Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 25. 11:32

Ez most a legolcsóbb, tisztán flashes HP StoreServ tároló

A StoreServ 7450 után még alacsonyabb árú tisztán flashes tárolóval jelentkezett a HP, mostantól a StoreServ 7200 All-Flash Starter Kit jelenti a belépő szintet ebben a kategóriában.

A beszédes nevű StoreServ 7200 All-Flash Starter Kit a legolcsóbb tisztán flashes tároló a HP-nál, az induló ára mindössze 35 ezer dollár. A flash memória a vállalati tárolókban kezdetben mint a diszkek melletti, még nagyobb teljesítményű tárolóréteg terjedt el, mára azonban teljes egészében SSD-re épülő storage-ok sem ritkák. A HP ezzel a termékkel még alacsonyabb szintre szeretné levinni a teljes egészében flash memóriára épülő tárolók belépőárát.

A tisztán flashes vállalati tárolók fő feladata nagy mennyiségű véletlen elérés alatt konzisztensen alacsony késleltetést nyújtani. Ilyen feladat lehet desktop virtualizáció (VDI), felhasználó felé néző alkalmazások (ahol a nagyobb késleltetés a felhasználói élményt rontja), vagy az in-memory kapacitáshatárait meghaladó adatmennyiség analitikája, OLTP. A tisztán flashes tárolók előnyeit a teljesítmény terén azonban csak azok tudják élvezni, akik hajlandóak kifizetni a diszkes rendszereknél lényegesen magasabb árat. A HP szerint a StoreServ 7200 All-Flash Starter Kit gigabájtonkénti ára 2 dollár körül van, amivel már versenyképes a lemezes tárolókkal.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kapacitásra vetített viszonylag alacsony ár mögött számos olyan trükk áll, amelyek révén javítható a tároló kihasználtsága. A StoreServ alapváltozaza mindössze 8 darab 400 gigabájtos MLC meghajtót tartalmaz, ami 3,2 terabájt nyers kapacitást jelent, azonban deduplikáció, inline tömörítés és "thin" klónozás révén a hasznos kapacitás ennél lényegesen nagyobb. Hogy pontosan mekkora, azt az ügyfél egyéni környezete dönti el, a HP visszafogott módon 7 terabájtos hasznos kapacitásról beszél, ami nagyon konzervatív becslésnek tűnik annak fényében, hogy más gyártók gyakran 1:7 vagy akár 1:10 arányt adnak meg a nyers és hasznos kapacitás különbségére.

A tároló szeptember 29-én kerül forgalomba, öt év gyári garanciával és 3 év támogatással, az árban pedig benne van a szokásos szoftverkörítés mellett a HP 3PAR Online Import 180 napos licence is, amellyel EMC CLARiiON CX4, EMC VNX vagy HP EVA tárolóról lehet az adatokat migrálni. A StoreServ 7200 All-Flash Starter Kit egyebekben is ugyanazt a szoftveres ellátást élvezi, mint a többi 3PAR tároló, (felárért) elérhető hozzá a 3PAR Replication Software Suite, a 3PAR Data Optimization Software Suite, a 3PAR Security Software Suite és a 3PAR Application Software Suite is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról