Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 12. 15:37

Megnyitja a Chrome PDF-olvasójának kódját a Google

A Chrome PDF-olvasója is csatlakozik a böngésző nyílt forrású komponenseihez, miután a Google BSD 3-Clause licenc alatt közzétette annak forráskódját. A keresőóriás ezen felül a Chrome-appokhoz kiadott fejlesztői eszközét is új funkcióval egészíti ki, amivel részletesen követhető a gyanús kiegészítők tevékenysége.

Közzéteszi a Chrome böngésző PDF-olvasójának forráskódját a Google. A lépésről a szoftvert fejlesztő Foxit csapata blogposztban számolt be, amelyből az is kiderült, hogy a program PDFium néven fut majd tovább. A fejlesztők ezentúl szabadon felhasználhatják az olvasót a PDF-tartalmak megjelenítéséhez, illetve tetszőlegesen módosíthatják is azt. A nyílt megoldás továbbá biztonsági szempontból is előnyös lehet, hiszen jóval többen ellenőrizhetik, hogy a kód nem tartalmaz-e bugokat, vagy hibákat. Ehhez persze az is fontos, hogy elég fejlesztő gyűljön a PDFium köré, ugyanakkor várhatóan nem lesz belőlük hiány, hiszen a szoftver olyan jogvédett termékekre kínál szabad alternatívát mint például az Adobe megoldásai.

A biztonság ezen a területen kiemelten fontos, hiszen rosszindulatú hackerek előszeretettel használják a PDF-olvasók hibáit a böngészők megtámadására. A nyílt szoftvernél ezt a problémát a közösség egyszerűen megoldhatja, az újonnan felfedezett biztonsági réseket akár magának is befoltozhatja, nem kell a bejelentés után a fejlesztő cég sokszor hosszan elhúzódó válaszlépésére várni. A Foxit támogatása ráadásul nem merül ki annyiban hogy a keretrendszert a fejlesztők rendelkezésére bocsátja, a cég az érdeklődőknek képzést és "professzionális szolgáltatásokat" is biztosít. Mindezek mellett természetesen a Foxit PDF SDK továbbra is elérhető hagyományos kereskedelmi termék formájában, azok számára, akiknek plusz funkcionalitásra van szükségük.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

A Chrome böngésző egyébként jórészt maga is nyílt forrású, noha a PDF-ek megjelenítéséért felelős kód eddig zárt volt. A frissen megnyílt szoftver Peter Kasting, a Chrome egyik vezető fejlesztője szerint "szinte biztosan" a legjobb minőségű nyílt forrású PDF motor, ami jelenleg elérhető, ráadásul mostantól referenciaként is használható jövőbeni projektekhez. A PDFium BSD 3-Clause licencre épül, azaz a kód szabadon módosítható és terjeszthető is a megfelelő szerzői jogi információk feltüntetésével.

A Google a Chrome PDF olvasója mellett egy másik kaput is kinyit: a tavaly megjelent Chrome Apps & Extensions Developer Tool ugyanis új funkciót kap, amelynek segítségével követhető, hogy a böngészőhöz telepített kiegészítők pontosan mit művelnek éppen a felhasználó adataival. Az auditáló funkciót persze valószínűleg a "power userek" használják majd elsősorban, számukra viszont kifejezetten hasznos lehet, miután azzal valós időben és visszamenőleg is követhetik az egyes Chrome-appok tevékenységét. Az olyan információkra vonatkozó naplóelemeket, mint például a cookie-kat a szoftver kiemelten jeleníti meg. A funkciót bárki igénybe veheti - gyanúsan viselkedő kiegészítők esetében pedig kifejezetten javallott - , de miután egy kifejezetten a fejlesztőket célzó eszközbe épül, a már említett felhasználók szűk rétegén kívül vélhetően nem sokan használják majd.

a címlapról