Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 25. 08:32

Itt a legújabb androidos Nokia

Megjelent a Microsoft legújabb, belépő szintű androidos okostelefonja, a Nokia X2. A készüléket viszonylag szerény hardverrel szerelték fel, ennek megfelelően kifejezetten alacsony áron kerül majd a boltokba. Noha képességei korlátozottak, a specifikációk alapján úgy tűnik, az X2 jobban helytáll majd mint elődje.

Meglepően gyorsan, mindössze néhány hónap után vált generációt a Microsoft androidos telefonja. A cég (illetve akkor még a Nokia) év elején Barcelonában, az MWC-n jelentette be Androidot kínáló termékcsaládját, piacra pedig csak késő tavasszal került, máris váltja az X2. Akárcsak az előd, a frissen bemutatott okostelefon is a belépőkategóriát veszi célba, a szerény hardver mellé alacsony ár társul.

Külsőre az X2 megőrizte a már ismert formavilágot, néhány apróbb változtatással: a borítás továbbra is színes, ám került még fölé egy átlátszó műanyag réteg, amely a Nokia Asha készülékeiről lehet ismerős. Az előlapon is eggyel több a kapacitív gomb az eddig megszokottnál, a Nokia X "vissza" gombja mellé már egy "home" is társul, amely ahogy azt Androidon (illetve gyakorlatilag az összes többi mobil operációs rendszeren) megszokhattuk, a kezdőképernyőre visz. A multitasking menü a "vissza" gombot hosszan nyomva hívható elő.

A telefon mindezek mellett valamivel nagyobb is lett, a korábbi 4 hüvelykes kijelző itt már 4,3 hüvelykre nőtt. A panel továbbra is ClearBlack, de a nagyobb méret ellenére a felbontás sem változott, maradt 800x480 pixel, ami így a korábbi X-nél kicsit kisebb, 217 PPI-s pixelsűrűséget jelent. Az eszközt egy Qualcomm Snapdragon 200 processzor hajtja két darab 1,2 gigahertzes ARM Cortex-A7 maggal, illetve 1 gigabájt RAM-mal. A belső tárhely mérete 4 gigabájt, ami microSD-kártyával további 32-vel bővíthető. A kütyü hátlapi kamerája 5 megapixeles, LED-vakuval, előlapi szenzor viszont nem jutott rá. Az 1800 mAh kapacitású akkumulátor egyelőre kérdéses, mennyire állja majd meg a helyét egy-egy sűrűbb munkanapon.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az új Nokia X2 alig több mint 11 milliméter vékony, 129 grammot nyom és két SIM-kártyát is kezel. A telefonon, akárcsak a széria korábbi modelljeinél a Microsoft által átszabott Android rendszert fut, saját alkalmazásindító felülettel, amely érthető módon erősen emlékeztet a Windows Phone-ra. A főképernyőn a gyakran használt appok ikonjait helyezhetjük el, de az alkalmazások listája ABC sorrendbe szedve is megtekinthető. A felületen találunk még egy Fast Lane névre hallgató hírfolyamot is, amely a közösségi oldalakról gyűjt össze különböző tartalmakat. A gyártó továbbá a virtuális billentyűzeten is csiszolt.

A Microsoft az új Nokia X2-vel is az első okostelefonjukat vásárlónak próbál "ugródeszkát" kínálni a Windows Phone-os készülékekhez. A kütyü elődje is hasonló célt szolgált, de miután még a belépőkategóriához mérten is gyér hardvert kapott, nem mondhatni, hogy átütő sikert ért el. Az első generációs Nokia X készülékek, azaz az X, X+ és XL ráadásul kis teljesítményük miatt nem kapják majd meg az új modellben debütált újításokat, noha a Micorosft szerint a következő néhány hónapban érkeznek még rájuk frissítések. Az X2 viszont hardver téren gyakorlatilag a szép reményű Moto E-vel van egy szinten, így jobb helyzetből indul mint az előző modell. A Motorola belépőkategóriás telefonjával ellentétben azonban - hivatalosan legalábbis - nem áll mögötte a Google ökoszisztémája, annak számtalan alkalmazásával és szolgáltatásával. Ettől függetlenül az alacsony ár kétségtelenül nagy erőssége, hiszen 99 euróért vásárolható meg, zöld, narancs, sárga, fekete és fehér színekben - és vélhetően több országban lesz hivatalosan elérhető mint a Moto E.

a címlapról