Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Microsoft: Unityhez is használj Visual Studiót!

Gálffy Csaba, 2014. július 03. 16:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A legjobb keresztplatformos fejlesztő eszköztárrá faragná a Visual Studiót a Microsoft, erről szól a legjobb Unity-plugint fejlesztő cégekcske felvásárlása.

A Unity elképesztően népszerű a keresztplatformos fejlesztők körében, az elsősorban játékokra, grafikus alkalmazásokra kihegyezett keretrendszert ezentúl integráltan (és ingyen) támogatja a Visual Studio. Ehhez a Microsoft felvásárolta a SyntaxTree fejlesztőstúdiót. A francia cég terméke a UnityVS, amely egy népszerű Visual Studio plugin a keresztplatformos Unity keretrendszer programozásához.

A Unity tehát rendkívül népszerű a fejlesztők körében, jelenleg mintegy kétmillióan használják aktívan ezt a platformot - egy részük pedig Visual Studio alól teszi ezt. Az ő dolguk lesz könnyebb ezzel a felvásárlással. A nagy versenytárs, a CryEngine-t fejlesztő CryTek egyébként már jelen van itt, saját hatáskörben készített Visual Studio beépülőt, amely segít a CryTek-appok fejlesztésében, tesztelésében és hibakeresésében.

A bejelentés szerint a UnityVS beépülő modul hamarosan ingyenesen elérhetővé válik Visual Studióhoz, korábban ez 99 dollárba került magánszemélyeknek és 249 dollárba cégeknek. A SyntaxTree ígérete szerint hamarosan megkeresik a fizető felhasználókat és egyeztetnek a szoftver támogatásának mikéntjéről a jövőre nézve. A plugint olyan cégek használták rendszeresen, mint a Microsoft házi játékstúdiója, az Electronic Arts, a Blizzard, a Valve vagy a Rovio.

Célpontban a keresztplatformos fejlesztők

A Microsoft csúnyán lemaradt az okostelefonos és tabletes piacok rajtjánál, a hátrányból pedig egyelőre csak a tableteknél tudott faragni a szoftverház. Emiatt a cég stratégiájában központi szerepet játszik a keresztplatformos fejlesztők támogatása: ha egy app olyan keretrendszerrel készül, amely megengedi több mobilos rendszer megcélzását egyetlen kódbázissal, akkor mondjuk az iOS vagy Android mellé már könnyebben befér a Windows Phone vagy a Windows 8/Metro támogatása is.

A Unity motor egyébként gyakorlatilag minden létező platformot támogat, Windows-t, OS X-et, Linuxot, böngészős beépülővel illetve Flash formájában a webet, mobilos platformok közül pedig az Androidot, iOS-t, Windows Phone-t és BB10-et. Támogatottak a konzolok is, PS3, Xbox 360, Wii és Wii U, PlayStation Vita mellett hamarosan a PS4 és az Xbox One is felkerül a listára.