Szerző: Koi Tamás

2014. július 7. 15:52

Több mint duplájára gyorsítja a netet a DIGI

Több mint kétszeresére növeli az internetes letöltési sebességet meglévő kábelnetes ügyfeleinek a DIGI. A szolgáltató rövidesen új díjcsomagokkal is jelentkezik majd a magyar piacon, köztük lesz olyan, mellyel elméletileg akár 1 Gbps letöltési sebességet is el lehet érni.

A hétvégén minden meglévő előfizetőjénél felgyorsította az internetkapcsolat le- és feltöltési sebességét a DIGI Magyarország Kft. A román RCS&RDS tulajdonában lévő szolgáltató közel 800 ezres ügyfélkörét érintő változást követően a cég hamarosan új díjcsomagokat is bevezet a kínálatába, köztük lesz olyan internetelérés, mellyel másodpercenként akár 1 gigabites letöltési tempót is el lehet érni. Persze mindez csak elméleti érték, illetve ezen a szinten a tényleges letöltési sebességet jelentősen befolyásolja az internet elérésére használt végberendezések képessége.

Az általános sávszélesség-emelés következményeként a DIGI meglévő ügyfelei az eddigi 20/10, 40/20 és 80/25 Mbps csomagok helyett mostantól 50/30, 100/50 200/50 Mbps sebességet érhetnek el a kapcsolatukkal. A szolgáltató közleményéből az nem derül ki egyértelműen, hogy ehhez szükséges-e bármilyen, a DIGI tulajdonában lévő előfizetői végberendezés (router) cseréje.


Lakótelepek, a DIGI legerősebb bástyái

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A hálózat bővítésének következő szakaszában - várhatóan még ebben a hónapban - megjelennek a szolgáltató kínálatában az 500, illetve 1000 Mbps letöltési sávszélességet biztosító internetes csomagok is. Ahogy arról a HWSW korábban beszámolt, szolgáltató vélhetően Magyarországon is a Romániában tavaly bevezetett konstrukciókat fogja kínálni - a DIGI anyaországában tavaly október óta érhetők el a megnövelt sávszélességű csomagok DIGI Net FibeLink néven. A díjcsomagok 100 Mbps letöltési sebességtől 1 Gbps letöltési sebességig skálázódnak, havidíjuk pedig 29 és 55 lej (kb. 2000 forint és 3800 forint) közt mozog.

A letöltési irányban leggyorsabb otthoni vezetékesinternet-csomagot hazánkban jelenleg még a UPC kínálja, ez a tavaly nyáron bevezetett Fiber Power 240. A UPC egyébként már korábban igyekezett felhívni a figyelmet az EuroDOCSIS 3-as hálózatokban rejlő lehetőségekre, 2011. novemberében a cég hazánkban elsőként demózott gigabites letöltési linket saját, éles üzemű kábelhálózatán. A DIGI ugyanakkor nem a DOCSIS-alapú kábelhálózatra építve kínálja majd a gigabites internetet, hanem a zömében lakótelepeken használt FTTB-hálózaton keresztül. Ennek a topológiának a lényege, hogy az épületig optikai szálon viszi el a jelet a szolgáltató, majd a beérkező jelet LAN-eszközökön keresztül szétosztva juttatja el a háztartásokba.

a címlapról