noteszeké viszont 14 százalékkal marad majd el a 2013-as szinttől és a zsugorodás a közeljövőben folytatódni fog.

A fejlődő régiókban tapasztalható pozitív jelek ellenére az IDC ezért nem számít arra, hogy rövid távon a PC-eladások újra növekedni kezdenének globálisan. 2014-ben a friss előrejelzés szerint 303 millió személyi számítógép fogyhat világszerte, ami 3,7 százalékos csökkenést jelent a tavalyi 315 millióhoz képest, 2015-re pedig további 2,3 százalékos csökkenést jelez előre most a cég. 2018-ban már világszinten csak 298 millió PC-t adnak majd el: utoljára 2007-ben fordult elő, hogy a globális PC-forgalom nem érte el az évi 300 millió darabot.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról