Szerző: Koi Tamás

2014. július 29. 13:48

Frissítve: Egységesíti internetcsomagjait a Telekom

Mától a letöltési sávszélesség után a feltöltési sebességet is egységes értékekben határozza meg vezetékes internetcsomagjainál a Telekom. A változással sokan jobban járnak, de van olyan díjcsomag is, ahol drasztikusan lassul a feltöltés.

A szolgáltatásportfólió egységesítése érdekében szokatlan lépésre szánta el magát a Magyar Telekom. Az ország legnagyobb internetszolgáltatója mától több vezetékes internetcsomagjánál - az új ügyfelekre vonatkozóan - megváltoztatta az adott szolgáltatással elérhető maximális (és garantált) feltöltési sebességet. A cég szerint ezzel a döntéssel hosszabb távon mindenki jól járhat, a nagyüzemi letöltőket és az otthoni szervereket üzemeltető felhasználókat azonban fájdalmasan érintheti a változás.

Egyszerű Netmánia

A Telekom Netmánia S, M, L, XL és XXL díjcsomagjai eddig és ezután is ugyanazon a havi díjon vehetők igénybe, fontos változás azonban az eddigiekhez képest, hogy az összes vezetékes technológiával (xDSL, EuroDOCSIS3, FTTx) biztosítható internetelérések esetében a letöltési sávszélesség mellett a feltöltési sávszélesség is egységes, technológiafüggetlen tényező lesz. A Netmánia S, M és L csomagoknál ennek megfelelően a feltöltési sávszélesség egységesen 1 Mbps-re változik (ez a legkisebb csomagnál duplázást jelent, a középsőnél nincs változás, az L-jelű díjcsomagnál viszont a korábbi sávszélesség ötöde biztosított csak).


A Telekom régi-új díjcsomagjai

A leggyorsabb, Netmánia XL és XXL díjcsomagok esetében az EuroDOCSIS3-as kábelhálózaton emeli a feltöltési sávszélességet a szolgáltató (előbbi esetben a triplájára, utóbbinál pedig a harmadával nő a sebesség), míg az FTTx-kapcsolatoknál a maximális feltöltési sávszélesség 25-ről 15, illetve 50-ről 15 Mbps-re csökken az új előfizetőknél. A szolgáltató hangsúlyozza, hogy a változások nem érintik a hűségidő alatt álló, illetve újrakötetlenül továbbélő előfizetéseket, az egyszerűsítés pedig elsősorban marketinges-kommunikácós döntés, mely az új előfizetők számára könnyebbé teszi a megfelelő internetcsomag kiválasztását.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A változó, valós, vagy vélt felhasználói igényekre, valamint a konkurens technológiák (4G) előretörésére reagálva a szolgáltatók évek óta fokozatosan növelik a vezetékes internetcsomagokkal elérhető sávszélességet - legalábbis a jól kommunikálható letöltési oldalon. Jó példa erre a UPC Magyarország tavalyi bővítése, melyet követően a duplájára növelt, 240 Mbps-t elérő letöltési sávszélesség mellé is mindössze 20 Mbps széles feltöltési csatorna jár.

DSL > DOCSIS > FTTx

A zömében FTTB-hálózatot üzemeltető DIGI éppen július közepén emelte meg meglévő és új előfizetőinél (ahol erre a technológia alkalmas) a le- és feltöltési sebességet, így a DIGINet csomagoknál az elérhető maximális feltöltés akár 100 Mbps is lehet, de még a legkisebb díjcsomagnál sem kevesebb 20 Mbps-nél. A DOCSIS-alapú kábelhálózatoknál ugyanakkor a feltöltési sávszélesség növelésének technológiából eredő korlátai is vannak, ennek köszönhető, hogy az optikai végpontokkal le- és feltöltési irányban is nagyobb átviteli tempó érhető el, illetve sokkal jobban skálázható a sávszélesség.

A Magyar Telekomnál mától életbe lépő változások a szolgáltató ügyfeleinek összetételét vizsgálva a többség számára pozitív változásokat hoz, a cég vezetékesinternet-előfizetőinek ugyanis több mint 60%-a xDSL-technológiával internetezik, az egy szélessávú előfizetőre jutó, 3400 forintot épphogy meghaladó havi árbevétel pedig arra enged következtetni, hogy az előfizetők zömének a választása a legolcsóbb, tehát a legalacsonyabb sávszélessége biztosító díjcsomagra esik. A változások által potenciálisan negatívan érintett optikai előfizetői bázisa ugyanekkor 53 ezer végpontot számlált, ami mindössze 6,1 százalékot tesz ki.

"A Telekom július 28-ától lényegesen áttekinthetőbb, technológiafüggetlen otthoni internetportfoliót vezet be. Az ÁSZF-szintű, műszaki rendszereket, beállítási változtatásokat nem érintő egységesítéssel a vállalat továbbra is vállalja, hogy ügyfeleinek a portfóliójában az adott hozzáférési ponton elérhető legjobb technológiát nyújtja függetlenül attól, hogy az ügyfelek az ország mely részén, milyen hálózaton keresztül használják az internetet. A Telekom – ÁSZF-szabályozásában is – biztosítja, hogy a vezetékes internetszolgáltatására előfizetők megkapják az internetcsomagjuk által garantált le- és feltöltési sebességet, megbízható, szakadásmentes kapcsolattal" - nyilatkozta lapunknak a változás kapcsán a szolgáltató.

FRISSÍTÉS: A Telekomtól kedd délután kapott újabb információk szerint az egységesítési folyamat a technológiai profilokat egyáltalán nem érinti, a cég csupán adminisztratív szinten teszi "technológiasemlegessé" a díjcsomagokat, az adott technológiával elérhető tényleges sávszélesség sem a régi, sem az új előfizetőknél nem változik.

a címlapról