Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 2. 09:00

A Samsung is zsugorít, itt a Galaxy S5 mini

Megérkezett a Samsung Galaxy S5 mini, a vállalat zászlóshajójának kisebb és gyengébb hardverrel felszerelt változata. Az új modell az eredeti verzióhoz hasonlóan vízálló, azt azonban az ára dönti majd el, hogy versenyre tud-e kelni a Motorola kiemelkedően olcsó, középkategóriában jelenleg verhetetlennek tűnő okostelefonjaival.

Az Samsung idei zászlóshajója sem maradt kistestvér nélkül, a koreai gyártó bejelentette legújabb készülékét a Galaxy S5 minit. A 4,5 hüvelykes eszköz az eddig megszokott módon valamivel gyengébb hardvert kapott mint a nagyobb változat, ugyanakkor gyakorlatilag annak minden egyéb képességét örökölte. Ennek megfelelően az S5 mini home-gombjában is találunk ujjlenyomat-olvasót és a hátlapi kamera alatt is ott figyel a pulzusmérő. Külsőre az eszköz - méretét leszámítva - gyakorlatilag semmiben nem különbözik az S5-től, ugyanaz a "ragtapaszmintás" hátlap és a telefont keretező fémszínű műanyag sáv sem maradt le.

Közepes hardver, ismerős képességek

A gyártó egyelőre nem közölte hogy az okostelefont milyen processzor hajtja, mindössze annyi ismert, hogy egy négymagos, 1,4 gigahertzes lapkáról van szó. A chip mellé 1,5 gigabájt RAM társul, továbbá 16 gigabájt belső tárhely, ami microSD-kártyával akár 64 gigabájttal is bővíthető. A 4,5 hüvelykes Super AMOLED kijelző felbontása 720x1280 pixel. A készülék előlapi kamerája 2,1 megapixeles, a hátoldali pedig 8 és LED vaku is társul hozzá. Az akkumulátor kapacitása 2100 mAh.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Noha a telefonba az eredeti S5 ujjlenyomat-olvasója és pulzusmérője is bekerült, a legvonzóbb örökséget talán mégsem ezek, hanem az IP67-es behatolásvédelmi besorolás jelenti, vagyis akárcsak a nagyobb modell, az S5 mini is teljes mértékben védett a por ellen, illetve a zuhanyzás idejére sem kell búcsút vennünk tőle hiszen víz alatt egy méter mélységben akár fél órát is kibír. Mindezek mellett a szintén az S5-ben bevezetett Ultra Power Saving Mode is újra feltűnik, segítségével a lemerülőfélben lévő készülék kijelzője fekete-fehérre állítható és az adatkapcsolatok is korlátozhatók. Az eszköz továbbá LTE-képes és a legújabb 4.4-es Androiddal a fedélzetén lesz elérhető - a gyártótól megszokott módon TouchWiz felülettel.

Az ár dönt majd a telefon sorsáról

Az új Samsung Galaxy S5 mini Oroszországban debütál majd, még ebben a hónapban fekete, fehér, kék és arany színekben. Az igazi kérdés a kütyü ára lesz: a gyártó által célba vett alsó-középkategóriát ugyanis ár-érték arányban jelenleg a Moto G és a valamivel gyengébb (és olcsóbb) Moto E uralják. Bár a processzor jelen esetben egyelőre ismeretlen, hardver terén egyelőre úgy tűnik, az S5 Mini nagyjából egy súlycsoportban van a Moto G-vel, (és valószínűleg árban is inkább ehhez lesz közelebb) ám mindkettőnek megvannak a maga előnyei: a Samsungnak a vízállóság, a Motorola telefonjának pedig a szinte a Nexusokkal egy ütemben frissülő Android rendszer, és a kiemelkedő felépítés.

Ahhoz persze, hogy a versengésről egyáltalán szó lehessen, az S5 Mininek legalább közelítenie kell a Moto G árához, ami nem lesz könnyű, miután az jelenleg nagyjából 130 euró környékén mozog. A "mini" kategóriában szinte az összes gyártó próbálkozik, nemrég a HTC is kiadta csúcsmodelljének kisebb, ugyancsak a Motorola telefonjáéra hajazó, szerényebb hardverrel felszerelt variánsát, ám  annak többek között vélhetően prémium fém felépítése miatt árban közel sem sikerült felvenni a versenyt a Motorola termékeivel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról