Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 10. 12:45

LG: csavard fel a kijelzőt!

Feltekerhető OLED kijelzőt mutatott be az LG. A vállalat szerint a 18 hüvelykes, 3 centi átmérőjű csővé tekerhető prototípusból akár három éven belül végleges termék lehet, a technológia pedig akár az okostelefonokba és táblagépekbe is eljuthat.

Új kijelzőtechnológiát mutatott be az LG, amely a következő szintre viszi a vállalat ívelt okostelefonjával, a G Flexszel debütált hajlékony panelt. A frissen leleplezett, egyelőre prototípus fázisban lévő kijelző nemcsak meghajlítható, de akár fel is tekerhető. A bemutatott, 18 hüvelykes OLED modell felbontása nem eget rengető, 1200x810 pixel, viszont cserébe alig 3 centiméter átmérőjű "csővé" tekerhető össze, mint egy papírlap. A gyártó szerint ezzel hamarosan a hordozható technológia fogalmát is újra kell gondolni, hiszen akár a tévét is leakaszthatjuk majd a nappali faláról, hogy összetekerve, a hónunk alá csapva vigyük át a másik szobába.

A technológia az okostelefonok és táblagépek területét is megreformálhatja, itt egyelőre nem is maga a panel létrehozása, hanem a többi hardverkomponens elhelyezése jelenti a fő problémát, hiszen ezek túlnyomó többsége továbbra sem hajlékony - így jelenlegi állás szerint az ilyen eszközöknek legalább részben merevnek kell maradni. Az LG új technológiája a panel hátoldalán megszokott műanyag borítást egy poliamid filmrétegre cseréli amely nem csak hajlítható, de jóval vékonyabbá is teszi a kijelzőt. A gyártó ráadásul az áttetsző paneleken is gőzerővel dolgozik, a hajlékony modell mellett egy átlátszó prototípust is bemutatott, ami a korábbi hasonló kijelzőknél csaknem háromszor több fényt enged át.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A cég természetesen nem áll meg a prototípusoknál, nem kevésbé ambiciózus célt tűzött ki maga elé, mint hogy nagyjából három évben belül mindkét technológiát bevezeti a konzumer piacra, ráadásul egyetlen termékben: a gyártó 2017-re egy Ultra HD felbontású, 60 hüvelykes, feltekerhető és mindezek mellett áttetsző OLED tévét piacra dobását ígéri. A terv talán kicsit túlságosan is nagyra törőnek hangzik, de tény, hogy a vállalat nem sokat teketóriázik ha kijelzőkről van szó.

Tavaly például mintegy 655 millió dollárból épített új gyártósort OLED paneljeinek Dél-Koreában, amely idén kezdte meg a gyártást, és egy hónapban 26 ezer darabos termelést produkál. A gyár futószalagjairól a hagyományos modelleknél hosszabb élettartamú, WRGB OLED kijelzők gördülnek le. Az új generációs hajlékony panelek tehát leghamarabb 2017-ben várhatók, bár nincs kizárva, hogy a rivális Samsung már valamivel hamarabb előrukkol saját megoldásával - a cég az LG G Flex bemutatását is csak néhány nappal késte le saját ívelt kijelzős telefonjával.

a címlapról