:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 17. 10:30

Adatelemző céget vett a Dropbox

Folytatja bevásárlókörútját a Dropbox. Az online tárhelyszolgáltató ezúttal egy adatelemző startupot, a 2012-ben alapított Parastructure-t vette meg, ismeretlen összegért. A vállalat a felvásárolt cég képességeit valószínűleg vállalati szolgáltatásainak bővítésére használja majd.

A Dropbox mostanában nem fogja magát vissza a felvásárlások terén, az utóbbi három hónapban több mint féltucat vállalat került birtokába, most pedig újabb akvizícióba bocsátkozott: ezúttal az alig két éve, 2012-ben alapított Parastructure névre hallgató startupot vette meg, amely nyílt forrású infrastruktúrára épít adatelemző szoftvereket. Bár a felvásárlás pontos értéke ismeretlen, a Techcrunch forrásai szerint nagyjából 10 és 50 millió dollár közötti összegről van szó.

Az online tárhelyszolgáltató egyelőre nem közölte, mit kezd majd az adatelemző céggel, bár egyre növekvő felhasználói bázisa mellett bizonyára hasznát veszi a plusz erőforrásoknak. A Dropbox valószínűleg vállalati szolgáltatásainál, vagy belső felhasználásra hajtja majd igába a Parastructure - a cég szerint "a piacon egyedülálló" - képességeit, így abból a végfelhasználók számára vélhetően nem jelent majd észrevehető változást.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat az utóbbi időben nem fogta vissza magát a felvásárlások terén: a májusban megszerzett gömbpanoráma-alkalmazást készítő Bubbli mellett olyan cégeket is magáénak tudhat, mint a márciusban akvirált, olvasóappot fejlesztő Readmill, az áprilisban megvett Luma fotómegosztó és a többszemélyes dokumentumszerkesztést lehetővé tevő Hackpad, vagy a munkahelyi üzenetküldéssel foglalkozó Zulip, ami ugyancsak márciusban került az online tárhely birtokába. De hasonló sorsra jutott a júniusban felvásárolt Droptalk amely csevegő- és online tárhelyappot fejlesztett és amelyet lássuk be, neve valamelyest predesztinált is. A Dropbox továbbá ugyancsak júniusban, a Parastructure akvizícióját alig egy héttel megelőzve a BYOD megoldásokkal foglalkozó MobileSpant is megvásárolta.

A cégre jellemző, hogy szereti a megállapodások összegét titokban tartani, ami a korábbi esetek zömére is igaz. Az ugyanakkor vitathatatlan, hogy a tárhelyszolgáltató nem sajnálja a pénzt eszköztárának bővítésére - az utóbbi időben főleg vállalati irányvonalát illetően. A cég ugyanakkor minden felhasználó felé igyekszik bővíteni kínálatát, ezt szolgálja például a nemrég kiadott Carousel nevű androidos és iOS-es fényképrendező app is.

Az online tárhelyek piacán kialakuló egyre szorosabb versenyben érthető, hogy a vállalat igyekszik minél több vasat a tűzbe tartani: a Google márciusban gyakorlatilag verhetetlenül levitte a Drive tárhely árait, 100 gigabájtot havi 2 dollárért, 1 terabájtot pedig 10 dollárért kínál. A Dropbox esetében ezzel szemben 10 dollérért juthatunk 100 gigabájt online tárterülethez, a cég vezetője pedig be is jelentette, hogy a Google által diktált (és a Microsoft által folytatott) tárhely-árversenybe nem fognak benevezni. A vállalat ugyanakkor egyelőre nincs veszélyben, felhasználói bázisa folyamatosan növekszik, már a 300 millióhoz közelít amit az új vállalati megoldások is segíthetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.