:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 28. 16:26

Szabadalmi pert indít a Bose a Beats-Apple ellen

Szabadalomsértés miatt indít pert az Apple által nemrég felvásárolt Beats Electronics ellen a Bose. A hangtechnikai vállalat szerint levédetett zajszűrési technológiáit a gyártó Beats Studio szériás fejhallgatóiban használta fel jogtalanul.

Pert indít a Bose a Beats Electronics ellen. A hangtechnikai vállalat szerint az Apple által nemrég felvásárolt fejhallgatógyártó jogtalanul használta fel technológiáját zajszűrő funkcióval felszerelt termékeiben - közölte a CNBC.

Zajszűrő (noise cancelling) megoldást a cég nagyjából 300 dolláros ár körül mozgó Beats Studio, Beats Studio Wireless és Beats Pro termékeiben alkalmaz, ez hivatott a környezeti zajokat, zörejeket aktívan lecsökkenteni. A Bose ezek közül az első kettő ellen emelt kifogást, mondván, a Dr. Dre hip-hop producer nevével fémjelzett gyártó jogsértő módon használt fel olyan szabadalmakat, amelyeket több évtizedes kutatás előzött meg és a vállalat üzleti stratégiájának fontos részét képezik. A beadvány szerint a cég már 1978 óta folytat kiterjedt kutatásokat a területen - nem is beszélve az erre fordított nagy összegű befektetéseiről.

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x)

Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x) Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

A gyártó közleménye szerint ezen a területen jelenleg mintegy 36, az Egyesült Államokban benyújtott szabadalommal rendelkezik, ezek közül a hivatal eddig 22-t ismert el, 14 pedig elbírálásra vár. A cég szerint a Beats eddig öt esetben sértette meg a levédetett technológiákat. Az eset várhatóan nem érinti majd a jelenleg is zajló Apple-Beats felvásárlást, a cupertinói cégnek azonban így valószínűleg előbb akad problémája a Beats-szel a vártnál. Az Apple már  komoly tapasztalatokkal rendelkezik a szabadalmi csatározások terén, éppen most is perben áll többek között a Samsunggal is, korábban a Nokia ellen kényszerült szabadalmi védekezésre.

A Bose és a Beats eddig különösebb ellentét nélkül létezett egymás mellett a piacon, ez az első alkalom, hogy a két hangtechnikai vállalat között per induljon. A Bose zajszűrő technológiája főként QuietComfort fejhallgatószériájánál játszik jelentős szerepet, ezeket a gyártó többnyire hosszabb utazásokhoz, például repülőutakhoz ajánlja - de a cég a keresetben korábbi, katonai minősítésű termékeit is említi. A Bose azt várja, hogy a bírósági határozatában gátat szab majd a jövőbeni szabadalmi sérelmeknek, illetve az általuk eddig okozott, egyelőre kérdéses összegű üzleti kárt is megtéríti, beleértve a perköltséget is. Az Apple és a Bose egyelőre nem kommentálták az eseményeket.

a címlapról