Szerző: Gálffy Csaba

2014. július 31. 18:29

Bejött a Hirai-reform a Sony-nak

Bejött a Sony néhány stratégiai döntése, a kameráktól a PlayStation 4-ig a legtöbb területen előre tudott lépni a vállalat. Az okostelefonos-tabletes piacon nincs áttörés, az eladások csökkentek, profitot sem sikerült elérni.

Szerényen növekedtek a Sony bevételei az elmúlt, júniussal véget ért negyedévben, 5,8 százalékos bővüléssel 17,9 milliárd dollárnak megfelelő jen forgalmat generált a japán óriás. Az üzemi nyereség megduplázódott, 691 millió dollárnak megfelelő jenre nőtt az előző év hasonló időszakához képest - ez alaposan meglepte a gyengébb eredményt váró befektetőket és elemzőket. Utóbbiak

A cég teljesítményét a PlayStation 4 és a mozifilmes részleg dobta meg, a telefongyártás és a szórakoztató elektronika gyengén szerepelt. A Sony a negyedévben írta le a PC-gyártás eladásával kapcsolatos költségeket is, ez összesen 107 millió dollárba került a vállalatnak (beleértve az átszervezések, elbocsátások költségét is). További 24 millió dollárnyi egyszeri veszteséget számolt el a cég az LCD-tévék kapcsán - ezek fényében még nagyobb csoda a jó pénzügyi eredmény.

Telefonok és tabletek, játékok és konzolok

A mobiltelefonos részleg bevétele éves szinten 10 százalékkal, 3,1 milliárd dollárra emelkedett. A bővülést nem az Xperiák átütő sikere, hanem a yen kedvező irányú árfolyamváltozása okozta, a telefonok eladása éves szinten visszaesést produkált. Pontos számokat a vállalat nem közölt, így nem tudni, hogy a negyedévben mennyi telefon ment el. Az üzletág szerény, 27 millió dolláros üzemi veszteséget produkált - ez a tavalyi eredményhez képest nem visszalépés, akkor egy egyszeri bevétel (licencdíjak elszámolása) miatt csúszott pozitívba a mérleg.

Sony Xperia Z2 - többet sejtetett

Látványos növekedést mutatott be a konzolos üzletág, amely megduplázta forgalmát egy év alatt, a 2,55 milliárdos bevétel 95 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A növekedésért értelemszerűen a PlayStation 4 felelős, de az új konzollal a különböző Sony-szolgáltatások előfizetési bevételei is számottevően megnőttek. Az üzletág vékony, 43 milliós üzemi nyereséget ért el, szemben a tavalyi 160 milliós veszteséggel.

Képalkotás, szórakoztató elektronika, félvezetőgyártás

Egyelőre bejön a Sony stratégiája és sikeresen tudja fényképezőgépeit pozicionálni az okostelefonokkal szemben. A piaci környezet persze nem kedvező, az eladások 9 százalékkal, 1,6 milliárd dollárra zsugorodtak, a profit azonban szinte megduplázódott, 91 százalékkal 172 millió dollárra nőtt. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a cég jó ütemérzékkel mozdult el az olcsó kompaktok felől a drágább, cserélhető objektíves gépek felé. A profit növekedésében az adminisztratív és értékesítéshez kötődő költségek lefaragása is szerepet játszott.

Kaz Hirai - egyelőre jól muzsikál

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Sony sok lába közül a szórakoztató elektronika még mindig a második legnagyobb (csak a mobilos részleg előzi meg). A részleg most szerény, 3,8 százalékos bevételnövekedést ért el, 2,8 milliárd dollárnak megfelelő forgalmat generált. A különböző termékkategóriák dinamikája azonban erősen eltért egymástól, a Blu-ray lejátszók, illetve az audiotermékek eladásai zsugorodtak, a magasabb profittartalmú tévék azonban kilőttek. Emiatt a részleg egészséges profitot, 76 millió dollárt ért el.

A japán cég félvezetőgyártása minimális zsugorodást mutatott, bevétele így 1,8 milliárd dollárnak megfelelő jen. Ezért elsősorban a PlayStation 3-ban használt rendszerlapkák iránti igény visszaesése felelős, azt ugyanis a Sony saját hatáskörben gyártotta le. Ugyan a Sony képérzékelői a legjobb telefonokban teljesítenek szolgálatot, a külső partnerektől származó bevétel hajszálnyit visszaesett. A divízió profitját némileg visszahúzta az új lapkagyár beindításának költsége, az innen kikerülő képérzékelők azonban várhatóan a következő negyedévekben feljavítják a cég nyereségességét.

Film, zene, bank

Méretéhez képest nagyot kaszált a Sony Pictures és a Sony Music részleg is, különösen a filmes divízió tudott kiugrót produkálni: bevétele 23 százalékkal emlekedett, profitja pedig 109 százalékkal, 78 millió dollárra emelkedett, köszönhetően a Csodálatos Pókember 2 pénzügyi sikerének. A zenés részleg 113 milliós üzemi nyereséget könyvelt el, Pharrell Williams és Michael Jackson zenéje aratott.

Masszív nyereséget könyvelt el viszont a Sony pénzügyi szolgáltató részlege, amely 433 milliós üzemi nyereséget regisztrált. Bár ez 3 százalékkal alacsonyabb az előző évinél, még mindig a cégbirodalom pénznyomdájának számít ez a divízió.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról