Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 23. 14:11

Elköszön a korábbi Skype-verzióktól a Microsoft

Nyugdíjba küldi a korábbi Skype verziók zömét a Microsoft, beleértve a Windowsra januárban OS X-re pedig februárban megérkezett kiadásokat is. A felhasználóknak érdemes minél előbb frissíteni, mert a nem támogatott verziókkal hamarosan nem tudnak majd bejelentkezni fiókjukba.

Búcsút int a Skype régebbi verzióinak a Microsoft - akik továbbra is használni szeretnék a népszerű videobeszélgetésre is lehetőséget adó VoIP- és chatszolgáltatást kénytelenek lesznek minél hamarabb frissíteni a szoftvert. A döntés azért érdekes, mert az elavultnak ítélt "régi" verziók között, a viszonylag friss, januárban megjelent 6.13-as windowsos változat, és a Macre íródott, februári 6.14 is ott van. Ezek és a korábbi még aktív kiadások a vállalat blogposztja szerint a következő néhány hónapban vonulnak nyugdíjba.

A vállalat a legújabb verziók előnyeként említi, hogy az üzenetküldéshez már nincs szükség rá, hogy a beszélgetőpartner is online legyen, a korábbi beszélgetések teljes egészükben megtekinthetők bármilyen eszközön, továbbá az üzenetek olvasott, illetve olvasatlan állapotára vonatkozó információk is szinkronizálhatók a platformok között. A korábbi verziók a Computerworld értesülései szerint nem csupán a támogatásnak intenek búcsút, azokba a felhasználók egyáltalán nem tudnak majd bejelentkezni, a szolgáltatás igénybe vételéhez frissíteniük kell.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Ez a módszer a Microsoft háza táján ugyanakkor nem teljesen szokatlan, hiszen a Windows 8.1 esetében is hasonlóan járt el. Ott az októberben kijött frissítést a felhasználóknak áprilisig volt idejük telepíteni, a rendszer ezután elvesztette a támogatást. De a Windows 7-es Internet Explorer 11 is így járt, a böngészőhöz tartozó biztonsági frissítéseket azok már nem kapták meg, akik június 10-ig nem telepítették az áprilisban kiadott frissítést.

A Skype-ot a Microsoft még 2011-ben vásárolta fel, 8,5 milliárd dollárért. A szoftver legfrissebb verziója Windows platformon jelenleg a 6.16, OS X-en pedig 6.18-nál tart, fejlesztői leginkább talán az iOS-es verziót hanyagolták el, nemrég azonban ez is átesett egy komolyabb ráncfelvarráson, mind funkcióit, mind pedig felületét tekintve. Az VoiP és üzenetküldő app Windows és OS X rendszerekre elérhető legújabb változata letölthető a cég weboldaláról.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról