Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 19. 10:53

Érkeznek az AMD Radeon SSD-k

Saját márkás SSD-ket ad ki az AMD. A vállalat lényegében csak a Radeon emblémás matricát adja az eszközökhöz, amelyek tervezését és gyártását is az immár a Toshiba tulajdonában lévő OCZ végzi. A háttértárakat a cég valószínűleg főként akciós csomagokba szánja.

HIRDETÉS

Belép az SSD-piacra az AMD, a gyártó hamarosan az OCZ-vel karöltve ad ki Radeon márkás háttértárakat. Nagyon lelkesedni ugyanakkor nem érdemes, miután az AMD gyakorlatilag csak a logóját ábrázoló matricával járul hozzá az eszközökhöz: az SSD-k megtervezését, legyártását, de még a hozzájuk kapcsolódó támogatást is az OCZ intézi.

A profi és a mainstream közé ékelve

Az AMD R7 SSD névre hallgató széria a Toshiba tulajdonában lévő OCZ Barefoot 3 platformjára épül, amely elsősorban a játékosokat veszi célba. A Radeon logóval ellátott meghajtókból háromféle kerül a piacra, 120, 240 és 480 gigabájt kapacitással. A 120 gigabájtos modell másodpercenként 550 megabájtos szekvenciális olvasást és 470 megabájtos írást produkál, utóbbi a két nagyobb testvér esetében valamivel nagyobb, 530 megabájt. Tétlenül mindhárom eszköz 0,6, maximális igénybevétel mellett pedig 2,7 wattot fogyaszt. Az SSD-k AES256 titkosítást használnak és a gyártó szerint négy éven keresztül napi 30 gigabájtos igénybevételt bírnak ki, ennek megfelelően a garancia is négy év rájuk. A legkisebb modell 100, a középeső 164, a legnagyobb pedig 299 dollárért lesz megvásárolható.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az AMD az OCZ professzionális felhasználóknak szánt Vector 150 SSD-i és az átlagfelhasználókat célzó Vertex 460 sorozat közé pozicionálja az R7 modelleket, noha azok talán valamivel közelebb állnak a profi eszközökhöz, miután ugyanazt a 397 megahertzes Barefoot 3 M00 vezérlőt kapták, szemben a Vertex M10-es 325 megahertzen ketyegő egységével.

Akciós csomagokban érdemes rá számítani

Az SSD-gyártóval kötött megállapodás erősen emlékeztet az AMD 2011-es lépésére, amikor a saját márkás RAM modulokkal állt elő. A motiváció vélhetően mindkét döntés mögött ugyanaz: teljes AMD-élményt kínálni a márkahű felhasználóknak, elsősorban a játékosoknak - a kérdés csak az,  alkotnak-e ezek elég nagy és elég lelkes bázist, amelyért megéri a cégnek saját márkás SSD-kbe fektetni. Mindezek mellett a vállalat különböző akciós csomagjainál is bevetheti majd az eszközöket, nem kell harmadik felektől származó modellekre hagyatkoznia.

Az SSD-kkel viszonylag kis kockázatot vállal az AMD, hiszen a márkanéven kívül nem sok mindent kell biztosítania azokhoz. Az OCZ-vel kötött partnerség ráadásul abból a szempontból jó választás volt, hogy miután az a Toshiba tulajdonában van, nem kell ellátásbeli problémáktól tartania a flash-memória terén. A Radeon R7 SSD-k valószínűleg főként különböző promóciós csomagokban tűnnek majd fel, AMD grafikus kártyák és processzorok társaságában - a termékek ebben a konstrukcióban valóban vonzók lehetnek, önmagukban azonban egyelőre igen kétséges, hogy megállják-e a helyüket.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 03:53

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.