HWSW

Könyvajánlót és online rádiót vett az Apple

Könyvajánló és online rádió alkalmazást vásárolt az Apple. A vállalat a BookLamp és a Swell vállalatokat akvirálta, amelyek a felvásárlást követően be is szüntetik szolgáltatásaikat. A cupertinói vállalat valószínűleg saját, hasonló alkalmazásait igyekszik majd vonzóbbá tenni a frissen megvett cégek képességeivel.

Folytatja bevásárlókörútját az Apple, a cupertinói vállalat ezúttal a BookLamp könyvajánló szolgáltatást [1] és a Swell névre hallgató online rádió alkalmazás [2]t akvirálta. A cég pénteken erősítette meg hivatalosan, hogy az Idahóban székelő BookLamp a tulajdonába került, arról viszont már nem közölt részleteket, hogy pontosan mik a szándékai a vállalattal. A könyvajánló is csak annyit árult el, hogy a felvásárlást követően szolgáltatásuk már nem lesz elérhető a felhasználók számára. Az ajánló a cég "book genome project" nevű kezdeményezésére épült, amelynek lényege, hogy a szoftver az egyes műveket azok tartalma és stílusa alapján elemezve döntötte el, milyen hasonló könyvek tetszhetnek még az olvasónak.

A projekt ráadásul nem az egy-két soros összefoglalók alapján kereste a hasonlóságot, hanem mintegy 32160 különálló adatpont figyelembevételével. A BookLamp szoftvere a kiadók által biztosított szöveget először 100 szakaszra bontja, amelyekben 132 különböző tematikus elem, illetve további kétezer változó után kutat - a megoldás nem véletlenül kapta a könyvek Pandorája becenevet a népszerű zeneajánló után. Az Apple vélhetően saját online könyvesboltját, az iBooks-ot turbózza majd fel az ismeretlen összegért megszerzett csapattal.

xA fentebb említett Swell esetében 30 millió dolláros árról keringenek pletykák, noha hivatalos információt a felek ebben az esetben sem adtak. Az iOS-en elérhető rádióapp segítségével különböző podcastokból és egyéb online rádióműsorokból lehet - pontosabban lehetett - személyre szabott lejátszási listákat készíteni: a cég ugyanis a BookLamphez hasonlóan az akvizíció értelmében még ezen a héten felfüggeszti szolgáltatását. Noha a vállalat, többek között kis felhasználói bázisa miatt androidos alkalmazás piacra dobására is készült, ez érthető módon már soha nem hagyja el a tervezőasztalt.

Az Apple valószínűleg ebben az esetben is házon belül igyekszik majd igába hajtani a bekebelezett cég képességeit, miután saját hasonló alkalmazása, a Podcasts nem ért el átütő sikert a felhasználók körében, miután azok a vállalat alkalmazásboltjában a legújabb verziót ötből mindössze másfél csillagra értékelték. A Swell korábban 7,2 millió dollárt gyűjtött össze olyan befektetőktől mint a Google Ventures, a DFJ vagy az InterWest Partners. A felvásárlást követően a rádióapp csapatának jó része az Apple-nél folytatja majd munkáját.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://recode.net/2014/07/25/apple-confirms-it-has-purchased-book-recommendation-maker-booklamp/
[2] http://recode.net/2014/07/27/apple-to-buy-radio-app-swell-for-30-million/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/52628/apple-akvizicio-felvasarlas-swell-booklamp-podcast-konyv.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2014. július 28. 11:00
Rovat: eco@tech